SRANJE SA IMIGRANTIMA

1. Torazulu, jesam, što?

Skauzere, "Srblje" ne znači samo "Srbi", "Srblje" je takođe naziv za svo zavisno stanovništvo. Zabrana se odnosi na zavisno stanovništvo, ne na Srbe u etničkom smislu. Dva linka koji si postavio imaju jasnu političku agendu: prvi je hrvatski i ima za cilj da porekne postojanje srpskog etničkog elementa na hrvatskoj teritoriji, drugi je vlaški i ima za cilj da pokaže...pa ne znam ni ja šta, izgleda da autor nije svestan da su srednjovekovni vlasi živeli mahom na prostoru prema primorju, dok većina današnjih Vlaha ne živi na prostoru srednjovekovne Srbije.

Ako pogledaš bilo koji spisak koji pominje vlahe (isprava crkve Sv. Nikole u Vranju, dve Dečanke hrisovulje), videćeš da vlasi nose srpska imena. Uz to, u Statuta Valachorum videćeš da se javljaju tipično srpske institucije i to često sa srpskim imenima (npr. "judex sive knezijus").

(nastavljam u sl. postu)

2. E pa ne mogu da kucam istu poruku 3 puta, nastavljam sutra

3. Pa zato sto svaki period mozes da opises stavljajuci akcenat na ovo ili ono, u tvojim zadnjim postovima se fokusiras na Srbe gledano sa aspekta tadasnjih velesila, a ne (sto je nekako prirodnije) obrnuto. Recimo Piscevic i njegova prica u sebi nosi i pokusaj stvaranja Srpskih enklava u danasnjoj Ukrajini, sluzbovanje (i to ne kao levo mudo), dvema najmocnijim carevinama, tradicionalnu izdaju crnogoraca, propast ideje panslovanstva, hapsenje (iako bezvoljno) poljskog plemstva, i teranje u ropstvo... Ipak je to radio SRBIN, sa SRBIMA, nije baba kurana, a on je samo jedan primer iz tog perioda (aproksimativno). Bilo je toga koliko hoces kroz istoriju, pa i Stefan je bio osnivac Reda Zmaja, mi i Vladovi Drakule, daleko od toga da nismo bili faktor na ovim prostorima.
    Ali OK, ne znam koje si godiste i kada si se skolovao, ako si mladji onda si verovatno zakacio takvu tendenciju u interpretaciji istorije koja uvek nastaje kada se pokusava suzbiti nacionalni ponos ka sto je npr. do dolaska Erdogana bio slucaj u turskoj. Sve bi to bilo lepo da oko tebe na divljaju hrvatski i muslimanski istoricari koji rade sve suprotno. A objektivno su kurac u odnosu na nas.

4. Hajduci i uskoci su bili grupe pljačkaša pre svega. Primer: jedan od najunosnijih biznisa hajduka i uskoka bio je hvatanje hrišćanske dece i prodavanje mletačkim trgovcima, kojima su hajduci/uskoci govorili da su to turska deca. Čitav niz najčuveniji harambaša koje danas toliko slave gusle je to radio. Opljačkati hrišćane kojima je zabranjeno da nose ikakvo oružje je ipak malo lakše nego napasti janičara.

(nastavljam u sl. postu)

5. Vlasi nisu radili ništa sem same seobe, Porta je ta koja je smislila mehanizam istiskivanja vlaha na zapad i sever, habzburgovski saveti su ti koji su smislili stvaranje Vojne granice. Ko je živeo na severu pre migracija, bog zna. Hrvati najverovatnije ne, jer je Hrvatska dobila krajeve severno od Save (uključujući Zagreb) 1742. i imala je brojne probleme kada je trebalo taj narod gore predstaviti kao Hrvate. U južnoj Ugarskoj su dobrim delom živeli već, kako kažu izvori, Srbi i Bosanci, štaviše Srem je izgleda bio većinski srpski pre Sulejmanovih osvajanja. U Bosni su živeli, pa, Bosanci. U krajevima tadašnje Hrvatske, Hrvati. U Dalmaciji, slično ko i u severu dan. Hrvatske.

