SF
  • Gospod Bog

Čitate li naučnu fantastiku? Koji su vam omiljeni pisci i dela? Imate li nešto da preporučite ostalima? Pošto sam skoro počeo da čitam taj pravac, omiljeni pisac mi je Klark, a delo Druga odiseja...

• kurator

nisam neki ekspert, ali preporučujem Ilion od Dena Simonsa...

• Gospod Bog

Ja sam kupio hiperion ćaletu za rođendan pre par godina, jel su te knjige povezane?

• kurator

Mislim da nisu...

• Filozofinjo

Bravo matori, odlična tema!

Preporučujem sve od Eriha fon Denikena, i Autostoperski Vodič Kroz Galaksiju od Daglasa Adamsa. :)

• brainiac96_Dio

E brate
    Hiperion, Pad Hiperion, Endimion, Uspon Endimiona, sve povezano...čitaj Den Simons JEBE!
    I da, Ilion nije povezan...

• CrazyAjvar

Uf čitam sve što mi dođe pod ruku. Omiljeni pisac Filip K. Dik definitvno a za njim ide Artur Klark.

• Gospod Bog

Filozofe, će mi daš tu knjigu sledeći put kad se vidimo?

• Bruce

SF pokriva ogromno područje, ja sam veliki fan, probajte da nađete CD Polaris - tu je Zoran Živković objavio sve knjige koje je izdavačka kuća Polaris ikad štampala.

Obavezno pročitati, a retko se spominje, "Bil, heroj galaksije" od Harija Harisona (parodija na spejs opere) i "Anubisove dveri" (Anubisova vrata u nekim prevodima) od Tima Pauersa (putovanje kroz vreme, fantazija, gomila engleske istorije - može se skinuti na baneprevoz.com).

• Filozofinjo

Gospode Bože, može. ololoo koja rima hahahahah

• Advokado

Bil, heroj galaksije, odlična.
    Ako se zasitite "klasične", zapadne fantastike, pređite na Stanislava Lema, ima više filozofski a manje tehnički pristup.

• Bruce

Dobar je Lem, a ako si baš ekstrem i tražiš tešku fantastiku za razmišljanje i dubinsko rezonovanje (mada je malo zastarela) onda uzmeš braću Arkadija i Borisa Strugackog - najbolji SF Istoka...

• Mtanic

Od hardkor SF-a volim "Grad" Kliforda Simaka.
    Od nečega što ima SF-elemente u sebi, a zapravo je konglomerat svega i svačega (a ja to najviše volim) - Mračna Kula Stivena Kinga. Kad čovek dođe na kraj priče shvati da je to zapravo najviše SF od svega.

• Хујо Смрад

Sad sam hteo da pomenem mračnu kulu. I mada sam pročitao samo prvi deo, knjiga jebe.

• Ariel Ultra

Najoriginalniji SF autor od svih koje sam čitao je Filip K. Dik. Ali nije za svakoga. Čovek je bio dijagnostikovani šizofrenik i još se radio spidom i esidom tokom mnogo godina.

Njegova knjiga Valis je jedna od najoriginalnijih i najluđih stvari koje sam pročitao, a radi se o hronologiji njegovog nervnog sloma i svim tripovima koji su mu se sastavili u sistem paranoje u glavi. Čoveče, to treba da se čita sa otvorenim umom u jednoj ruci i sa googlom u drugoj, da bi skapirao sve reference koje čovek pominje, ludilo.

Takođe, Dena Simonsa tj. Hiperion Kantos preporučujem svima koji žele da čitaju nešto malo konvencionalnije, ali i dalje izuzetno originalno i pitko, kreativno i očiotvarajuće.

Za kraj, Dejvid Brin i sve knjige iz njegovog serijala "Uzdizanje" su sjajne. Spejs opera na vrhunskom nivou, za one koji vole da zagolicaju intelekt koliko i za one koji vole jurnjavu i napucavanje svemirskih brodova.

• Bruce

Mračnu kulu posedujem ceo komplet u hard kopiju, Hujo, zamisli sad ovo: prvi deo kule je go kurac kad uporediš sa ostalim delovima u kompletu... kao kad bi od kompletnog ručka pojeo samo so.
    Mračna kula je Magnum opus - komplet je referenca na sve Kingove knjige i još gomilu ostalih autora, sam King je jedan od likova Mračne kule. Nije to SF, ne u pravom smislu, to je bezvremensko delo književnosti u rangu sa Gospodarem prstena, Silmarilionom, Beskrajnom pričom i Pekićevom Atlantidom.

Kad smo kod toga, srpski SF - Pekićeva Atlantida, svi romani Ch. A. Bell-a (Belče), Gorana Skrobonje...

• Gospod Bog

Ima li neko nastavke Helikonije- Proleća?

• Mtanic

Ja Kulu posedujem u džepnom izdanju na engleskom prve četiri (prvu knjigu i prvobitnu i prerađenu verziju - napravljenu da se bolje uklopi u ostalo), petu i šestu u mekokoričenom, ali u originalnom formatu i sa istim ilustracijama unutra kao u tvrdokoričenom (američko, ne britansko... i korice kod mekih su bolje)... i sedmi deo tvrdokoričen.
    Svih sedam imam na nemačkom džepna izdanja.
    I na srpskom imam sve.
    Imam dve zvanične propratne knjige Robin Furth i nezvaničnu Beva Vincenta.
    Imam KA tetovažu, lol.
    Elem, nije referenca na sva dela - ima tačan spisak dela koja su povezana i zna se tačno kako su povezana.
    A rekoh da je od svih žanrova najviše SF, ne da je čist SF.
    I ono, nije kul što si napisao da je King jedan od likova, pokvario si ljudima koji nisu čitali.
    Meni je nick inače svugde Jake Chambers... :)

A da... ja sam za Alnari preveo prvi deo Vukova Kale.

• Bruce

A da... ja sam za Alnari preveo prvi deo Vukova Kale.

Zahvaljujem i čestitam.

I ono, nije kul što si napisao da je King jedan od likova, pokvario si ljudima koji nisu čitali.

ako im to pokvari Kulu, onda bolje da je i ne čitaju :)

Elem, nije referenca na sva dela - ima tačan spisak dela koja su povezana i zna se tačno kako su povezana.

ali u tim povezanim delima imaš reference na ostale, sve osim onih koje ni King ne smatra bitnim

EDIT: ovo su moje reči:

Nije to SF, ne u pravom smislu, to je bezvremensko delo književnosti

htedoh reći da je Kula IZNAD žanrovske kategorizacije, ne da u njoj nema SF-a

EDIT EDITA: i da znaš da sam pogledao u knjigu ko je preveo, ne da mi đavo mira :)))

• Mtanic

Pa jeste iznad... a danas je ionako tendencija i u filmu, serijama i knjigama da se bude iznad. Ima onih koji to ne vole - ali ja volim priču, a ne žanr, i glupo bi mi bilo da neka priča robuje žanru samo radi žanra...

A nema šta da mi zahvaljuješ i čestitaš... mogao sam i dan-danas biti jedini Kingov prevodilac ovde da sam hteo da pognem glavu pred Alnarijevim diletantizmom... Al' dobro, ne živi se samo od ljubavi prema piscu. :D (mada nisu pare bile tu problem)