Osim velikih istorijskih i nacionalnih zabluda, podložni smo i onim „sitnijim”, ali koje nam određuju svakodnevicu. „Ne valja da se sedi na kućnom pragu, posebno kad grmi”, „Hleb od 500 grama je opšteprihvaćen pod nazivom kilo hleba”, „Ne valja da se zviždi u kući, to privlači miševe”, „Ne valja da se otvara kišobran u kući”, „Žvakanje žvaka može da deformiše vilicu”, „Ma koliko vruće i zagušljivo bilo, ne otvarati prozor, ubiće promaja”, navode na popularnom internet portalu „Vukajlija” niz sujeverja i zabluda našeg naroda.
Politika · 31. Januar 2011.
Ja moje prase ni ne zacinjavam. Kako da znam da li je taj zacin humano ubijen? Ne zelim da sponzorisem njegove krvnike.
Збор сира и војне бла бла :)
Човек постаје много гневнији и агресивнији кад једе месо, поготово црвено.
Баш напротив. Постајем много бесан кад само биљке морам да једем. А да видиш каква сам душа од човека после неке добре мрсне славе.
Ja sam najmirniji dok jedem čvarke, ozbiljno.
Могу ти рећи да кад год сам бесан, донеси ми пиво и чипс од свиње, или неки добар сир и чипс од свиње и можеш да ми се најебеш свега има да се смешкам и уживам у псовкама.
Вегетајијанство је капиталистичка творевина, врло паметно осмишљена.
Сконтали су да људи имају много мање енергије кад једу само биљке и нису расположени за побуне и нагрувавање муда.
Док су у земљама у којима се интензивно хране месом људи курчевити.
En Dotter, nerviraju me ti pokušaji da se nešto dokaže samo zato što ti jedeš meso.
I ja jedem meso, ali neću da se pravim budala.
Svako zna da 90% mesa koje se konzumira potiče iz INDUSTRIJE mesa, a ne sa sela i od seljaka.
Pilići se hrane koncentratom i kljukaju antibioticima, krave i svinje se tove ko zna čime.
Studije su pokazale da se za proizvodnju količine mesa koja daje 1000 kalorija, potroši daleko više energije nego za proizvodnju količine biljne hrane koja daje tih istih 1000 kalorija.
Samim tim proizvodnja mesa je skuplja i više zagađuje okolinu, a i proizvodi više ugljen dioksida nego proizvodnja biljne hrane.
Uz sve to, proizvodnja mesa podrazumijeva i dodatnu proizvodnju biljne hrane.
Da bi uzgojio junetinu, prvo moraš uzgojiti povelike količine stočne hrane, dakle biljke.
Знам да уживаш кад ти причају перверзије Дотере, али нисам у том фазону :р
Просто си беснији, емпиријски доказано. Након поста, осетила сам то на својој кожи, колико сам сталоженија и толерантнија кад не ждерњам месенце.
Jovičiću , traže te Matijevićevi advokati nešto...:)
Не доказујем ја ништа драги Јовичићу јер је немогуће доказати било шта на оваквим темама. Није више у питању наука већ нека веровања.
Ако је битна само калоријска вредност хране, ајде да једемо само шећер. Од те биљне хране која се утроши за "прављење" меса се добија добар коктел есенцијални аминокиселина и есенцијалних масних киселина, као и витамина и минерала који су нам преко потребни.
Видиш, и орахова љуска има калоријску снагу као камени угаљ, али се не користи у металуршкој индустрији јер је неадекватан извор енергије.
Сконтали су да људи имају много мање енергије кад једу само биљке и нису расположени за побуне и нагрувавање муда.
Док су у земљама у којима се интензивно хране месом људи курчевити.
Možda jeste neka tvorevina, ali ne kapitalistička. Kapitalizam je sistem u kome se podstiče preduzetništvo i takmičarski duh, a za to baš treba kurčevitost. Osim toga kapitalističke zemlje su zantno rjeđe diktatorske, nego recimo komunističke.
Tako da bi mi logičnije bilo da je vegetarijanizam komunistička tvorevina nego kapitalistička.
Što se tiče nivoa energije nisam siguran, ali istina je da su ljudi koji ne jedu meso uglavnom miroljubiviji i manje skloni pobunama.
Видиш, ја сам једном постио велики пос. Не зато што сам имо жељу, већ зато што сам живео са 2 студента теологије и било ми је битно само да има шта да се једе. Постио ја тај пост и закључио да ме боли курац за све. Да нисам ни бесан, ни срећан, ни тужан - НИШТА. Када сам појео прво парче меса осетио сам се човеком, тј. јединком која има осећања, могућност неслагања са другима, могућност слагања са другима и разне друге људске особине. Пос је од мене начинио једног лепог грађанина Еквилибријума.
Због тог искуства ми се не мили више да се играм уништавањем свог психосоцијалног, надасве болесног, менталног стања и бирам свињу.
Ja se slažem da vegetarijanstvo nije previše zdravo i da je zdravije jesti i meso i zato ga i jedem, baš zbog tih proteina itd. Samo govorim o tome da je vegetarijanizam ekonomski i ekološki bolji, jer milijardu ljudi još uvijek gladuje u svijetu.
