Prijava · Registracija
27 : 4
16 em plus     16 em minus
28 : 4
27 : 5

Apsolvirati

Savladati gradivo. Preći igricu. Obrnuti krug. Skrcati. Doktorirati. Imati u malom prstu. Znati znanje. Prežvakati. Prevazići okvire svog zanata. Pokidati materiju.

- Gospodine Vučiću, čekaju Vas novinari ispred. Kažu da imate neku konferenciju za štampu oko privrednog rasta i pozicije Srbije u regionu po tom pitanju.
- A da! Pazi izlaganje, u kratkim crtama ti govorim: Mi ćemo sledeće godine biti druga zemlja po rastu i fiskalu u regionu. Stezanjem kaiša od februara uspeli smo da smanjimo deficit. Do početka 2016. deficit možemo da dovedemo na nivo Francuske. Ali kako da lažem toliko? Ne mogu ja to.
- Što ne pitate Mlađu za savet? Čovek je apsolvirao na tom polju.

109 : 9
16 em plus     16 em minus
110 : 9
109 : 10

Hrana za put

Sendviči, grickalice, pečeno pile, slaninica i luka. Drevni običaj iz vremena kad se putovalo magičnim železnicama Jugoslavije u kušet kolima. Spakuješ torbe i decu, uzmeš platu i kreneš put morske obale na sedmodnevni provod radničke klase, a kući te čeka regres kad se vratiš.

Destinacija neko od radničkih letovališta, Hrvatska ili Crna Gora, svejedno je jer te na stanicama čekaju isti likovi. Uzvikuju "slobodne sobe", "prenoćište" i slično, vode te u poludovršene kuće sa sobama pretrpanim starim nameštajem, podaleko od mora. Jebiga, jeftinoća, a pijaca blizu lako se kupi paradajz.

A usput, u vozu, otimačina za mesto pored prozora. Tamo gde je ona tacna na podizanje na koju majka stavi kariranu krpu pa preko nje izvadi neku kesu i onda celo pile. EJ! CELO PEČENO PILE! Čerupanje mesa, prstima, četnički, masne ruke brišeš o sedište zelene boje (crvena su bila u prvoj klasi, tamo nema radnika), a mati te hrabri da samo ručkaš. Dug je put, tek sutra stižemo ako ne bude odrona na pruzi.

Ej kako su ti pilići bili ukusni.

403 : 29
16 em plus     16 em minus
404 : 29
403 : 30

Angela Merkel

Ona dominira. Ona postavlja uslove. Ona ti ne dozvoljava da se ponašaš po sopstvenoj volji, ona upravlja tobom. Ti otvaraš kapiju dok ona vozi traktor, ti joj nosiš vodu dok kosi. Ona gleda Cvajtu u živom prenosu, ti ribaš pločice sonom kiselinom. Ona pije pivo, ti piješ sok. Kad je jebeš, ona ustvari jebe tebe.

Ne daj Bože nikom.

- Ćao, hoćeš do mene da se jebemo?
- Ju, što si direktna, nisam stigao ni da ti kažem da su tvoje oči pučina u koju ću se otisnuti poput Defoovog junaka, makar doživeo njegovu sudbinu. Da ću ti skinuti zvazde s neba i...
- Puši kurac, ćeš da se jebeš ili nećeš?
- 'Oću, bre, malo se zajebavam, šta ti je?
- Polazi onda, nemoj da se zajebavaš.
...
- Opa, mečku voziš? Ti to ćale kupio?
- Sama sam je kupila. Na lizing.
- Ahahaha, na lizing, sad mi je jasno!
- Ne seri i ne metaforiši.
- U, jebote, što si ti neka ozbiljna. Daj malo, nasmej se, majku mu! Ne reče mi kako se zoveš.
- Anđela.
- Lepo ime, Anđela. Ja sam Rad...
- Slušaj, nemoj više ništa da pričaš. Zvala sam te da se jebemo, pristao si. Sad kad dođemo, jebaćemo se, možeš da se istuširaš, eventualno ispušiš ajn cigar i pališ. Feršten?
- Okej, feršte. Ali nisi mi jasna.
...
- U, jebote! Koliki ti je stan! Nije valjda da si i njega na lizing dobila, ako me razumeš, hehe.
- Hajde ovamo, u spavaću.
- Ajde, Anđo, ako si rešila.
...
- Skidaj se!
- A mogli bismo malo i da se poigramo, znaš, ja tebe zubima da skinem, ti mene kako umeš. Ono kao...
- SKIDAJ SE!
- Dobro, bre, šta vičeš, evo skidam se.
- Gut. Lezi tu.
- Ovde a? Ajde sad se ti skini. Ej bre! Gde ćeš? Šta nosiš to? Lisice? E, nemoj to, molim te, nisam neki ljubitelj sadomazoa. Deder onako tradicionalno da te ja kresnem, pa da idem kući, ima...
- Tišina! Daj vamo ruku!
- Evo ti, jebala te ruka! Koji kurac dođoh? Nemoj samo neke boleštine da mi izvodiš ovde. Okej, razumem ja da ti imaš neke fetiše i to, ali ja...
- Ja, zer gut. Ne mrdaj, lezi tu.
- Kako da mrdam kad si me vezala!? Šta ti je to? Ej, je l' mi se čini ili ti to vadiš bič? Zajebi to, je l' me čuješ. Ej bre! Šta radiš to!?
TRŠ
- Ajjj, bre! Ne udaraj se, koj' ti kurac? Si normalna?
TRŠ TRŠ
- Tišina! Nisi bio dobar, sleduje ti kazna! Viči: „ Ih bin ungecogen, štrafe mih!“ Feršten?
- Ma, batali ti mene! Ti nisi normalna, keve mi Milijane! Odvezuj ti ovo, da idem ja.
TRŠ
- Aaaaaa! Ne udaraj me, pička ti materina nemačka devijantna!
TRŠ TRŠ TRŠ
- Ih bi ungecogen! Šprehe, zerbišen švajn!
TRŠ
- Aaaa! Ih bin uncigojen!
TRŠ
- Ungecogen!
- UNGECOGEN! IH BIN UNGECOGEN!
- Šneler! Štrafe mih! Kazuj!
TRŠ
- AAAAAA! Štrafe mih, ih bin ungecogen!
- Šneler!
- Ihbinungecogenštrafemih!

