Kad je pre nekoliko dana osvanuo naslov u dnevnim novinama „Željko Mitrović: Trovali su me“, na samoproklamovanom rečniku slenga vukajlija.com odgovorili su mu bez mnogo pijeteta: „Pa dobro, i ti si nas, i još to radiš“.
Ekonom:east Magazin · 03. Februar 2011.
Globalizacija.
pu!
Sta fali globalizaciji?
da, sta fali globalizaciji?
Нестају културе, вере, специфичности...Глобализација ће створити јаз између сиромашних и богатих, корпорације ће се спајати и постајати још моћније, створиће се милионери које нико неће моћи да контролише...
Ја никад нисам следио Маркса, нити га подржавао, али човек је већ био предвидео оно што се догађа са овим светским берзама и тржиштима...
A toga sad nema?
A toga sad nema?
Ni toga, a?
ja ovu temu tek sad vidim!
apsolutno, svakako, uvek i samo protiv.
globalisation sucks!
Vaj? :)
Хтели ми то или не, питање је деценије када ће ова идеја (у основи, не тачно како Гамби написа) бити спроведена у дело. Сада је у фази припремање света, прихватање различитости, секусалних, верских, националних. Сав овај револт који примећујемо, ево нпр. код нас у Србији (добро, ми мрзимо лика који носи минђушу или слуша панк, а камоли шиптаре и педере) је пролазан и ослабиће. Зашто ће ослабити, не само овде већ и свуда. Зато што је пропаганда исувише јака, а моћ и воља људи који раде на томе да своје циљеве спроведу у дело превелика. Све притоке ће се слити у једну реку, реку којој ће одређена повлашћена група одређивати ток. Нећу да смарам сада километарским постом, о овоме се мора разоварати уживо, јер је тема са потенцијално много паламуђења, али мислим да сам и овим сажетим постом исказао основне црте свог мишљења о целом питању.
Meni prvo nije jasno samo zašto bi država koja je mnogo veća istovremeno bila mnogo bolja, neka država blagostanja. Postoji na svetu koliko hoćeš država, pa ni jedna nije nešto mnogo dobra, ali kad ih sve skupiš na jedno mesto, onda će sve biti dobro. Drugo, ne znam zašto izgleda da se svet ujedinjava? Država na svetu više je nego ikada, nove države se samo štancuju. Kulturna razmena između naroda funkcioniše jednosmerno, i čini mi se da ne ide ka kulturnoj unifikaciji, već ka kulturnoj asimilaciji malih. Ukoliko u toj globalizaciji pobedi kulturni model danas dominantan u svetu, bolje da na Marsu naprave kažnjeničke kolonije... Ali evo, zamišljam svet budućnosti:
Jezik: Engleski.
Sistem vladavine: Nominalno: parlamentarna decentralizovana demokratija, bez direktnih izbora za Svetski parlament i predsednika, zbog, je li, mogućnosti preglasavanja od strane velikog broja Kineza i Azijata uopšte. Realno: plutokratija velikih korporacija.
Ideologija: Naravno, liberalno demokratska, uz zabranu nacionalističkih, komunističkih, fašističkih, anarhističkih i u stvari svih stranaka koje nisu liberalno demokratske.
Ekonomija: Naravno, prevlast velikih kompanija.
Religija: Ne baš zabranjena, ali je nije pristojno pominjati u društvu.
Vojska: Nema. Postoji samo policija, sa malo većim ovlašćenjima.
Kultura: Razgranata i bogata industrija zabave. 3D spektakli i stimulacije čula za male pare. Hleba i igara.
Standard: A hleba mora da bude za sve. Bez tog uslova takva država nije moguća.
Gambi, kad reče Valdemar da mu nije jasno zašto bi veća država morala biti i bolja, ja se sjetih da se u praksi zapravo dešava upravo suprotno! Male države uglavnom bolje funkcionišu. Nije ni čudo zašto se TOLIKI SILNI SEPARATISTIČKI POKRETI DILJEM SVIJETA BORE ZA NEZAVISNOST. Jednostavno, lakše je upravljati manjom teritorijom, manje je problema kada je zajednica monoetnička, a ne multietnička.
