Prijava
   

Svemoguć

Muškarac koji može kod žene izazvati duboku religioznost i osećaj bistovanja u Božanskoj svetlostvi. Od latinskog omnipotentan.

- O dušo, vidim ti si vredna. Prave se kolači, supa domaća. Od kad si ti tako dobra domaćica?
- Prespavao Milan sinoć ovde.
- I? Kako je bilo? Jel to prvi put?
- Pssst, spava!
- Dobro, ti pričaj, ja ću da slušam.
- Jao, majko moja mila, tri puta mi je ime promenio. Nisam znala kako se zovem.

   

Deknuti

Uraditi nešto neverovatnom brzinom, veštinom, na opšte zaprepašćenje svih prisutnih.

- Ko je ono utero auto u dom kulture?
- Misliš na jugić parkiran na samom ulazu?
- Ahaaa...
- Ma Mile! Čuo da imamo novu bibliotekarku, a mala je ista čehinja iz varljivog leta. Rešio da joj ponudi pratnju do kuće. Dekno par piva ispred rode, pa se zaputio takav pred nju. Nije se trudio da otvara kapiju, kao što vidiš. Ostalo je legenda.
- Visok nivo kulture, nema šta!

   

Zidar

Alfa mužijak svih mužijaka. Fizički radnik bilo koje vrste. Srce, znoj i lopata...
On nije naročito pametan, ni obrazovan, ni načitan, niti će razumeti pola onog što mu kažete, ali poseduje druge kvalitete. Recimo:

1. Hrabrost: Zidar će vam bez imalo straha dobaciti: „Jaooj, maco kakve nogeeee! Uspori molim te!“ dok prolazite. Sa informatičarem upad će biti: Imaš facebook? Na šta vi nećete znati da li mu se dopadate ili ima cilj da skupi 700 prijatelja.

2. Izgled: Kad ga jednom okupate i sa njega uklonite malter i kreč, dobićete komad mesa sa lepim pravilnim mišićima koje je definisao rad i znoj, a ne neke tertane i hemija. On uvek stoji uspravno za razliku od vašeg prepametnog arhitekte ili ekonomiste, kome su se leđa savila u grbu od preteranog sedenja za stolom i buljenja u računar. On je preplanuo, što je plus ako se ne palite na bledunjave tipive iz sumraka, toliko blede da bi im same ponudile da vam piju krv, samo da se malo zarumene u obrazima.

3. Snaga: Podiće vas i prisloniti na zid bez i jednog uh, ah, jooj, al si se ugojila, i ostale kuknjave koja završava sa ušinutim leđima profesora društvenih nauka. Sa njim se nikad nećete osećati debelo i teško.

4. Sex: On nema psihičkih problema, ne razmišlja o zagađenju, i što su se ubili Kurt Kobejni i Ana Karenjina, njemu je bitno da ga kući posle posla dočeka 4 tople stvari: komad mesa u tanjiru, kafa, tuš i žena... Kad završi sa prve tri u stanju je da, navikao na težak fizički rad, rmba bez prestanka do kasno u noć. Njegove ruke ispucale i pune žuljeva neće vas dovoditi u zabludu da vas miluje žena... Znači kondicija i snaga.

   

Bezrezervna podrška

Izraz kojim vlast suptilno saopštava poljoprivrednicima da robne rezerve neće otkupljivati njihove proizvode.

"Poljoprivrednici imaju našu bezrezervnu podršku!"
"Ali gospodine ministre, ŠKK , robne rezerve neće otkupljivati pšenicu od poljoprivrednika!"
"Žuti su krivi!"

   

Deža vu

Kad pričaš po treći put istu priču u kafani, a tripuješ se da si to već jednom doživeo.

   

Hakovati fejs

Rasturiti, unakaziti lice.

-Divi ga onaj što nas gleda popreko? Jel ga znaš?
-Jebo sam mu ribu. Hi hi hi!
-Dal si normalan šabane? Pa što ne govoriš? Ajd onda palimo odavde.
-Što si sisa? Pa dvojica nas je... Šta nam može?
-Može na primer da nam hakuje fejs.
-Jel on neki programer jebote?
-Ne, bokser.
-Aaa, misliš ono, fejs kao lice?
-Brao genije
-Ajd palimo onda.
-Ajd...