A ko se potrudi, može i kombinacijom biljne hrane unijeti sve potrebne amino kiseline.
Naravno, to je lakše učiniti kroz meso, jaja, mlijeko, itd. Zato ja i jedem meso. A i volim ga, i to mnogo.
Ipak stoji činjenica da kad bi se ukinula industrija mesa i kad bi se proizvodila samo raznovrsna biljna hrana, vjerovatno bi više ljudi na svijetu moglo da se prehrani, a ta biljna hrana koja se proizvede bila bi jeftinija i dostupnija ljudima, a i manje bi se oštećivala okolina.
Za nekoga ko ne jede meso,bas mu lepo tepas:)
Некако ми не иде у главу та глад и повезивање месождерства са тим. Места где је глад су обично на местима где биљке не успевају. А што бих ја био добар човек и хранио Африку нпр... Који су ми они курац? Да нећу да добијем нешто од њих за узврат? Да ли ће ми савест бити мирна? Да ли ћу се осећати биљим човеком што сам скинуо месо са трпезе милионима да бих исти тај број нахранио јер сам у могућности?
Искорено ми је глад у свету најгори могући аргумент.
Ovako, da nije bilo proteinske ishrane covek bi ostao primitivni primat sa malim volumenom mozga. Istrazivanja su pokazala da je osnovni preduslov za povecanje mozga u evoluciji primata bio unosenje zivotinjskih masti i proteina.
Sto se tice ponasanja ja zaista postajem miroljubiv posle masnog obroka i pocinjem da volim do obozavanja sve zivuljke a narocito prasice. Kada sam na biljnoj ishrani proradi mi lovacki duh, naoruzam se kreditnom karticom ili kesovinom pa pravac kafana, mesara ili neki market.
Da. A vjerovatno je i sam lov pomagao u razvoju mozga.
Hahahahha, Dotere, smešan si k'o žvaka! :citira mu skoro svaki post:
E, sad, i ja se pozamislih. Lepo je to ne ubijati životinje, ali to zaista ide na uštrb biljaka na kraju. Živo je sve to, i svinjče i slonče i kukuruz i lipa (dobro, ne jede se baš lipa) i tako dalje. Ti kad zakolješ svinju, u narednih nekoliko minuta staju joj svi životni procesi. Kod kokošaka je još gore, one ponekad pretrče nekoliko metara bez glave. Užasno je sve to, slažem se. Ali slična stvar se dešava i kod biljke. Na primer, kad vi odsečete biljku po pola preko stabla, presečete i sve sprovodne elemente u njoj. Jedan provodi vodu i minerale iz zemlje, jedan organske materije iz lista. I šta se desi? Onaj hloroplast gore u listu pojma nema da ste vi odsekli stablo, on jadan i dalje vrši fotosintezu, šalje hranu (iako pojma nema da će da zaglavi onde gde ste presekli) i bori se. I bori, i bori, i najzad kad nakon nekog vremena provali da više nema vode da stiže u list, umre i on. Sve je to smrt, sve je to ubijanje, sve je to haos. Ako se na vegetarijanstvo gleda sa etičke strane, možda je najbolje jesti isključivo plodove koje odbacuje biljka. Tako ste em siti, em ste verovatno rasejali neko seme da nova biljka izraste.
Ipak podržavam vegetarijanstvo. Mi mesojedi jedemo mrtve životinje, ali i mrtve biljke. Oni makar jedu samo biljke i sa te strane su etički čistiji. Doduše i krv im je čistija.
Pa jebi ga, to zvuči patetično taj argument o gladi u svijetu, ali bez obzira, taj argument i dalje stoji.
Nije Afrika gladna zato što biljke slabo uspijevaju, već zato što je razvijene zemlje sprečavaju da proda svoje proizvode na svjetskom tržištu.
Ni Japan nema skoro nikakve prirodne resurse pa nije gladan. Mnoge razvijene zemlje dobijaju skoro svu hranu iz uvoza, pa nisu gladne.
Nije Afrika sama kriva što je gladna, niti su krivi slabi prirodni resursi. Glavni krivac za glad Afrike jesu razvijene zemlje koje ne dozvoljavaju siromašnim zemljama da na ravnopravan način učestvuju na svjetskom tržištu.
Glavni problem Afrike je neokolonijalizam, ekonomski kolonijalizam koji se nastavlja i dan danas i za koji razvijene zemlje snose odgovornost. I dan danas su Afričke zemlje na indirektan način itekako eksploatisane od strane razvijenih zemalja.
Samim tim i kompletno stanovništvo razvijenih zemlja snosi odgovornost, jer ono bira vlast koja vodi takvu inostranu politiku.
Tako da smo svi mi djelimično krivi za glad u Africi. A i Srbija je, recimo za Somaliju, ekstra bogata i razvijena zemlja.
А ма људи, ја једем месо, а започела сам да пишем на теми од овог поста http://vukajlija.com/forum/teme/15547?strana=2#post_779309 где сам објаснила да нисам вегетеријанац, само да је месо почело да ми се гади. Али не све месо. Сад ћу да печем лигње на пример. :)