Pogledaj, na primjer, Luksemburg, Lihtenštajn, Monako - to su sićušne državice, ali vrlo bogate i jako dobro uređene. Kriminal, korupcija i sve ostalo tome slično je tamo skoro ravno nuli.
Pogledaj dalje, Srbiju i Crnu Goru. Srbi i Crnogorci skoro da su jedan te isti narod. Jezik gotovo identičan, vjera ista, običaji vrlo slični, PA OPET većina Crnogoraca je glasala za nezavisnost. Da li je to Milova propaganda ili ne nije ni bitno - bitno je da je ta struja nadjačala.
Unifikacije i unitarizacije NE FUNKCIONIŠU NIGDJE. Bile države razvijene ili zaostale, potpuno je nebitno, situacija je ISTA. Jugoslavija se zbog toga raspala. Čak i u visokorazvijenoj Španiji, Baskija i Katalonija hoće nezavisnost, u Kanadi Kvebek, u Ujedinjenom Kraljevstvu Sjeverna Irska, Belgija je na ivici raspada, čak su i u Švajcarskoj kantoni sa vrlo jakim autonomijama i uglavnom etnički čisti.
Dakle, povećanje stepena razvoja NE VODI nužno u veću unifikaciju niti u slabljenje nacionalnog identiteta.
Uostalom, desnica je vrlo jaka u cijeloj Evropi. Angela Merkel je nedavno izjavila da je projekat multikulturalnosti u Njemačkoj potpuno propao.
Itd, itd, itd...
Ideja o globanoj državi je zasad osuđena na propast, a pitanje je i da li bi IKADA ostvarenje te ideje bilo poželjno.
Moja ideja o savršenom svijetu bi bila nešto drugačija - veliki broj sitnih nezavisnih državica (ali istinski nezavisnih, sa punim suverenitetom) ujedinjene u razne saveze i međunarodne organizacije. Naglasak na saradnji, a ne na unifikaciji i uniformnosti. Nema granica, slobodan protok ljudi i robe, ali svaka država ima svoje jedinstvene karakteristike i u njoj važe njeni zakoni i vlada njena jedinstvena kultura.
Tako bi svako mogao da se OPREDIJELI gdje mu najviše odgovara da živi, koja mu se kultura i kakvi zakoni mu se najviše sviđaju, te bi stoga mogao da se preseli u svoju omiljenu državu. A kad bi svugdje bilo isto to ne bi bilo moguće i bilo bi STRAAAAAAAAŠNOOOO dosadno.
A toga sad nema?
корпорације ће се спајати и постајати још моћније
A toga sad nema?
створиће се милионери које нико неће моћи да контролише
Ni toga, a?
ja sam rekao da ce to postajati jos izrazenije
Pogledaj, na primjer, Luksemburg, Lihtenštajn, Monako - to su sićušne državice, ali vrlo bogate i jako dobro uređene. Kriminal, korupcija i sve ostalo tome slično je tamo skoro ravno nuli.
Pogledaj dalje, Srbiju i Crnu Goru. Srbi i Crnogorci skoro da su jedan te isti narod. Jezik gotovo identičan, vjera ista, običaji vrlo slični, PA OPET većina Crnogoraca je glasala za nezavisnost. Da li je to Milova propaganda ili ne nije ni bitno - bitno je da je ta struja nadjačala.
Zašto se cepkaju? Odjednom im zasmetalo?
Zavadi pa vladaj. SFRJ je bila četvrta vojna sila u svetu. Da je takva ušla u EU ne bi Englezi, Nemci i ostali švabovi nama bili bogocovi. A ovako, pustiš buvu i raspadne se država.
Onda svi srećni. Ljudi u novim državama zato što misle da će da im bude bolje, a oni koji su to i inicirali zato što će lakše da im piju krv.
Raspadne se jaka država na 5 slabih komada, pa ih onda ujediniš kao takve u EU. I nijedna nije opasna sama po sebi, a ona nekadašnja (makar i mizerna) povezanost medju njima ispari.
Tako je i sa drugim državama. Zato se cepkaju, da bi ih Američki ili EU heroji ujedinili. Ili da ih brane bezgrešne UN. I te pičke materine.
Jeste se kurac zbog toga raspala, da se tako duhovito izrazim. Raspala se zato što je nakon sposobnog vladara (kakav god on bio) došao nesposoban imbecil.
