- Пд
Аристотел је тврдио да се Земља не окреће, тј. да не ротира, и као главни доказ тога је навео да уколико би се окретала, сваки пут кад скочиш, тло би се померило толико да доскочиш на скроз друго место. Људи му веровали, и то годинама, то је био неки убер доказ.
- V
340. g. pne. Aristotel je u delu "O nebesima" izneo dokaze da je Zemlja okrugla, ali i da je ona u centru Vasione. Šta god mislili o Aristotelu napravio je ogroman napredak u odnosu na mišeljenje da je Zemlja ploča na leđima slonova, a slonovi na kornjačama a kornjače ko zna gde ... Ovo otkriće je imalo veliki uticaj pr svega na pomorski saobraćaj i napredak navigacije.
U 1. veku ne. Ptolomej je Aristotelova viđenja razradio u celovit i kompleksan model po kome je Zemlja bila u centru a okruživalo ju je 8 sfera. Za nosioce sfera su određeni Sunce, Mesec i 5 tada poznatih planeta. U osmoj, poslednjoj sferi su se nalazile zvezde "stajaćice" tj. zvezde koje ne menjaju svoju poziciju na noćnom nebu tokom godine.Prava tema za istoričara umetnosti i nauke kao što sam ja.
Koliko god da su Aristotelova i Ptolmejeva viđenja danas smešna, meni se čine kao velika i značajna kao pronalazak atomske bombe. Ljudi su konačno počeli da razmišljaju racionalno. U odnosu na tradicionalno razmišljanje koje je podrazmevalo božanske sile i objašnjenja nepismenih vračeva čini se kao ogroman napredak.
Ima i nastavak ...
- ПдMoguće. Koliko sam shvatio, poenta teme je da se prikupe teorije koje su apsolutno nebulozne, ali su ljudi verovali u njih?
Јеси прочитао наслов теме?А вероватно не зна човек шта значи геоцентричност, зар вам није пало то на памет? :)