Svetska država: Za i protiv

1. Jovičiću, slažem se da je utopija. Ali da se teži polako ka tome - teži se.

Postepenim stapanjem ljudi, mešanjem, selidbama će se nacionalna svest polako, ali sigurno gubiti. I religioznost slabi vremenom. Pre 300 godina daj bože da je bio 20 ateista u Srbiji, a vidi sad.

Lijepo je maštati o utopijama, ali to su samo utopije, i dok ne budu barem malo realne o njima je suludo raspravljati.

Ma diskutujemo, koga boli kurac. :)
    Realno, ni na šta iz ovog podforuma nemamo uticaj. :)

Ako ti se već toliko sviđa o ideja o globalnoj državi imaš sad UN. UN ti je začetak toga.

Tačno, ali to je na mnogo primitivnom nivou, nije to ni izbliza ono kako bi trebalo da bude.

Pa fora je u tome što nisi svjestan koliko se bogatstvo gubi nestankom nacionalnih kultura, kao i toga da globalna uniformnost vodi užasnoj dosadi.

Brate, meni nije dosadno medju ljudima koji govore moj jezik i imaju istu kulturu. Zašto bi mi onda bilo dosadno medju Kosmopolitama, ako sam i sam jedan od njih?

Putovanja bi još uvek bilo, jer svaki kraj sveta ima neke svoje lepote. U tome i jeste glavna prednost ovog uredjenje - možeš da ideš gde god hoćeš, kad god hoćeš.

I nema rizika da te neki ekstremista digne bombom u vazduh zato što nisi musliman ili štagod.

2. Pa i anarhija bi počivala na približno istim načelima Jovičiću. Realno, jako slični sistemi.

Ali nisam pobornik anarhije. Ima druga, tvoja tema za to. Advertajzing, a? :)

O, odoh da spavam, sutra ću da nastavim. Drago mi je da je zaživela tema.

3. Dobro onda, nastavljamo sutra, mada u zadnjem postu si iznio dosta dobre argumente. Jedini je problem što se ti fokusiraš samo na pozitivne strane takvog uređenja i misliš da bi to sve išlo ko podmazano. Takvo uređenje ima i mnoge svoje negativne strane, ako hoćemo da budemo realni. A insistiranjem isključivo na pozitivnom zalazimo u teoretski nemoguće stvari, jer nikad i ništa nije bilo isključivo pozitivno. (dobro, jeste, ali vrlo malo toga)

4. Samo da dodam pre definitivnog lezanja da ne zaboravim.

Ova država mi je ipak približnija idealnoj od anarhije jer u njoj postoji pravo i odredjene neophodne ustanove.

Anarhija bi po meni bar bila moguća jedino ukoliko se pronadje lek za psihičke bolesti, što mi deluje neizvodljivo.

Može društvo da bude na kom god hoćeš nivou svesti, kad to ništa ne znači osobi bez ikakve svesti. Treba je smestiti u odgovarajuću ustanovu, a u slučaju anarhije tako nešto ne postoji.

Aj pa nastavljamo sutra. Pozdrav.

5. Не мог да прочитам последњих неколико постова, после ћу.
    Али.

Razvoj civilizacije bi stao, i posao u nazad, posto niko ne bi zeleo da radi vise (zasto bi se neko razvijao onda)

Тако је, напредак би био бесмислен, непотребан и у неким областима немогућ - јер немаш лошијег од себе, да се од његов неуспех одгурнеш - док једном не смркне, другом не сване. Успех се гради на неуспесима других, чињеница.

И Еквилибријум је одличан филмаћ :)
    Како би се гасио отпор? Криминал? Истим правима за све? Нико не би смео да писне, такво друштво би функционисало једино уз максималну стерилност, а стерилност је нехумана.

6. Tulumbac
    Sti lud, da ponovo budemo u državi sa crnogorcima. E neš kolega.

ахаххахахахаахахахаххахаххахахха :))

7. Тако је, напредак би био бесмислен, непотребан и у неким областима немогућ - јер немаш лошијег од себе, да се од његов неуспех одгурнеш - док једном не смркне, другом не сване. Успех се гради на неуспесима других, чињеница.

И Еквилибријум је одличан филмаћ :)
    Како би се гасио отпор? Криминал? Истим правима за све? Нико не би смео да писне, такво друштво би функционисало једино уз максималну стерилност, а стерилност је нехумана.

Pa svi bi imala ista prava i iste mogućnosti, ali naravno da bi neki bili uspešniji jebote. Ne bi tetkica i hirurg imali istu platu, logično. Ali standard bi bio veoma visok. O tome pričam.