...I tako su do duboko u noć odjekivali udarci biča o golo, muško meso, da bi se kasnije u buku uključili i zvuci upotrebe raznoraznih sprava i predmeta, pomešanih sa tenor vrištanjem prestravljenog naivka iz stana gospođice Anđele zvane Merkelova...

46 : 4
16 em plus     16 em minus
47 : 4
46 : 5

Radno odelo i pidžama

Jedini odevni predmeti u razvijenom kapitalizmu. Onoga trenutka kad nepromišnjeno uletiš u razne kredite, lizinge ili jednokratne pomoći, shvatiš da se ceo tvoj život svodi na namirivanje rata i kamata, da radiš 2-3 posla kako bi sve namete opslužio i da slobodnog vremena nema.
Oblačiš uniformu ranom zorom, a skidaš je samo da bi obukao pidžamu, kad isceđen i preumoran šljoneš na bračni krevet, oslobođen svih bračnih dužnosti.
Vremenom, kolotečina stvori naviku, pa tumaraš kroz svoj život kao zombi, dok ti se po glavi motaju jedino cifre dažbina pristiglih za plaćanje.
Odlučiš da iskažeš lični bunt protiv sistema i nešto promeniš. Oslobađaš se stega surovog kapitalizma.

Počinješ da spavaš u potkošulji i gaćama. Ha!

- Šta bi, jesu ti odobrili nedelju, znaš da moramo kod kumića na svadbu.
- Jedva, zato ću morati da radim na Vaskrs. Opeglaj mi onu noviju uniformu, života ti. Narandžastu.

52 : 5
16 em plus     16 em minus
53 : 5
52 : 6

Ustaje u 3 ujutru da gleda tenis

Mazohista. Muči sebe, a neretko i druge. Voli tenis jer ne postoji drugo logično objašnjenje čemu buđenje u najslađim trenucima sna, zarad dva kretena koji će da prebacuju lopticu do početka Jutarnjeg programa; ponekad i jače.

Obično se budi za odmaklu fazu turnira, tamo negde od četvrtfinala kad su jači mečevi. Nije ni on toliko blesav da prati drugo kolo i nekog tamo Kokinakisa jebenog. Valjda. Uredno navija sat 10 minuta pre početka meča, da očisti krmelje i eventualno onako sanjiv ispiša dasku od WC šolje. Taman dok ne prođe najava.

U pitanju je nezaposlen lik. Ili radi drugu smenu. A još i noćobdija. Kombinacija boli glava. Nema razlog da ustaje rano pa mu ni ne pada toliko teško da, nakon zvuka budilnika, iz stanja hibernacije dođe u fazu psovanja četvrtog kolena linijskom sudiji što je umesto "AUT!" ćutao kao pička.

JA VOLIM ŽIVOT, KAFANE I ŽENE, POSLEDNJI BOEM TAKO ZOVU MENE...

- Daj, Bojane, isključi taj alarm, breee!
- Evo.
- Koliko je sati? Gde će ti duša?
- Počinje Đoković. Tri ujutru. :pojačava tv da grmi:

N.Višković: ...Novakov bilans u mečevima na tvrdoj podlozi je fascinantan. Naime, on je izgubio samo... :lupanje vremešnog oca u zid:

- ALO, MAJMUNE, SMANJI TAJ ZVUK, OVDE NEKO HOĆE I DA SE ODMORI!