   

Izlizati opanke

Zaboravio si ti mene, praunuče. A pritislo te sa sviju strana, vidim ja, pa reko' aj' da ti se bar u snovima javim. Nije ti lako. Gor' visoko, a dol' tvrdo. Da ti pripovedam kako je meni bilo, možda ti bude lasnije:

Bea novembar 1915., u Peći. Jedemo ti mi neki klot pasulj, sumorna je slika, kiša neka, bljuzgavica, blata na sve strane, kusa vojska u tišini, samo goveda gladna riču. Jede sa nama i Vojvoda Stepa, reč ne progovara. Dobar sam ja sa njim bio još od '12-te, kad'no rasterasmo Turke kod Kumanova. Priupitam, čisto da prekinem muk:
- Je l' mora, Vojvodo, baš preko albanskih gudura? Arbanasi će nam glave doći, a ako nam oni ne doakaju, bez 'leba i po mrazu, sami ćemo skapati.
- Ama, je l' se to ti bojiš, Janićije? - upita on.
- Nije mene stra', Vojvodo, no mi se klizaju opanci - velim ja njemu.

Zasmeja se ona golobrada dečurlija iz ''1300 Kaplara'', nasmeja se i Stepa, a nije mu do smejanja. 'De si ti još vid'o da Kralj, Vlada, Vrhovna Komanda, sva skupština, 'teligencija i vojska jednog naroda napušta svoju Otadžbinu đuture? Dabome da nisi vid'o, nećeš ni da vidiš. I sad se često upitam, da l' je moralo tako? Da l' je to bila hrabros' ili ludos'?

A pritis'o Švaburina ozgo od Beograda, pritis'o Bugarin od Niša, pa nema se kud. I ako pređemo te planinčuge, šta ćemo posle? U tuđoj zemlji?
Ne pitaj me kako sam preš'o Albaniju, ni kol'ko smo u Skadru čekali na ''saveznike''. Ne pitaj me kol'ko sam kila im'o kad stigosmo na Krf. Ne pitaj me ni kol'ko sam boraca sahranio usput.

Al' me pitaj kako uzesmo Kajmakčalan i probismo Solunski front. U neka doba, kol'ko smo brzo prodirali, stigne ti moja pešadijska četa Vrhovnu Komandu na čelu. Prepoznam još s leđa sedu glavu Vojvode Stepe, na konju.

- Pomaže Bog, Vojvodo! - javim se ja, a vidim i njemu milo.
- Šta je, veli, Janićije? Ne klizaju ti više opanci?
- Poznaju teren, odgovorim ja k'o iz topa. Za ovu su zemlju opanci i pravljeni!

Znam ja da ni tebi danas nije lako, i tebe opkolili sa sviju strana, pa još i ozgo pritiskaju. Zapamti samo jedno, praunuče: nema Vaskrsa bez Golgote. Sloboda košta, mili moj.

Aj', u zdravlje, pa se seti Janićija tvoga, makar o Zadušnicama...

   

3 litra benzina

Ako u ukrštenim rečima nađete pojam: ''Starinska mera za udaljenost mladine kuće'', znaćete da je odgovor istovetan ovome u naslovu.
Prosto, naši stari nisu verovali u dovođenje devojaka iz drugog atara, sumnjivog porekla i još sumnjivije prošlosti. Preteča komercijalnog slogana ''Kupujmo domaće''.

:Na zasedanju složne porodične zadruge Jovanović, 1981., Bumbarevo Brdo:
- Dedo, tato, ja bi' diznesem na razmatranje didemo po nedelji neki dan u Natalince kod Topole da gledamo devojku što sam vid'o na Sabor u Donju Trnavu.
- Ni reč više, Radoje, da nisam čuo, ja sam već pogodio miraz sa Živorada iz Mrčajevaca i kvit.
- Neću, tato, pa njegova Radmila jednim okom gleda kupus, a sa drugim pečenje!
- Rako, snago dedina, da tebe deda kaže. Ako nama treba više od 3 litra nafte dodemo kod nji' na slavu, o'ta kurca nema ništa!

   

Aorist

Neki tamo glagolski oblik u već dovoljno komplikovanom srpskom jeziku koji pretvara i najčešće korišćene reči u nešto daleko pametnije i uzvišenije.

Oh, sapletoh se.
Šta to uradiste ?
Igrah igrice, blejah na internetu.
Da li sve naučiste kolege moje omiljene ?
Desetku dobih dragi roditelji.
Dobru ribu opalih prijatelji moji.
Upropastih se od vinjaka policijo moja lepa.

   

Zlato bakino

Ono koje se u krizi poslednje prodaje.

   

Nastavak "Boljeg života"

Serija koja bi, ako bi bila snimljena, u premijernom emitovanju potukla sve do sada zapamćene rekorde gledanosti (pa čak i gledanost prvog dela i njegovih 2013 repriza).

Nakon uspešnog prikazivanja bila bi reprizirana svake godine (ponekad i dva puta) do onog trenutka kada meteor konačno udari u planetu Zemlju i raznese je u paramparčad ili dok se ne usvoji zakon koji strogo zabranjuje prikazivanje ovog ostvarenja u radio-difuznom prostoru Srbije.