A što se tiče prava, ista ih imaju i najgori kriminalac i ministar vlade. Samo što sa pravima idu i obaveze i pravila koja se moraju poštovati. Pa ko ih ne poštuje - ćao zdravo.

Како би се гасио отпор?

Kako ga je gasio Sloba? :)

Nije mi jasno zbog čega bi se uopšte pojavio otpor.

8. Па знаш, рађају се људи са различитим склоностима. Рађају се деструктивни људи.
    Имаш породицу са два детета, једно постане наркоман, друго буде одликаш.
    Тако би и овде неко пружао отпор, ма колико му до јаја било, скептици ће увек постојати.
    По тим правима нико не би био најуспешнији у свом послу, пошто има права ко и сви остали, лошији га деградирају. Медиокритет би био врхунац свега.

9. Ja ću samo kratko da vam prekinem eglen...jedan crnogorski komunista prije sedamdesetak godina je rekao : "Ja sam po nacionalnosti proleter,moja domovina je Čovječanstvo"..poslije ga je Staljin očistio u Gulagu..no njegova vizija itekako ima smisla...religija je nametnuti različit način obraćanja bogu,nacija je nastala jer su neki živjeli u planini a neki u ravnici pa su nedostatak komunikacije i različiti prirodni uticaji formirali istu..svi smo mi LJUDI..toliko..

10. По тим правима нико не би био најуспешнији у свом послу, пошто има права ко и сви остали, лошији га деградирају. Медиокритет би био врхунац свега.

Meni se čini da ne shvataš najbpolje pojam prava. Nisu svi isti, samo imaju ista prava.
    Najtalentovaniji postižu više od mediokriteta.

Zašto bi ga iko degradirao? Ne razumem.

Čovek je inteligentan, dobija priznanja, uspeva u životu. Umobolna okolina može samo da gleda ko tele u šarena vrata. Ne vidim problem u tome.
    Ionako bi vladala tehnokratija - vladavina najkompetentnijih. Tako da, naravno da bi bilo napretka. Bar više nego u ovom društvu koje je u poslednjih par decenija više nazadovalo nego što je napredovalo.

A što se tiče imbecila, lako se to reši Sloba-metodom.
    Peendrek po bubrezima i da vidiš kako im više nije do destruktivnosti. :)

11. ja sam za svetsku drzavu ako nas napadnu vanzemaljci

12. Ljudi ne odgovarajte, 'oće samo čovek bolju ocenu iz Uvoda.

13. Uzgred džaba svetska država ako napadnu vanzemaljci, jer bi oni naprosto sve zavadili kolektivno. Bez obzira koliko pokušavao da sve postaviš sve jednako uvek se nađe nešto što odvaja ljude pa onda nastane haos...

14. cernogod, medikus Dr. Michio Kaku, popularizator moderne nauke. : )
    A gamby, odlična tema. Po mom mišljenju, ovako nešto je moguće tek za par hiljada godina, u poređenju sa tim stepenom civilizacije, mi sad tucamo kamen o kamen da palimo vatru i mislimo da je kraj sveta iza sledećeg brda.
    a ne verujem da je jedna kultura i jedan jezik moguć, a razlozi za to su mnogi, al' u suštini - zemlja je isuviše velika. Čak i kad bi se nekako svi jezici vremenom stopili u jedan, uvek bi ljudi na različitim mestima govorili malo drugačije(određene reči, naglasak) što bi opet vodilo stvaranju drugih jezika i tako u krug..

15. Pa šta ako želi bolji sastav, neka ga, dobra tema. A vanzemaljci ne bi imali potrebe da nas zavade, ako to zažele, verovatno bi mogli da nas izbrišu za par sekundi.

16. za. a u picku materinu! svi popijemo po lekic ujutru, pa na posao, pa u krevet, pa o5 sve ponovo.

17. Mislim da se kroz pojedine postove provlači jedna panična ideja o tome da bi ideja jedne države nužno morala da podrazumeva sveopštu unifikaciju. Meni se to čini kao greška. Ne zato što je sveobuhvatna unifikacija nešto neostvarivo, već zato što je nešto što bi trebalo izbeči. Ako se ostvari ideja jedne države, onda bi to značilo isti zakon za sve svuda, što bi omogućilo da sukobi svakovrsnih različitosti proizvode pozitivne efekte na kulturu i civilizaciju, bez da proizvode ratove koji bi zakonom i represijom bili ugušeni. Po mom mišljenju najveći je problem ko će da vlada tom državom, ko će biti na njenom vrhu. Bilo da je to jedan čovek ili grupa ljudi, to je nezamisliva količina moći kojom bi taj vrh raspolagao, što može da proizvede neku vrstu totalitarizma i ugnjetavanja masa (znamo kako su ideali i utopije prošli u istoriji, treba učiti na tim greškama i prisećati ih se stalno). Možda je ključ u nauci. Kada se već bavimo ovakim futurističkim prognozama, zašto ne bismo za npr. 500 god. mogli da proizvedemo kompjuter koji bi bio programiran po određenom setu zakona koje bi ravnopravno primenjivao na sve pripadnike kosmopolisa. S obzirmo na nepoverljivu i nesavršenu ljudsku prirodu, eto jednog smislenog rešenja (u svakom slučaju dao sam možda dobru ideju za neku SF priču).

