SRANJE SA IMIGRANTIMA

1. Što nas vole, za to pre svega imamo zahvaliti klijetim Ugrima, katoličanstvu, Jugoslaviji i tradicionalnoj vojvođanskoj kurcobolji

2. Vojna krajina prema Statuta Valachorum

Pounska krajina vlaski sinovi, jel to bese, ne znam dal sam te pitao vec?

Jel su oni sve pravoslavce tamo smatrali za Vlahe, ili su razlikovali Vlahe i Srbe, ne moras opsirno, znam da si sa fona i da trosis vreme i energiju na ljude koji kao sto su Rasni, on se vise razume oko imigranata nego oko srpske istorije ne obracaj paznju..

3. Pir aj se milkimo ako se stec ne ljuti

4. jaao kako si bezobrazan

5. Chule37
    Verovatno sam ja loše zapamtio, onda je 1760.

sasvim je moguce da je i ranije.
    ovdasnji su evangelisti.nisu hteli katolicanstvo,pa naseljavali vojvodinu.slovaci iz slovacke su katolici.tako mi je na brzinu pojasnjeno.otkud oni vamo.

6. Sta seres jbt lepo sam pitao fino jos rekao milkimo zamisli da sam rekao jebemo ili nedajboze prcamo

7. karamo bi takođe bio nepristojan izraz

8. vodimo ljubav bi takodje bio nepristojan izraz

9. mala moja siri svoje noge, jebacu ti bliznakinje noge

10. Postoji veliko sporenje oko identiteta Vlaha. "Vlah" znači hiljadu stvari u hiljadu različitih perioda ili hiljadu razičitih regiona.

Ono kako dobar deo istoričara i iz Srbije i iz Hrvatske vidi situaciju, jeste da su Vlasi zapravo bili vlasi. Naime, termin je izgubio ikakvo etničko značenje tokom srednjeg veka u onom što mi zovemo Srbijom. U pitanju je pre svega privilegovana društvena grupa koja se u etničkom identitetu nije nužno razlikovala od Srba.

Od doba kada je osmanska vojska osvojila poslednje ostatke srednjovekovne Srbije pa do sredine 16. veka srpski izvori praktično ne postoje (ili bar nisu sačuvani). No, po ono malo osmanskih dokumenata koji su dosad analizirani, da se videti da vlasi ne samo da su nastavili da postoje, nego su im i obaveze bile iste kao u Srbiji. To se uklapa u osmansku politiku nemešanja u lokalne odnose.
    (nastavljam u sl. postu)

11. Od godine 1530, međutim, stvari su se naglo promenile. Pošto su Osmanlije pokorile Ugarsku i Hrvatsku (ili bar njihove najveće delove), u sandžacima na prostoru bivše "Despotovine" ukinut je status vlaha. Istovremeno je status vlaha uveden u sandžacima bivše Ugarske i Hrvatske. Ovo je očito rađeno smišljeno: osmanska taktika osvajanja bila je da čete akindžija, azapa i sličnih vojnih rodova isprazne teritoriju koju Osmanlije nastoje osvojiti; ovo je dobro, jer kad prava vojska napadne, nema ko istu zemlju da brani, ali je i loše, jer kad teritorija postane delom zemalja Osmanove presvetle sablje, nema ko da je obrađuje. Ovakva politika je omogućila da se vlasi, nastojeći da očuvaju privilegovan položaj, preseljavaju na granicu, čime će zemlja biti obrađena i istovremeno će imati ko da je brani.

Istovremeno sa ovim procesima, javlja se ideja u Habzburškoj monarhiji o potrebi odbrane od budućih pljačkaških upada.
    (nastavljam u sl. postu)

12. Naime, u feudalnom sistemu (feudalni sistem je živeo do revolucija 19. veka i zapravo je pre obeležje rane moderne ere nego srednjeg veka) imaš zemlju čiji je vlasnik vladar, zemlju koju poseduje vlastelin i zemlju koju poseduje crkva. Putem nekih od milijardu bračnih veza, Habzburgovci su nasledili imanje Žumberak. Tu je stvoren model po kom će nastati Vojna granica.

Žumberak je naseljen srpskim vlaškim porodicama iz doline reke Cetine, kao i Bosne. Da bi vlasi uopšte bili privučeni, bilo je potrebno dati im položaj bolji od onog koji su već imali. Pošto je Žumberak bio vladarski, vladar je ovo mogao da izvede, jer vlasnik određuje zakone. Shvativši prednosti ovakvog sistema umesto klasičnog feudalnog, Habzburgovci su otkupljivali čitave nizove imanja- usledile su velike rokade kraljevskih sa vlastelinskim posedima (naravno, uvek na štetu vladara).
    (nastavljam u sl. postu)

13. Doneseni su propisi o Vojnoj granici posle puno neuspešnih eksperimenata (najveći je problem bio to što Habzburgovci zapravo nisu imali novca da finansiraju sve potrebe Granice, Habzburgovcima je uvek falilo novca, ali su i svoje relativno skromne prihode uvek žrtvovali zarad dugoročnih planova), koji su nazvani Statuta Valachorum i već samo ime mislim da je dobar dokaz ovome što sam izneo do sad.

