Bez ikakve pompe, Vukajlija se pojavila tokom ove godine i zabilježila skoro deset hiljada rječi u rječniku žargona koje su definisali sami posjetioci. Uzimajući za ime učestalu grešku u govoru kad ljudi zapravo žele da kažu Vujaklija, stvorena je zajednica stvaraoca slenga srpskog jezika i mjesto na kojem posjetioci treniraju svoju kreativnost. Ovaj kreativni ventil vas samo tako usisa i očas posla možete da izgubite sate vremena čitajući duhovite opaske kojim su definisani brojni izrazi iz popularne kulture i govora. Pozicionirajući se između ozbiljnih sajtova kao što su "Metak" i "Vokabular" na jednoj, i zabavnih "Srbovanje", "Kobaja Grande" na drugoj strani, Vukajlija je dokazala da famozni "user-created content" (sadržaj kreiran od strane korisnika) može sasvim lijepo da zaživi i na ovim prostorima. Ovogodišnja nagrada za najbolji sajt prema izboru Biznisbloga odlazi ovom istinskom Web 2.0 projektu kojem u definicijama nije izmakla ni domaća blogosfera!
Biznisblog · 26. Decembar 2007.
Nisam vam ja kriv što ste nepismeni jbg
Što rušiš ljudima sneška?
Kada je dobro poznato da smo mi sjabali svaku imperiju koja je prismrdela ovde, počev od Vizantije, a zaključno sa Amerikom. Naravno odlučili smo i sve ratove, uključujući i one gde nismo učestvovali.
Srpski narod nastao 1700 i neke hahahaha
Pa to nema ni u šiptarskim udžbenicima istorije.
Jebiga Mister NO, mora neko i da bude vatikanski plaćenik.
Ne narod, nacija, somino.
Brt samo sam hteo da ti kazem da krstis goveda
Jbg trenutačno me mrzi da se bavim produktivnim stvarima
A Svetoj ligi nismo pomagali u ratovima?
Ima preko 20 saveza koji su se zvali Sveta liga/savez/alijansa, preciziraj
Ono kad su ratovale Poljska, Rusija, Venecija i Austrija pa mi digli ustanak da im pomognemo, pa na kraju popusili kurac.
To je manje-više bilo koji rat hrišćanskih koalicija, ali pretpostavljam da misliš na rat 1683-1699. U pitanju je jedan od najvećih ratova u evropskoj istoriji, i pisao sam o njemu već (ono sa Neoakvistikom).
Srpski "masovni ustanak" je izmišljena stvar i samo pokazuje koliko je zabrinjavajuće stanje u srpskoj istoriografiji za ovaj period. Nije u pitanju neka "osveta Turaka"; Savu i Dunav su prešle austrijske (baš iz Austrije) ekspedicione trupe. Nije u pitanju nikakva izdaja, već zahuktavanje onoga što će postati Rat za špansko nasleđe (velika prekretnica evropske istorije): Leopold je morao da brani svoje rajnske posede, a on da se pitao, verovatno bi rađe dao celu Ugarsku i Hrvatsku za svoje rajnske posede.
Da se vratim na stanje u srpskim zemljama. Vrhovnu vlast osmanskog sultana priznavao je krimski han.
(nastavljam u sl. postu)
A kako je došlo do recimo prve seobe ako nije bilo ustanka masovnog?
Tatari su tako prešli preko današnje Bugarske da bi se spojili sa osmanskom vojskom koja je trpela poraze u današnjoj BJRM. Poslati Tatare u neku oblast bilo je novovekovni ekvivalent bacanja atomke na tu oblast. Tatari su uspeli da donesu promenu na bojnom polju; pošto oni, za razliku od osmanske vojske, nisu bili uredni i nisu imali toliko poštovanja (da ne kažem uopšte nisu imali), narod je u krajevima kroz koje su prolazili Tatari teško stradao. Zato su se "viđeniji Srbi" sastali u Beogradu i tamo sastavili molbe Leopoldu I, on je to odobrio, i masa od nekih 20-40 hiljada ljudi je prešla u Ugarsku, ali uglavnom u krajeve severno od današnje Vojvodine. Srpski narod koji je dotle živeo u dan. Vojvodini se mahom preselio u prostor između Budima, Komarna, Bratislave i Beča.
Razlog za to je bio prelazak Tatara u Srem.(nastavljam u sl. postu)
Moram samo da napomenem da je u današnjoj Vojvodini pred 1690. živelo najmanje 200.000 Srba, a broj bi lako mogao biti mnogo veći.
E sad, videvši da može izgubiti na istoku šta je tek skoro osvojio, Leopold je poslao novu vojsku u Ugarsku: Tatari su potučeni kod Sente i kod Slankamena. Period od 1690. do 1699. je protekao bez većih vojnih operacija.
Masovna seoba je takođe mit: u prvom popisu (17. vek) Srbi su činili preko 90 procenata ukupnog stanovništva Bačke. Većina vojvođanskih manjina, uključujući Mađare su dođoši, Srbi su ti koji su nađoši.
E sad dolazimo do Privilegija. Ono što ti može biti dokaz je, na primer, insistiranje ostrogonskog nadbiskupa Leopolda Kolonića da se "Privilegije ograniče na onih 40.000 novodošlih Srba". Drugi primer, pogledaj na Vikipediji članak o Gavrilu Stefanoviću Vencloviću, odakle je otišao i gde je došao 1690.
Velike seobe su mit iz 19. veka, seobe su konstantni proces u toku celokupne osmanske vladavine. Mit o seobama je najviše čedo pera Arsenija IV.
Ja sam negde pročitao da su Slovaci naselili područje Stare Pazove 1670. godine, i do ovog zadnjeg popisa su bili većinsko stanovništvo, da li je istina da su stvarno toliko tu i da su oni podigli taj grad? Zanimljivo je jer je proglašena za najbolju opštinu u Srbiji, imaju 3500 malih i srednjih preduzeća, a 30-40 hiljada stanovnika, neverovatan podatak.
Nisam proučavao sremska sela, mada jako teško da je to moguće, jer je većina ovih raznih manjina dovedena krajem 18. i u 19. veku, a i Srem je pretrpeo ogromne katastrofe krajem 17. veka od pomenutih Tatara. Ali opet, može i biti tako.
Btw sad pogledah Wiki, tamo piše da su došli 1760. godine (naravno bez fusnota), možda je taj neko napravio slovnu grešku?
jesu slovaci dosli pre 300njak godina.sada su u par mesta vecina,sasvim je moguce da su bili vecina u pazovi.jako disciplinovan i vredan narod.sva mesta di ih ima /di su vecina su sredjena.iz nekog cudnog razloga vole srbe.
Slovakinje nas pogotovo vole, eh kakva je bila jedna marina
to je tacno.znaju biti tunjavi slovaci.
Verovatno sam ja loše zapamtio, onda je 1760. što je opet ogroman period. Sanitarni i sad su tu negde, bili su pre 90-tih oko 60% stanovništva u Pazovi, al' došle izbeglice pa im sjebali prosek.