Prijava
 1.    

  Op, op majstor

  Klasična slika srbina koji se po definiciji razume u sve (ili.... skoro sve).Prikazuje sebe kao svestranu osobu, širokog obrazovanja, koja poseduje niz veština i ume da radi puno različitih poslova. Ali kada kada je u pitanju neka fizička aktivnost u poslu, uvek ima adekvatan razlog da to ne može da uradi SADA:
  -ušinuo sam se pre neki dan...
  -to je suviše teško za jednu osobu...
  -upeklo je sunce, pretoplo je danas...
  -mnogo je hladno...
  -cipele mi propuštaju vodu...
  Kada su u pitanju poslovi za koje je potrebna određena veština ili znanje, takođe imaju adekvatan razlog, ali sada malo suptilniji:
  -to mora da se uradi u radionici, ovde nemam uslova ....
  -nije mi tu alat pozajmio sam ga kolegi juce...
  -da mi je tu, moj krstasti šrafciger, to bi bilo gotovo za sekund...
  -ova bušilica suviše brzo vrti, pa ce oštetiti površinu ormana...
  Ali zato kada je pored druge osobe koja nesto radi. uvek ima savet kako to treba uraditi bolje, brže, efikasnije..... Hoće da pomogne, ali mu uvek nešto nedostaje da bi to uradio. Zato je tu uvek kao moralna podrška. Karakteristika op, op majstora je da pomažu drugima podržavajući ih rečima op, op, op, op, op,op.....a da se pri tom uopšte ne dotiču posla, nego posmatraju sta se dešava i stalno imaju savete koji su manje više neupotrebljivi ili nekorisni.
  Ovo se naravno ne odnosi samo na muškarce, žene umeju da budu izvanredni op, op majstori.

  Mile i Laza u garaži vade motor iz automobila. Dolazi Marko - osvedočeni op,op majstor.
  -Mile: Marko, aj nam pomozi da isčupamo ovaj motor, ne znam da li ćemo moći ja i Laza sami, ima sigurno 100 kila u ovoj motorčini...
  -Marko: Ma mogao bih ja, samo ruke su mi osetljive na tu masnoću sa motora.
  -Mile: ma evo ti rukavice, pa budi ko hirurg.
  -Marko: dobro, dobro,
  al ne smem da dižem veliki teret, kičma me stegla pre neki dan.
  -Laza:ma daj... samo nam malo pripomozi da izvadimo motor napolje.
  -Marko: pa, ajde da probamo. Lazo, uhvati ovde za blok motora i vuci na gore, Mile, ti drži sa druge strane i vuci, a ja ću odavde, da imam pregled cele situacije.
  -Mile: ajmo...
  -Marko:(ne dotiče se motora, vec gleda oko njega jel sve što treba odšrafljeno i otkačeno) ajmo momci !!! diži gore!!! op, op, op, op, op, op, op.... jače malo Lazo,diži Mile u vis, ajde, op, op, op, op, op, op, op,... stoj, stoj stani!
  -Mile: šta je, šta je sad?!!!
  -Marko: pa magarci jedni, niste odšrafili ovaj šraf (pokazuje...)
  -Laza: ma to je šraf od amortizera, necu da skidam amortizer vec motor. Nego, uhvati se ti za motor i malo potegni, sve je otkačeno, samo treba da se odvoji od karoserije auta.
  -Marko: ajde kad kažeš, samo ja mislim da i taj šraf treba odšrafiti....
  -Mile: ajmo ljudi,samo treba malo vise zapeti i motor izlazi napolje.
  -Marko: važi, ajmo (uhvati se za motor, ovlaš, kao da je premazan govnima) diži, op, op, op, op, op, op, op, op... vuci Lazo svoju stranu jače.. Mile, zapni malo op, op, op, op, op, op, op, op.......
  Laza i Mile posle malo cimanja i potezanja isčupaše motor iz auta,dok se Marko pridržavao za njega, i spustiše ga na pod radionice.
  -Mile: (sav zadihan od napora) ti si Marko stvarno prvoklasni op, op, majstor !!!!! Nemoj, molim te, više da nam pomažeš.