6. Torazulu, ja što pišem stavljam u kontekst tadašnjeg vremena. Srpska istoriografija je prepuna guslanja o Srbima u ovom periodu, zato o njemu ništa i ne znamo ako treba, jer su komunisti uzgojili lepu grupu guslara koji ne kritikuju izvore, ali zato viču kako su Jugosloveni bili ključ evropske i svetske istorije i tako dalje. Piščević je bio žrtva toga. Kada neki istaknuti Srbin ode u Beč, naša literatura to predstavi kao da je on otišao tamo, lupio šakom o sto, i rešio sve odma' jer se pogani Švabo usro. Kada pročitaš izvor, međutim (naravno to naši guslari ne rade, ko će jezike učiti kad si ionako član partije jbg), vidiš da je Piščević, da malo iskarikiram, došao na šalter, tamo šalteruši pun kurac jer je taj dan imala 45 Holanđana, 39 Čeha, 88 Mađara i 9 Austrijanaca, a za 10 min počinje puš-pauza i ona mu kaže da dođe sutra i tako on ostane danima u Beču dok ga se neko ne seti. Najmoćnije države u to doba su Francuska, Španija, UK i Osmanlije btw.

7. Red zmaja je osnovao Žigmund Luksemburški, vladar jedne polovine Evrope, čiji su prihodi od samo Češke bili mnogo veći od svih Stefanovih. Žigmund je bio centar planiranja novog krstaškog rata, i zato je okupio sve svoje vazale (među njima Stefana i Vlada) i stvorio viteški red. To što je Stefan bio drugi na spisku nije ništa drugo no zahvalnost radi njegove pomoći u borbama protiv Lasla Napuljskog u Ugarskoj, kao i husita u Češkoj.

Ovo za Hrvate i muslimane ti je niđe veze, bar što se tiče poslednjih godina. Nismo mi, kojima je istorija zanimanje, ti koji stvaramo divlje teorije i ložimo narodne mase, nas jedva da iko i čita. To rade novinari na e-portalima, razni sajtovi srbske istorije i slično. A Erdogan je posebna tema, mada ne znam kog si to turskog istoričara tog kova i čitao.

8. Torazulu, ja što pišem stavljam u kontekst tadašnjeg vremena. Srpska istoriografija je prepuna guslanja o Srbima u ovom periodu, zato o njemu ništa i ne znamo ako treba, jer su komunisti uzgojili lepu grupu guslara koji ne kritikuju izvore, ali zato viču kako su Jugosloveni bili ključ evropske i svetske istorije i tako dalje. Piščević je bio žrtva toga. Kada neki istaknuti Srbin ode u Beč, naša literatura to predstavi kao da je on otišao tamo, lupio šakom o sto, i rešio sve odma' jer se pogani Švabo usro. Kada pročitaš izvor, međutim (naravno to naši guslari ne rade, ko će jezike učiti kad si ionako član partije jbg), vidiš da je Piščević, da malo iskarikiram, došao na šalter, tamo šalteruši pun kurac jer je taj dan imala 45 Holanđana, 39 Čeha, 88 Mađara i 9 Austrijanaca, a za 10 min počinje puš-pauza i ona mu kaže da dođe sutra i tako on ostane danima u Beču dok ga se neko ne seti. Najmoćnije države u to doba su Francuska, Španija, UK i Osmanlije btw.

9. Skauzere, "Srblje" ne znači samo "Srbi", "Srblje" je takođe naziv za svo zavisno stanovništvo

Pa ok ali i vlasi su zavisno stanovništvo, to znači da se ne žene pripadnici jednog zavisnog stanovništva sa drugim? Ajd razumem da si rekao sebri i vlasi da se ne žene, ali ako ovo "Srblje" nije etnički termin onda šta jeste..Šta onda jeste etnički termin, imamo Srbe, srblje, sebre..