Mislim da je realno očekivati da će sa protokom vremena broj država a i sveukupne populacije morati da bude redukovan, pa ko zna možda biti i sveden na neki jednocifreni broj što se država tiče. Hoking je čak počeo da govori o neophodnosti kolonizacije drugih planeta, što bi na duži rok omogućilo opstanak vrste, pa će u tom smislu možda za nekih 2000 godina da se pojave kulturološke i ko zna kakve razlike između zemljana i marsovaca.

18. S obzirmo na nepoverljivu i nesavršenu ljudsku prirodu, eto jednog smislenog rešenja (u svakom slučaju dao sam možda dobru ideju za neku SF priču).

Whoa whoa whoa man, wait...
    Za ovo je kriva religija, i njen pojam o savršenom čoveku.

19. Kao prvo, hvala na ekspresnom postovanju. :)

Što se tiče problema vlasti, to stoji. Samo što je to problem kod svakog sistema, postojećeg ili nepostojećeg, osim anarhije naravno. To i nisam morao da napominjem, al' imamo ovde i specijalaca. :)

Sad, što se tiče kompjuterske simulacije. Ne bih se složio sa pretpostavkom da će ikada tvorevina ljudskog uma biti u stanju da toliko prodre u ljudsku psiho(pato)logiju. Pogotovo kada je u pitanju enormno veliki broj subjekta koji treba da se analizira. Nou fakin vej. :)

Hoking je čak počeo da govori o neophodnosti kolonizacije drugih planeta, što bi na duži rok omogućilo opstanak vrste, pa će u tom smislu možda za nekih 2000 godina da se pojave kulturološke i ko zna kakve razlike između zemljana i marsovaca.

Bilo je već na ovoj temi nešto na ovu foru, neki matori car sa Diskaverija je izneo neku zanimljivu i za sada SF teoriju, koja deluje verovatno nama koji pojma nemamo šta se nalazi izvan Sunčevog sistema.

Mislim da se kroz pojedine postove provlači jedna panična ideja o tome da bi ideja jedne države nužno morala da podrazumeva sveopštu unifikaciju. Meni se to čini kao greška.

Možda izvesno vreme, ali nešto ne mislim da bi bilo tako na duže staze. Ako se osvrnemo na istoriju u pogledamo Rimsko carstvo, koje je pored Aleksandrove multietničke tvorevine bilo nešto najbliže ovoj Svetskoj državi, možemo da napravimo paralelu, da pretpostavimo da bi se stvari odigravale po sličnom principu. Narodi koji su se dobrovoljno predali (bez borbe), postali su veći Rimljani od tadašnjih patricija. Niko ih nije terao, nego je prihvatanje onog što većina radi u ljudskoj prirodi, koliko god to meni išlo na kurac.

Zato je danas seljak čivek u sivoj košulji koji sluša Džeja, a njegov brat blizanac u roze košulji i iscepanim farmerkama koji sluša Getu urban i kul.

Niko te ne tera da se odrekneš svoje kulture i prihvatiš tudju, ali to je IN...

20. Izvodljivo, verovatno. Ali bi bilo previše monotono. Izgubilo bi se sve što je do sad rađeno i ne bi više bilo zanimljivo.

Rekli o sajtu

Definiše se sve i svašta. Tako se mogu pročitati definicije baksuza, alapače, čitulje, smrti, rezervoara za smeh, kolateralne štete, Živojinović Velimira, zvanog Bate, dnevne svetlosti, gospođe džem!, Brus Lija… „Je l’ ti puši ćale?”, „Je l’ mogu u WC?”, „Chuck Norrisisati” i još mnogo toga može se naći na ovoj internet stranici. Zato ne iznenađuje što se mnogi kad jednom dođu, ponovo vraćaju na nju. Neki čak postaju i zavisnici, pa traže od moderatora da ih banuju, poput jednog studenta koji je zahtevao da mu zabrane pristup na nedelju, dve dana da bi mogao da uči.

Status Magazin · April 2009.