Утицај геоцентричности на Сунце
  • En_Dotter

Имам жељу да овде сакупимо све живе теорије, које су некада пиле воду, а касније се доказало да нема ниђе везе.
    Мој допринос теми је наслов.

Гејспем стоп.

• Цар

Бели лук омета компас- римски научници.

• En_Dotter

Ово је бре озбиљна тема... Какви римски научници??? Они су све живо крали и ништа измислили нису... Да није компас случајно донет из Кину, мало касније? Само мало... а?

• Цар

Да, зезн'о сам се...На магнет је "деловао".

• Пд

Аристотел је тврдио да се Земља не окреће, тј. да не ротира, и као главни доказ тога је навео да уколико би се окретала, сваки пут кад скочиш, тло би се померило толико да доскочиш на скроз друго место. Људи му веровали, и то годинама, то је био неки убер доказ.

• Триша

Naučne baš teorije ili one narodne vezane za običan život ?

• En_Dotter

... Па си неписмен... Аристотел је верово да кроз вене иде ваздух и да је срце орган помоћу кога мислимо. Такве теорије, не шта твоја баба мисли. Већ учени људи тог времена и што се сматрало истином.

• Триша

Ima ona o četiri tečnosti u telu valjda od Galena ili Aristotela, uglavnom zbog te teorije je tokom srednjeg veka i do 19. veka svaki lekar ispuštao krv bolesnicima da bi se postigla harmonija četiri tečnosti u ljudskom telu : krvi, sluzi, i neke druge dve tečnosti...

• Ketaminčić

Теорија да је бог створио човека.

• En_Dotter

Теорија да је бог створио човека.

ЊИН! Да закључавамо тему? :Д

• PrankMaster

Da se Sunce okreće oko Zemlje, i da je Zemlja centar univerzuma? Zemlja je velika ploča, i ako bismo išli do oboda, pali bismo?

• En_Dotter

↑ неки шаљивџија или шта?

• V

340. g. pne. Aristotel je u delu "O nebesima" izneo dokaze da je Zemlja okrugla, ali i da je ona u centru Vasione. Šta god mislili o Aristotelu napravio je ogroman napredak u odnosu na mišeljenje da je Zemlja ploča na leđima slonova, a slonovi na kornjačama a kornjače ko zna gde ... Ovo otkriće je imalo veliki uticaj pr svega na pomorski saobraćaj i napredak navigacije.
    U 1. veku ne. Ptolomej je Aristotelova viđenja razradio u celovit i kompleksan model po kome je Zemlja bila u centru a okruživalo ju je 8 sfera. Za nosioce sfera su određeni Sunce, Mesec i 5 tada poznatih planeta. U osmoj, poslednjoj sferi su se nalazile zvezde "stajaćice" tj. zvezde koje ne menjaju svoju poziciju na noćnom nebu tokom godine.

Prava tema za istoričara umetnosti i nauke kao što sam ja.

Koliko god da su Aristotelova i Ptolmejeva viđenja danas smešna, meni se čine kao velika i značajna kao pronalazak atomske bombe. Ljudi su konačno počeli da razmišljaju racionalno. U odnosu na tradicionalno razmišljanje koje je podrazmevalo božanske sile i objašnjenja nepismenih vračeva čini se kao ogroman napredak.

Ima i nastavak ...

• PrankMaster

Moguće. Koliko sam shvatio, poenta teme je da se prikupe teorije koje su apsolutno nebulozne, ali su ljudi verovali u njih?

• Ketaminčić

Moguće. Koliko sam shvatio, poenta teme je da se prikupe teorije koje su apsolutno nebulozne, ali su ljudi verovali u njih?

Јеси прочитао наслов теме?

• Триша

Kako se zvao antički astronom koji je prvi predložio da se zemlja okreće oko sunca ?

• PrankMaster

Nisam ni registrov'o.

• Триша

Aristarh sa Same, sad potražio...

• Пд

Јеси прочитао наслов теме?

А вероватно не зна човек шта значи геоцентричност, зар вам није пало то на памет? :)

• Др Јанковић

А егоцентричност? На то нисте мислили?

Шалу на страну, никад веселију теорију нисам чуо него за ону да бог вози кочије око Земље (чија је митологија у питању, јебем ли га сад).