Pravno gledano, Granica je bukvalno otrgnuta od Ugarske. Habzburgovci će to genijalno izvesti, jer su prvo doveli Srbe kojima Ugri nemaju šta bolje ponuditi od ovoga, od doslovne lične slobode, koji su bili verne sluga vladara. Kada je Granica naseljena, Ugarska nije mogla skupiti vojsku dovoljnu da se suprotstavi udruženim vojskama Austrije, Češke i Granice. Graničari su postali u neku ruku habzburška verzija janičara.

Valja imati na umu da Granica nije bila uvek na istom prostoru niti da je bila ujedinjeno telo. Npr. Varaždinski i Karlovački generalat su imali potpuno odvojene komande.

14. care, sta kaze istorija o arkanu

15. A Care, da li si cuo za. stanovitog Simeona Piscevica?

16. U redu, sve sam iscitao.

U pitanju je pre svega privilegovana društvena grupa koja se u etničkom identitetu nije nužno razlikovala od Srba.

Kako ovo objasniti tacke Dusanovog zakonika u kome se jasno odvajaju Srbi i Vlasi bas u etnickom smislu?

Sad evo nesto sa vikipedije "Iz dokumenata od 13. do 15. stoljeća vidljivo je da Srbi Vlahe, potomke starosjedilaca, doživljaju kao ‘druge’, različite od sebe. . . Sigurno je da se položaj i režim za njih određuju posebnim propisima, koji se nazivaju ’Zakon Vlahom’, nasuprot kojemu stoji ‘Zakon Srbljem’. Isto tako je sigurno da državna vlast nameće segregaciju, najrječitije iskazanu propisom ‘Srbin da se ne ženi u Vlahe’ (1330)." i evo jedan iink gde je cini mi se to lepo i (barem meni) logicno objasnjeno.

http://www.paundurlic.com/forum.vlasi.srbije/index.php?topic=58.0

Zato je moje subjektivno misljenje da Vlasi nisu samo vlasi, ali ok, zanimalo me je tvoje misljenje kao profesionalca :)

Sto se tice granice to mi je ugavnom jasno, s tim sto sam mislio da su veci deo cinili doseljenici iz Bosne i eventualno ti moji "Vlasi" iz Srbije, ne iz Cetine i tih oblasti, bio sam ubedjen da su oni ostali na domacem terenu dole, braneci te svoje krajeve kao hajduci, uskoci itd..Mada ok ti si naveo desavanja iz 16og veka dok su ti krajevi bili jos pod Turcima, ako nisam nesto permutovao, oslobadjaju se tek posle Karlovackog mira.

Za konfuziju oko tog termina su krivi upravo Turci, jer njih bas nije bilo briga za narode koje su pokorili, sto sam kazes nisu se mnogo mesaii u interne stvari itd to je opste poznato.

Ovo je očito rađeno smišljeno: osmanska taktika osvajanja bila je da čete akindžija, azapa i sličnih vojnih rodova isprazne teritoriju koju Osmanlije nastoje osvojiti; ovo je dobro, jer kad prava vojska napadne, nema ko istu zemlju da brani, ali je i loše, jer kad teritorija postane delom zemalja Osmanove presvetle sablje, nema ko da je obrađuje. Ovakva politika je omogućila da se vlasi, nastojeći da očuvaju privilegovan položaj, preseljavaju na granicu, čime će zemlja biti obrađena i istovremeno će imati ko da je brani.

Ko je ziveo pre tih doseljavanja u tim krajevima tj pre proteravanja starosedelackog stanovnistva, aj realno, Hrvati, ko? Znaci ovo su radili Turci i Vlasi u "dilu", posle su to videli austrijaci i iskopirali i napravili svoju verziju iste, s tim sto su vlasi presli sada da rade za njih da tako kazem?

17. Ma da sve su to neki Slovaci, Rusini, Habzburgovci, Vlasi radili.
    Ko je učestvovao na Kosovskom boju po tvojoj teoriji?

Rekli o sajtu

Slavna Vukajlija. Ima glupih stvari, ima bezveznih, ali ima i jako puno brilijantnih. Neću previše dužiti, samo odite tam pa vidite sami. Samo jedno upozorenje - ima ponešto napisano i na ćirilici (iako smatram da svako, ko kolko-tolko drži do opće kulture zna ćirilicu).

Skodin blog · 04. Septembar 2010.