A Nemačka? A Italija? Sastoje se iz bezbroj država koje ne traže nezavisnost, mudasarme pičke materine. Ima još al' ne mogu da razmišljam, mrzi me.
Ovo dalje smo već raspravili.
Јовичићу то је лепо рекао и Платон : "Најбоља држава је она у којој свако свакога познаје" - када је било доба полиса...
U Njemačkoj i Italiji, tačno je da je do unifikacije došlo ujedinjenjem brojnih malih država i tačno je da regioni imaju autonomije i da su zadržali svoje stare istorijske nazive, i da imaju svoje vlastite kulture.
Ali, i u Njemačkoj i u Italiji postoji jedinstven NACIONALNI identitet - njemački, odnosno italijanski, kao i jezik.
Njemačka jeste nastala od mora malih država, ali je postojao Njemački rajh - Sveto Rimsko Crstvo Njemačke Narodnosti - tako da njemački etnos nije baš tako mlad i nepovezan.
A takođe, još od poznog srednjeg vijeka u Italiji se širi jedinstven jezik i kultura, predvođeni humanizmom i renesansom, Bokačo, Dante, Petrarka, Leonardo, Mikelanđelo itd.
E sad, što se tiče država poput SAD, Kanade, Australije, tu je situacija sasvim drugačija i tu funkcioniše taj melting pot i unifikacija, jer su to sve DOSELJENIČKE DRŽAVE, nastale na sasvim drugačiji način od nacionalnih.
"Јовичићу то је лепо рекао и Платон : "Најбоља држава је она у којој свако свакога познаје" - када је било доба полиса..."
To baš i ja htjedoh da napišem!!! Ideja gradova - država mi uopšte nije odbojna, čak šta više, moglo bi to dobrop da funkcioniše.
I to je Platon vrlo mudro rekao.
SVE I JEDAN JEBENI PROBLEM SE LAKŠE RIJEŠAVA NA LOKALNOM NIVOU.
I time bi ljudi zaista mogli da učestvuju u vlasti i da se ostvari prava demokratija.
Jedan čovjek u gradu može biti vrlo bitan, dok je u svijetu sasvim nebitan faktor.
Time bi se JAKO PODSTAKLA ŽELJA I VOLJA SVAKOG ČOVJEKA DA AKTIVNO UČESTVUJE U POLITIČKOM PROCESU. Naravno da bi mi lakše bilo da se borim za neka pitanja u svojoj ulici, opštini gradu, nego na globalnom nivou.
A međunarodne organizacije bi regulisale međunarodno pravo i davale određene smjernice, na primjer u vezi sa zaštitom životne sredine, a same te male države bi se bavile prije svega svojim problemima, a što se tiče svjetskih problema, njih bi rješavale po sistemu "Misli globalno, djeluj lokalno"
A kako ću onda da gledam SP?? Onda bi LŠ bila po značaju slična ligi sever Šumadije?! Jebeš globalizaciju.... Kako onda da kažem bre da volim našu kuhinju?! I koji bi jezik bio službeni?!
PRIČAJ SRPSKI DA TE CEO SVET RAZUME
Baš bi voleo da vidim tu havariju sa 212423512351351238571638571628375681235 država. Reci svetsko prvenstvo da se organizuje.
Jebote, tako nešto je moglo da se sernja u Grčkoj pre kilo i po godina.
Na svetsom nivou ne pije vodu.
Ma možda si i u pravu, ne mora da bude baš 212423512351351238571638571628375681235, ali i ovih sadašnjih 200-injak je bolja alternativna od jedne.
Ni u toj lokalizaciji ne treba pretjerati.
Ali ipak, reci iskreno, kada bi u državi svak svakog znao u glavu, zar ne bi bila mnooogo manja šansa da neki idioti dođu na vlast?
Pošto bi se svi znali, znali bi i za tog čovjeka da je idiot. Jer glasine po čaršiji brzo kolaju, pa i prljavi veš izađe na vidjelo.
U nisam u toku, bilo bi do jaja.... recimo 4 godine SP pa onda pauza mesec dana.....
Bi, naravno. Al' nema štanse da se tako nešto izvede.