104 : 12
16 em plus     16 em minus
105 : 12
104 : 13

Lajka

Od miljazaslužen naziv za ruski model automobila LADA 1200, nekada omiljenog službenog a i privatnog vozila gotovo svih ''naslednika'' Sedam sekretara SKOJ-a, jer sve što je dolazilo iz Rusije u ono vreme moralo je da valja. Bar na -20°C.
Neuništiv auto koji je preko 30 godina odolevao modifikacijama, harao je drumovima i vukojebinama istočne i jugoistočne Evrope bez jebemti, popio gotovo pola kapaciteta naftnih derivata Sibira prošlog veka, količinu verovatno dovoljnu da se komotno istraži Sunčev sistem sve do Alfe Kentaur, svraćajući na kaficu kod Optimus Prajma u povratku. Verovatno bi i to bilo moguće samo da je Lajka imala krila i kvalitetno grejanje unutar. Ili bar dobro dihtovanje, što je ipak bila privilegija nemačkih vozila, mislim taj komfort i tome slično.
Četiri točka, petoro vrata, minimum 10 litara benzina i jelkica na retrovizoru je sasvim dovoljan uslov za privođenje od votke olešenih devuški po taze asfaltiranim putevima ORE posle koncerta na Hajdučkoj česmi.
Svaka sličnost sa onim psom je namerna. Verna kučka auto zvani Lajka.

37 : 5
16 em plus     16 em minus
38 : 5
37 : 6

Poneti iz kuće

Osnovno (ne)vaspitanje. Kućno. Porodično. Naličje familijarnog temelja. Etiketa domaćinstva na čelu mlađeg naraštaja. Tu etiketu "lupaju" roditelji, deda i baba. Svi nastoje da postaneš čovek, vaspitan i obrazovan; da tim atributima u narodu predstavljaš svoje korene, svoju porodicu.

"Ako pogledate duboko u dlan svoje ruke, videćete svoje roditelje i sve generacije vaših predaka. Svi su živi u ovom trenutku. Svi su prisutni u vašem telu. Vi ste njihov nastavak".

328 : 7
16 em plus     16 em minus
329 : 7
328 : 8

Kasirka

Jedina žena na svetu kojoj ne smeta što imaš sitno u pantalonama. Naprotiv.

- Da li vam znači nešto 3 dinara ?
- Ooooo, komšija, pa Vi ste srce...

139 : 15
16 em plus     16 em minus
140 : 15
139 : 16

Poslednja konzerva paštete

Najveća spona prijateljstva na fakultetu, ono što se pamti ceo život. Keva poslala par komada da se nađe kad, ti kreten, daš sve na cirku i kurve pa onda sa najboljom ortakinjom deliš poslednji lim iz ormara. Ona ostaje za ceo život, ona je veliki brat. Ne cimaš je za sex, čuvaš je, vodiš je na pivo i gledaš fudbal sa njom.

Posle par godina od svršetka studija, ona ima posao, ti rokaš sa bendom, čujete se tu i tamo, i uvek se setite tih 5 sati ujutru i te poslednje konzerve i smejete se svemu kao da je bilo juče.

Onda prođe dvadesetak godina, ona izgradila karijeru, ti se oženio, jbg naterala te rodbina, bilo ti je "vreme", i opet se čujete dvaput godišnje, smejete se svemu, ćaskate o Pirovim pobedama, sve se nekako dogovarate da se vidite ali nikako da nađete vremena jedno za drugo, ali vas naravno i dalje vezuje nostalgija prema bezbrižnim danima studiranja i cilindričnom parčetu lima koje će da vas proganja dok ste živi.

Onda posle jedno 30 godina, pakuješ sopstvenog klinca za fax, naviru ti uspomene i negde iskopaš broj telefona pa je pozoveš. Posle cela dva zvona čuješ ushićeni ženski glas pun entuzijazma:
"Šta ima seko, je l' si živa?"
"Evo kotrljam, ti?"
"Ma evo pakujem ovog mog seronju za fax pa se setih one ratne konzerve, i tako..."
"Slušaj KONJINO!!! DA SE NOSITE I TI I KONZERVA I PLATON U TRI LEPE PIČKE MATERINE !!! ČEKAM TE CEO ŽIVOT DA SE SMISLIŠ I SAD IMAM 15 MAČAKA, PRIBOR ZA HEKLANJE I JEBENI ARTRITIS. JEBI SE BRE MAJMUNE, JEBALA TE KONZERVA!!!...... tu tu tu tu tu tu tu tu......"

Naravučenije - kupujte paštete u crevu, em su jeftinije, em ne simbolišu radni vek od milion godina koji na kraju samo zarđa.

27 : 6
16 em plus     16 em minus
28 : 6
27 : 7

Za njega zora počinje sekund posle ponoći

Specijalac. Čovek koji vas oduševi brzinom obavljanja nekog zadatka. Veština takvih ljudi vas natera da pomislite da film o "Supermenu" nije plod naučne fantastike i da možda još negde čuče sakrivena deca sa Kriptona...

-Pre nego što sam ustala ti si spakovao sudove u sudo mašinu, obrisao prašinu , usisao kuću i bio na pijaci?!?
-Ljubavi, za mene zora počinje sekund posle ponoći. Pa znaš za koga si se udala...