Како се каже?

1. Nije znači, postakcenatska dužina što mi se učinilo, nego prosto razvlačeeenje u govoru. Hvala!

2. U srpskom jeziku ne postoji akcenat na poslednjem slogu. Ako to znamo, suvisno je raspravljati o izuzecima. Voilà!

3. Često današnja omladina greši pri pisanju sledećih reči:

"Danas sam radijo duže."
    "Ja bi otišao na more s devojkom."

Takve greške se mogu videti i ovde.
    Da podsetim kako je pravilno:
    Ja bih ; Vi biste
    Ti bi ; Oni bi
    On, Ona, Ono bi; Mi bismo
    I:
    Radio, bio, zatvorio, zalupio...
    I:
    Sa nekim (u paru sa nekom osobom, zajedno)
    S nečim (predmet, "hodao je s viljuškom u ruci")

4. Mi bismo!
    Skoro su me ispravili pravopisno, pa mi je u svežem sećanju! :))

5. upravo - mi bismo, vi biste, oni biše...

6. Ispravljeno! Muškatlo, Pogledaj ponovo post iznad.

7. Vuče, bismo i biste se piše spojeno, a ne odvojeno...

8. E, kad je čovek brzoplet, i na tastaturi greši. :)

9. Raja, zna li neko infinitivski oblik glagola za trenje? Ja se tarem, vi se tarete, ali..."tariti se"...?.."trati se"...?

10. Поготово или поготову? То ме одувек буни.

Он је у праву поготово/у за Петра.

11. @Vehbija: mislim da je tratiti.
    @Borko: svejedno je.

12. Како бисмо синтагме "бејзбол играч" или "играч бејзбола" претворили у једну реч. Играч голфа је голфер. Играч бејзбола је ...

13. Ako krenemo od ' fudbaler' , pošto je ista osnova, ball, vjerovatno, ' bejzbaler'?

14. Па то има неког смисла. Хрвати користе бејзболаш, сад сам видео на гуглу, али су ми оба ова решења некако... није то то.

15. Pre će biti bejzboler, jer je ovamo fudbAl a onamo bejzbOl. Jeste isti koren, ali smo ga različito transkribovali.

16. Да, највероватније би било бејзболер, али неће та реч заживети у језику све док не заживи бејзбол као спорт. :)

17. Slovenci koriste bejzboler i bejzbolist(a). Kod nas bi mogla oba, s tim da je bejzboler bezbolnije. :) Mada, što reče Stiven... :)

18. I te kako ili itekako?
    Ili mozda nesto trece?

19. Itekako 100%. Imao sam istu dilemu pred jedno takmicenje srpskog jezika, pise se spojeno.

Rekli o sajtu

Na sajtu vukajlija.com definisan je pluskvamfutur I i II , poseban morfološki oblik glagola, kojim se služe političari kada govore o ulasku Srbije u Evropsku uniju.

Kurir · 20. Februar 2011.