Što se tiče imena to ništa ne znači, o imenima srpskih vladara da ne govorimo, verovatno su osim vlastele i niži staleži uzimali imena jedni od drugih, pa i danas većina imena nisu slovenskog porekla, Marko, Petar, Aleksandar, da li to znači da nisu Srbi? To mj liči na učenje istorije na osnovu toponima la Jova Deretic :)

Ko je živeo na severu pre migracija, bog zna. Hrvati najverovatnije ne, jer je Hrvatska dobila krajeve severno od Save (uključujući Zagreb) 1742. i imala je brojne probleme kada je trebalo taj narod gore predstaviti kao Hrvate. U južnoj Ugarskoj su dobrim delom živeli već, kako kažu izvori, Srbi i Bosanci, štaviše Srem je izgleda bio većinski srpski pre Sulejmanovih osvajanja. U Bosni su živeli, pa, Bosanci. U krajevima tadašnje Hrvatske, Hrvati. U Dalmaciji, slično ko i u severu dan. Hrvatske.

E to. Hvala.

U Bosni su živeli, pa, Bosanci

Rasni dislike this

10. Red zmaja je osnovao Žigmund Luksemburški,

Vojin Ćetković dislike this too

11. Vlasi nisu zavisno stanovništvo. Zavisno stanovništvo su sebri, meropsi, otroci itd. Vlasi imaju svoju samoupravu, katun može imati svoje obaveze prema vlastelinu/manastiru, ali lično zavisni vlasi nisu (sem vladaru, jel)- ne bi mogli da se bave ponosom da je drukčije.

A kako bi onda objasnio formulacije poput "vlastela i Srblje"? Niži staleži su izuzetno retko uzimali ne-slovenska imena, to je primetio još K. Jireček: imena poput Marko, Petar, kako god, jako su retka među srednjovekovnim seljaštvom.

12. Ja sam čitao na x mesta da su zavisni, makar zavisni stočari. Zavisno stanovništvo. Jel išta što sam pročitao do sad tačno :)

Tak piše na vikipediji, čitao sam malo i Radeta Mihaljčića..svi to vele.

ne bi mogli da se bave ponosom da je drukčije.

Misliš poslom, ili sam nešto propustio?

Nisam nikad naišao na izraz "vlastela i srblje", ne znam šta bi to značilo.

Ma za imena sam mislio na današnje vreme, samo sam povukao paralelu, verovatno je isti slučaj bio to vreme,teško da si na osnovu imena mogao da razaznaš etničko poreklo.

13. Loše stvari čitaš, evo ti baš od R. Mihaljčića:
    Tri navedena zakona utvrđuju obaveze vlaha kao socijalne kategorije, dakle vlaha stočara.
    ....
    Ma koliko brojne, obaveze vlaha stočara bile su manje od nameta i rabota zemljoradnika. Zato se odredbom Banjske hrisovulje zabranjuje prelazak zemljoradnika u stočare.

(R. Mihaljčić, Zakoni u starim srpskim ispravama. Pravni propis, prevodi, uvodni tekstovi i objašnjenja, Beograd 2006, str. 190-192)

Zakon Srbljem

Po imenu nepoznati zakonodavac Stefana Dušana sastavio je pravne norme o obavezama zavisnog stanovništva na vlastelinstvu manastira Svetih arhanđela kod Prizrena, zadužbini srpskog cara. Kao posebnu, zaokruženu celinu, pod nazivom "Zakon Srbljem, uneo ih je u Prizrensku ili Svetoarhanđelsku hrisovulju.
    (R. Mihaljčić, Nav. delo, str. 192)

Upotrebio sam slučajno srednjovekovni termin, ponos je transport.

Za imena, ja kažem ono što je rekao Jireček. Čak i kad pogledaš krštena imena Nemanjića, jedino Stefan Prvovenčani otpada od norme.

