Izračunati visinu pravilne 6-strane piramide ako joj je bočna ivica dužine 6 cm i obrazuje sa ravni ugao od 45 stepeni.
Ako obrazuje bočna ivica ugao od 45 stepeni u odnosu na ravan onda je u pitanju pravougli trougao. Obzirom da je u pitanju pravilna šestostrana piramida, njena osnova je pravilni šestugao, a to znači da je linija koja spaja centar šestougla i donju stranu bočne ivice JEDNAKA visini (valjda kontaš šta pišem, ne umem da crtam). Dakle, imaš Pitagorinu teoremu gde je u pitanju JEDNAKOKRAKI PRAVOUGLI TROUGAO, odnosno A na kvadrat plus B na kvadrat je jednako C na kvadrat postaje 2A na kvadrat jednako 6 na kvadrat. Iz toga izlazi da je A na kvadrat jednako 36/2, to jest, A = koren iz 18, a to je 3koren iz dva.
Jebiga, pitaj ako ti treba dodatno objašnjenje ovog objašnjenja :)
Добио сам решење од веснам али га је она изразила преко синуса ололо :))))
Сад кад вас упрегнем да ми радите задатке јер сам говедо неспособно за математику :Д
Брусе ај ти то напиши за сваки случај да ја имам два поступка како и то иде
начи a+b = c и тако :) боли ме глава нешта, изашо сам мокре косе поред дрине спуцаће ме упала мозга.
Pazi sad:
Veliko R na ovom crtežu je jednako visini trougla jer je zbir uglova SVAKOG trougla 180. Obzirom da je ugao koji visina H zatvara sa R u tački u sredini crteža jednak 90 (sigurno mora biti jer je visina okomita na osnovu), a ugao koji R zatvara sa bočnom ivicom 45 stepeni (iz zadatka) onda je po teoremi o odnosu stranica i uglova R jednako sa H (stranice nasuprot jednakih uglova su jednake stranice) jer je i taj ugao koji zatvara bočna stranica sa H takođe 45 stepeni (mora biti jer je 180 - 90 - 45 = 45).
ovde zamisliš da umesto donje jedinice piše R, a umesto bočne piše H, umesto korena iz dva piše 6, a mali kvadratić je u tački sa prvog crteža.
dakle, R = H
R2 + H2 = 62 (zamisli da su sve dvojke superscript)
R2 + R2 = 36
2R2 = 36
R2 = 36/2
R2 = 18
R = koren iz 18
R = koren iz 9 puta koren iz 2
R = 3 puta koren iz 2
ne mogu bolje da napišem jer nemam Corel na ovoj mašini, a nisam navikao da matematiku kucam u wordu...
Ja inače imam još jednog autora u vidu da primimo u ložu ali čekam i Agilni, Buksna, Ela, Mara, Manijak i ostali da budu tu ili barem da počnu da svraćaju.
Devetara i Loksija sam samostalno pitao, jer treba sveže krvi, ali dalje bi sve da pitam.
Ono 6cm je stranica, oborena po 45 stepeni, 90 stepeni je pravo, znači 45 je na pola od 6 jebemliga.
Не верујем Џони :)
Ni ja. Suviše je jednostavno tako da bude. To je matematika. To ne mož' biti jednostavno.
Поготову што је он 3. година гимназије, нема шансе да је то :)
+1
Jel ovo Dvajt bi profesor mate ?
A mater mu jebem, ipak je to trigonometrija, što ja radim ove godine iz 2 predmeta.
Ako obrazuje bočna ivica ugao od 45 stepeni u odnosu na ravan onda je u pitanju pravougli trougao. Obzirom da je u pitanju pravilna šestostrana piramida, njena osnova je pravilni šestugao, a to znači da je linija koja spaja centar šestougla i donju stranu bočne ivice JEDNAKA visini (valjda kontaš šta pišem, ne umem da crtam). Dakle, imaš Pitagorinu teoremu gde je u pitanju JEDNAKOKRAKI PRAVOUGLI TROUGAO, odnosno A na kvadrat plus B na kvadrat je jednako C na kvadrat postaje 2A na kvadrat jednako 6 na kvadrat. Iz toga izlazi da je A na kvadrat jednako 36/2, to jest, A = koren iz 18, a to je 3koren iz dva.
Jebiga, pitaj ako ti treba dodatno objašnjenje ovog objašnjenja :)
Мислим да је већ добио поступак од Весне :)
jebiga, nisam bio na vreme ovde - inače je to boza zadatak :)
Добио сам решење од веснам али га је она изразила преко синуса ололо :))))
Сад кад вас упрегнем да ми радите задатке јер сам говедо неспособно за математику :Д
Брусе ај ти то напиши за сваки случај да ја имам два поступка како и то иде
начи a+b = c и тако :) боли ме глава нешта, изашо сам мокре косе поред дрине спуцаће ме упала мозга.
U krv ti jebem k'o na kineskom da pišete te zadatke. Ja sam ono više za društvene nauke :)
Тоооо! дај брусе напиши ти то жив био да џони и ја разумијемо то :)
Е да, успјели смо извести еври го у сред часа бог зна како. Профанка се крстила
Čekaj malo da se nacrtam...
Кад нацрташ мада можда имам и представу напиши и доле текст :)))
И купићу ти имтеа :)))
Još se bakćete sa matematikom ccccDevetare bre pa naučnu temu si napravio lololo
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b7/Regular_hexagon_1.svg/150px-Regular_hexagon_1.svg.png
Pazi sad:
Veliko R na ovom crtežu je jednako visini trougla jer je zbir uglova SVAKOG trougla 180. Obzirom da je ugao koji visina H zatvara sa R u tački u sredini crteža jednak 90 (sigurno mora biti jer je visina okomita na osnovu), a ugao koji R zatvara sa bočnom ivicom 45 stepeni (iz zadatka) onda je po teoremi o odnosu stranica i uglova R jednako sa H (stranice nasuprot jednakih uglova su jednake stranice) jer je i taj ugao koji zatvara bočna stranica sa H takođe 45 stepeni (mora biti jer je 180 - 90 - 45 = 45).
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d2/45-45-triangle.svg/300px-45-45-triangle.svg.png
ovde zamisliš da umesto donje jedinice piše R, a umesto bočne piše H, umesto korena iz dva piše 6, a mali kvadratić je u tački sa prvog crteža.
dakle, R = H
R2 + H2 = 62 (zamisli da su sve dvojke superscript)
R2 + R2 = 36
2R2 = 36
R2 = 36/2
R2 = 18
R = koren iz 18
R = koren iz 9 puta koren iz 2
R = 3 puta koren iz 2
ne mogu bolje da napišem jer nemam Corel na ovoj mašini, a nisam navikao da matematiku kucam u wordu...
Ja inače imam još jednog autora u vidu da primimo u ložu ali čekam i Agilni, Buksna, Ela, Mara, Manijak i ostali da budu tu ili barem da počnu da svraćaju.
Devetara i Loksija sam samostalno pitao, jer treba sveže krvi, ali dalje bi sve da pitam.
Samo nemoj Ševetara Homsulića, nešto me ne gotivi ;)