Radni naslov : Gori život.
Alternativni naslov : Bolja smrt.
Broj epizoda : 150.

napomena : u bivšim jugoslovenskim republikama se emituje isključivo sa titlom.

Sinopsis :
Radnja se nastavlja dvadeset godina kasnije, u istom salonskom stanu sa istim stilskim nameštajem, samo malčice oronulim. Emilija Popadić je u penziji i daje privatne časove klavira i latinskog. Giga Moravac svakodnevno loče ispred prodavnice i žali se na Jezdu i Dafinu koji su im preko piramidalne štedionice ukrali nasledstvo od ujka Koste. I dalje se potajno viđa sa Darom ali veza je čisto platonska pošto mu se ne diže.

Violeta je shvatila da od glume nema 'leba i pristupila radikalima (primećujete autobiografski momenat iz života Bolidije Vukićević). Od dr Lukšića se razvela sredinom devedesetih kada je shvatila da ne voli Hrvate. Kreše se sa pilotima i generalima (drugi autobiografski momenat) i ima vanbračno dete sa NN radikalom.

Saša, zvani Guza, je, nakon neuspešne mladalačke epizode sa preuzećem "Balkan", dobio posao u državnoj firmi u kojoj je bio generalni direktor za vreme SPS-a. Nakon petog oktobra preleteo je iz SPS-a u DSS, potom u G17+ i DS. Firma mu je privatizovana a on se pristojno ugradio u privatizacionu dobit. Trenutno fura sopstveni biznis i planira prelazak u naprednjake.

Od Koviljke Stanković se razveo posle 10 godina braka, nakon što ga je uhvatila na gomili sa sekretaricom. Ona je trenutno na birou i čeka da dostigne starosnu granicu za penziju. Kokin i Sašin zajednički sin, sada već u ranim dvadesetim, trenutno robija zbog izazivanja nasilja na prošlogodišnjoj Gej paradi i pretnji na račun Brankice Stanković.

Boba je emigrirao u Nemačku gde je napravio karijeru u ko zna kakvim poslovima. Pojavljuje se par puta godišnje, dobro obučen i u skupim kolima. Pri svakom dolasku šarmira sredovečne pičke u kraju, potuče se, napravi neko sranje pa opet ode. Nina Andrejević je pobedila u "Farmi" koja je okupljala sve same ispušene lule a od dobijenih para je zategla lice, podigla sise i bacila se na snimanje novog CD-a. Jataganac je bio član Veljine stranke a uhapšen pod sumnjom da je imao svoje mašine u Kolubari ...

   

Abortus pijan

Ono kad se prekineš k`o neželjena trudnoća.

   

Majka

Bolji pretraživač od gugla i jahua zajedno.

+ Mama gde mi je ona bela majica ?
- Mama: (u poslu preko glave, jednom rukom zapržava pasulj, u drugoj ruci drži telefon) u gornjoj levoj pregradi u ormaru, pored peškira...

   

Kome kevu?

Uvod u kvalitetnu kafansku tuču.

U tuđem selu...
- Kelner, izgoreh žedan. Daj jedno ladno, majke ti.
- Kome kevu?

   

Naskače ko pekinezer na papuču

Rad onih kojima je moto Ako neće milom onda s vilom. U nameri da ga uvali istrajaće duže nego poluosovina na garažiranoj Golf dvojki.

- Bežimo odavde, ipak ćemo kod Milice na pidžama parti dok nas još noge nose! Eno ga Mile drvoseča, ceo dan cepao drva i pio pivište, ako nas vidi ima da naskače ko pekinezer na papuču, dok neka ne poklekne od nemoći...

   

Rad leba

Bunjevački: Zbog hleba, zbog nečeg jakog važnog. Očigledno ih je u rodnoj Vojvodini mnogo mučila glad. E sad jesu li nezasiti ili Vojvodina nije što je bila. Svima rađa al samo neki zarađuju.

1. momak u čizmama: A jel te, gospođice, tribali vas malko pridić preko te bare?
gospođica blatnjavih cipela: Ijuuu, al ste nevaspitani bog vas mazo! Ta di vam je babo, da vas kažem!
momak u čizmama: Moj je babo ošo na brod rad leba.

2. Momak u bucama: A što joj stalno dobacivaš, ta jednom će te stvarno mati kazti.
momak u čizmama: A viš kaka ja, sva jedra, puca joj prsluk ko da joj je pozajmit.
momak u bucama: Ta man se! Neš tu valjat po seniku.
momak u čizmama: A ne mogu se zaustavit. Kad me izazava. Vidi kako hoda, ko da grožđe gaca.
momak u bucama: Kažem ti lipo, mani se!
momak u čizmama: A što si se ti toga uvatio ko da ti je rad leba. Da nemaš ti tu kakog računa?

