Prijava
 1.    

  Patološka identifikacija

  Poremećaj ponašanja koji se manifestuje tako što se obolela osoba kompulsivno poistovećuje sa nekim stvarnim ili mnogo češće izmišljenim likom, kopirajući mu do tančina izgled i ponašanje. Većina psihologa tu kao razlog pominje neke odbrambene mehanizme duboko ukorenje u svakom od nas, dok oni realniji skrušeno priznaju kako je uzrok najverovatnije ipak čovekova urođena glad za slavom i moći, jer, još nije zabeležen slučaj da je neko kopirao ličnost po bilo kojem osnovu u lošijem položaju od njih samih.

  Kod nas je ova štetna pojava dugo marginalizovana iz prostog razloga što su naši superheroji iz legendi pretežno ljudi iz naroda tako da čovek koji je ubeđen kako je, recimo, Kraljević Marko na prosečnoj svadbi ili vašaru ponašanjem ne bi previše odudarao od norme. U cilju boljeg razumevanja, treba imati na umu i kako je na ovim prostorima odvajkada negovan i jak kult ličnosti po čijim normativima je čak preporučljivo kopirati svoju ikonu koliko god ti mogućnosti dozvoljavaju. Primera radi, svako ko je posedovao makar i trun neke vlasti iz petnih žila se upinjao da bude "Tito u malom", uvodeći rad, red, bratstvo i udarnički polet u svoje okruženje pod kojim se, srećom, najčešće podrazumevala samo bračna postelja s užom okolinom. Olakšavajuća okolnost čitave situacije bila je ta što je oboleli morao strogo da pazi kako u bilo čemu ne bi nadmašio svog idola jer bi se takav prestup često ispostavljao kao krajnje neukusan a time i vrlo škodljiv po zdravlje, pa je na kraju oprez bio taj koji je unosio preko potrebnu dozu realnosti u njegove bolesne fantazije.

  Ipak, pojavom modernih heroja pop-kulture sa istoka i zapada ovaj poremećaj uzima drugi, manje nam poznat oblik i vrlo lako nailazi na osudu javnosti. Na kraju krajeva, onaj koji go do pasa na sred ulice urla "OOO TUUURCIII" ipak je daleko manje upadljiv od žgoljavog lika s naočarima koji vitla kakvim prutom i viče "Ekspeliarmus".
  Sreća u nesreći je što kod nas još uvek postoje ustanove koje se vrlo uspešno nose i s ovim tipom devijacija.

  - Sine, oblači kombinezon, da doručkujemo pa da rastavljamo mašinu, red je da se pregleda semering, promeni ulje...
  - TI NISI MOJ OTAC BEDNI SMRTNIČE, JA SAM POTOMAK ZMAJA!
  - Potomak zm... SMILJKA DOLAZI 'VAMO! Jebem li ti sunce koga to dovodiš u naš krevet dok se ja grčim u kabini i vucaram po vašljivim švapskim motelima!?
  - Nemoj Đuro, ne znam šta priča, eto ga bulazni već mesec dana o nekim tamnicama, mrtvacima i zmajevima.
  - Vidim ja čim mene nema mišovi kolo vode. Sine, dođi ovamo, jebeš kamijon, sedi da porazgovaramo kao dva odrasla muškarca.
  - I skini tu kacigu s rogovima dok pričaš s ocem!
  - Mrš u sobu Smiljka, o rogovima ćemo nas dvoje tek da popričamo.
  ...
  - Dakle, sine, reci šta te muči, imaš li nekih problema?
  - HAHAHA, PROBLEMI? JA SAM SVEMOGUĆ! MOJE MOĆI SUVIŠE SU STRAŠNE, OVAJ SVET BIĆE OKUPAN ZMAJEVIM PLAMENOM!
  - Šta pričaš to sine, kakvim plamenom? Samo da znaš, ako opet zapališ šupu jebo si čvorka... khm, mislim, hajde sine, reci tati šta ti je.
  - BRIGA ME ZA ZAKONE LJUDI! JA SAM LORD XENOMORGUS I OVAJ SVET JE MOJ! IDEM DA GA ZGRABIM OVIM RUKAMA!!! HA-HA-HA-HA!
  ...
  - Smiljka, otkad on ovako?
  - Ima već par meseci, brinem se Đuro, prestao je da se druži s prijateljima i samo se zatvara u sobu a ne da mi unutri. Kad izađe iz kuće vazdan se vraća s nekim zamotuljcima pod miškom i neće da kaže šta mu je to.
  - Znaš šta ja mislim, Smiljka?
  - Šta?
  - Ja mislim da se on drogira.
  - Iju! Naš Pera?
  - On. Ali ne boj se, znam šta nam je činiti.
  ...
  - Sine, pakuj se, uzeo sam par dana slobodno, idemo na odmor.
  - KUDA ME VODITE SMRTNICI?
  - Crna Reka, mnogo lepo mesto. Netaknuta priroda, ljubazni domaćini, a ima i jedan divan srednjevekovni manastir, dopašće ti se.