14. Zaboravih da dodam, vlasi se dele na kategorije: vojnici, poklonici, ćelatori i ubogi. Poslednje dve grupe bi se i mogle smatrati zavisnim, ali poklonici, a posebno vojnici, jako teško. Vojnici su ekipa koja čini udarnu pesnicu srpske konjice, a to zavisni ljudi svakako ne mogu biti.

15. Ok to je bacanje novog svetla na informacije, prosto mi je bilo dovoljno što piše "zavisni" jer nemam dovoljno znanje o tome nit sam toliko čitao da sad mogu da stavim na kantar obaveze jednih, drugih, trećih zavisnih slojeva i upoređujem.

Nisam znao takođe da ovo za kategorije, i da su jedni čak činili konjicu.

Hoću reći, da rezimiram, sledeći ovu neku zvaničnu istoriju,Srbi su se doselili i tu zatekli romanizovano starosedelačko stanovnoštvo, neke su slavizirali neke ne, ove što su slavizirali sa njima su se stopili, sa ovim drugima nisu imali mnogo dodirnih tačaka čak se kasnije zakonski nisu smeli mešati. Šta se onda uopšte desilo sa starosedelačkim, moguće brojnijim, stanovništvom?

E dobro me podseti,krštena imena Nemanjića, koje je kršteno ime Stefanu Dečanskom, znamo za Dragutina, Milutina, Dušana, Uroša, svi su oni bili "Stefani" što je u stvari titula znači kruna, krunisani jel tako?

16. Sa tim starosedeocima, bog zna. Verovatno su asimilovani, ali treba imati na umu da su sa slovenskim osvajanjima tekle ogromne migracije ka jadranskom primorju, Solunu, Trakiji itd. Ono što je problematično sa vlasima kao Vlasima, jeste da ostataka neke romanske kulture, naravno ako isključimo primorske gradove koji su posebna priča, praktično nema. Druga stvar, teritorije srpskih država iz doba Konstantina Porfirogenita su daleko pogodnije za stočarstvo nego za zemljoradnju- prva ekspanzija bila je ka Metohiji, koja je bila plodna i pogodna za zemljoradnju. Pitanje je što bi se jedno zanimanje vezalo za jednu etničku grupu- nisu Sloveni sigurno bili nesposobni da se bave stočarstvom. Još je bolje pitanje, ako je već mešanje sa starosedeocima bilo uobičajeno, što bi se sad odjednom s tim prestalo i što bi se osvojenima dao privilegovani položaj.

O imenima ću u sledećem postu.

17. Stefanu Dečanskom je ime Uroš. Vladarska imena su uvek bila Stefan (tu su Stefan Prvovenčani, Radoslav, Vladislav, Dragutin, Dušan) ili Stefan Uroš (tu su Uroš, Milutin, Uroš aka Stefan Dečanski, car Uroš). Šta je značenje tog imena Stefan, to niko ne zna, iako imaju tone radova o tom imenu. Još je gore sa imenom Uroš, jer njemu ni poreklo ne znamo. Ono što je posebno zanimljivo jeste da oba imena postoje i pre Nemanjića- osloboditelj Duklje se zvao Stefan Vojislav, a imaju dva velika župana iz tzv. dinastije Vukanovića koja se zovu Uroš.

18. Moj drug se zove Stefan, ali ga sestra zove Aco. Sad mi je sve jasno.

19. Nataša Kandić stoji iza profila Car.

Rekli o sajtu

U subotu, 27. novembra 2010. u Klubu studenata tehnike biće održana smotra sadržaja popularnog šaljivog sajta. Vukajlija je mesto gde se Internet zajednica okuplja kako bi na duhovit i originalan način definisala reči i izraze, sleng termine, našu svakodnevnicu i aktuelne događaje, po paroli - „Ovde možete da definišete sve ono što ste oduvek želeli, a nije imao ko da vas pita”.

Mondo · 25. Novembar 2010.