Definiše se sve i svašta. Tako se mogu pročitati definicije baksuza, alapače, čitulje, smrti, rezervoara za smeh, kolateralne štete, Živojinović Velimira, zvanog Bate, dnevne svetlosti, gospođe džem!, Brus Lija… „Je l’ ti puši ćale?”, „Je l’ mogu u WC?”, „Chuck Norrisisati” i još mnogo toga može se naći na ovoj internet stranici. Zato ne iznenađuje što se mnogi kad jednom dođu, ponovo vraćaju na nju. Neki čak postaju i zavisnici, pa traže od moderatora da ih banuju, poput jednog studenta koji je zahtevao da mu zabrane pristup na nedelju, dve dana da bi mogao da uči.
Status Magazin · April 2009.
Ne kaze se ONI ZASUKU, nego ZASUCU!
Ne kaze se na ZURCI, nego na ZURKI!
http://2.bp.blogspot.com/_1ieEmcWiBmk/SttIZhBmzQI/AAAAAAAAGiU/pFwin0UWf8I/s400/orly_spock.jpg
Као што није суХомеснато, него суВомеснато. ;)
Znali smo,znali smo,a "zurki"bi trebalo uskoro da se promeni,bar tako kaze moj prof.koji se bakce sa tim.
Kaze se "zaspe" , a ne "zaspu"
Kad zaspu andjeli...;)
a da li se kaže ''tačCi'' ili ''tačKi''?
tacki
sto smo obrazovani mi iz leskovca
Kad smo kod "zaspe" i "zaspu"...
3. lice množine od ZASPATI je ZASPE, a od ZASUTI, ZASPU.
I ajd kad se već igramo kako se govori u vašem kraju: "razočarAnje" ili "razočarEnje"?
P.S. Erika, jesi sigurna? Meni nekako izgleda da su obadva izraza pravilna.
"razočarEnje", naravno.
Pa rimuje se sa "pecenje", kud ces bolji razlog?
I kod mene se kaže isto. I pošto sam se raspravljala sa profom šta je pravilnije odlučila da nađem na forumu Vokabulara. Na žalost, profesor je bio upravu. (I bio je presrećan zbog toga xD) Kaže se: razočarAnje.
Ma taj je vegeterijanac. :)
E da ti kazem, bolje je kad je profesor u pravu. Ako si ti u pravu, on nece da prizna i onda pocnete da se svadjate... i samo jedna strana moze da najebe. :)
Ja sam dobio trojku iz vladanja jer me je pedagogica ubedjivala da se kaze "profesorci" i onda kad je naisla profesorka srpskog, mi je pitamo i ja je posle zajebav'o nekol'ko dana i popusim ga. Da prostis. :)
:) Pa ono jes. I mene je bojkotovao po nekoliko dana kad sam bila upravu.
Sad sam videla i jednu zanimljivu dilemu na forumu. Dali se kaže: "za Anicu Dobru" ili "za Anicu Dobra". Na ravno tačno je prvo. Ali vodeći se pravilom da se kod imena lica ženskog roda nemenja prezime zaboravljaju na to da nevaži pravilo i kod onih koje se završavaju na vokal.
Pravilno je izgovarati "stanovništvo" i sa akcentom na 'a' i na 'i' (iako na 'i' mnogo bolje zvuči). Eto opravdanja voditelja vremenske prognoze i vesti na RTS-u...
О акцентовању је глупо уопште и расправљати, пошто је то у сваком крају Србије другачије.
А ако вас занима како се најправилније акцентује, свратите код нас у Ужице и слушајте само! :)
Правилно је онако, како је свако ''навик'о''!
Није нешто правилно, само зато што је неко, тамо некад наредио како се нешто изговра!
Где су на ћириличној тастатури јебени @, crta | и угласте заграде за линковање, зна ли неко??? :)))
Нема Предраже, мораћеш да мењаш.
Pravilno JESTE onako kako piše u Pravopisu hteli vi to ili ne. To što je neko navikao na nešto, neznači ništa. U mom kraju pravilno izgovaranje čak ni kao izraz apsolutno nepostoji. Ali na takmičenju konkretno niko te nepita u kom mestu živiš... Pravilno je uvek pravilno.
@predrazinjo
Držiš levi ALT i na numeričkoj tastaturi ukucaš 64. Uvek radi, nebitno na kakvoj tastaturi. (ovo je samo za @, ostalo me mrzi da tražim sad)