3. gospđa sa kibic fenstera: A di si se ti tako ublatnjavila?
gospođica u blatnjavim cipelama: Ma, tu na sokaku!
gospđa sa kibic fenstera: Nešto si mi besna? Sva si mi u licu crivena.
gospođica u blatnjavim cipelama: Nisam, nego su mi neki mangaši dobacivali.
gospđa sa kibic fenstera: Ta, šta im nisi odgovorila?
gospođica u blatnjavim cipelama: Ijuuu, nano, ta šta će svit rići?
gospđa sa kibic fenstera: Ta šta je čuvaš, koda ti je rad leba. Nije od sapuna da se potroši.

   

Ne pitaj šta država može da učini za tebe, već šta ti možeš da učiniš za nju

Prvi korak u pravilnom postupanju prilikom susreta sa državnim službenikom koji treba da ti pomogne da ostvariš svoja prava.

osoba a: Dobar dan, ja sam godinima radi u Esade, nemam deca, mnogo volem ova svoja rodni gruda, ubi me nostalgija. Čujem bela kuga, ne jebu Srbi. Pitam što ne jebu, nema kindergarden za deca. Ja napravi jedan. Trebam dozvola za gradnju. Izvolite, svi papiri, po spisku sa sajta.
mica ubica: Baš si sad našao da praviš vrtić?
osoba b: (pratilac, šapuće): Kenedi, Kenedi... onaj što je imo trojku sa Merlinkom i Onazisovom ženom
osoba a: Za gospođu parfem!
mica osmeh od uva do uva: Izvolite dozvolu!

   

osma ofanziva

Prvi posleratni sleng. Nakon sedam ratnih ofanziva usledila je takozvana osma, tj. doseljavanje siromašnog življa pasivnih krševitih krajeva Hercegovine, Dalmacije, Like , Korduna i Banije u prebogatu Vojvodinu vozom. Ovaj dolazak i osećanja starosedelaca prema dođošima lepo je opisao Đorđe Balašević u nekoj svoj pesmi:
Šupalj si ko crkveno zvono, jebo te voz koji te dono!

   

Frustracija iz djetinjstva

Činjenica da sekundara na satu najavne špice Dnevnika uporno nije htjela da kucka tačno po crticama, nego vazda negdje između.

   

Božićno primirje 1914.

Verovatno najupečatljiviji dogadjaj u celokupnoj istoriji ratovanja. Slovo ljudske istorije koje govori da će ljudskost, čovekoljublje i život uvek biti ljudima draži od mržnje i ubijanja zarad zemlje, principa, resursa i vladara koji frontove na kojima njihovi vojnici ostaju u blatu nisu ni videli.

Na Badnje veče 1914. godine, u vreme prvog svetskog rata, u sred bitke koja je trajala danima, izgladneli, promrzli vojnici sa obe strane (Nemci i Škoti), oglušujući se o naredjenja pretpostavljenih, izašli su iz svojih rovova, našli se na sred ničije zemlje i - igrali fudbal.

Naime, na zapadnom frontu u kurčevoj Belgiji, daleko od kuće ratujući za ko zna više šta, obični vojnici su počeli da napuštaju rovove i krenuli, nenaoružani, ka neprijatelju kog su do tada mrzeli i prezirali. Bitka je odnela mnogo života, vojnici su umirali od metka, gladi, mraza..Svi su hteli kućama, da ostave puške i prigrle ženu i decu, roditelje, braće i sestre..I svi su u strahu od vojnih sudova, pogubljenja i zatvora ostajali na položajima i pucali pravo ispred sebe. Sve do Badnje večeri, kada je ljudima prevršilo umiranje za tudje volje, planove i naredjenja.

Ne zna se ko je prvi krenuo. Više nije ni važno. Puške su zaćutale, i do malopre smrtni neprijatelji našli su se na sredini, na ničijoj zemlji u sred tudjine, i čestitali jedni drugima Badnje veče, pevali svoje tradicionalne pesme, razmenjivali slike porodica, piće, zalihe hrane i cigare. Mir se proširio na ceo front. Ko zna kako, našla se i lopta i odigrana je prava fudbalska utakmica, kao da je sve u redu, kao da je mir, kao da su sa druge strane prijatelji (Nemci su dobili 3:2, što nije ni važno). Pao je dogovor da se preko Božića ne ratuje, što je na kraju potrajalo nekoliko dana, jer niko nije hteo prvi ponovo da zapuca.

Generali i komandanti obeju strana bili su ogorčeni, pala su sudjenja, degradacije, otpuštanja činovnika i razna druga kažnjavanja. Rat se nažalost nastavio. Ali te jedne večeri, pre 86 godina, ljudskost i razumevanje su pobedili. Barem na trenutak.

#28
+59460
1147
definicija