Prijava

Слажем се да се морамо прилагођавати, мењати тактику, професионализам и слично али то кошта.Док не будемо имали пара за промене, морамо се држати старе тактике и постепено је мењати, а то ће бити мртвачки споро.
Једино по питању страних мисија се не слажем. Наши војници су добри за Ирак, Авганистан али нису добри за Косово. Ја сам за принцип или Косово или нигде. Ако треба да гину нека гину на својој земљи а не у некој вукојебини. Ево како су прошли бугарски војници бранећи америчке интересе (ово је ц/п из неких Независних новина):
Stanje nekoliko bugarskih vojnika ranjenih u napadu na njihovu bazu u Iraku i dalje je tesko, ali su van zivotne opasnosti, javio je danas bugarski drzavni radio.
U napadu sa najmanje 500 kilograma eksploziva na bugarski logor u irackom gradu Kerbala u subotu su poginula cetiri bugarska vojnika, a peti je preminuo dan kasnije u bolnici. Ukupno 26 bugarskih vojnika ranjeno je u napadu.
Direktor Vojnomedicinske akademije u Sofiji general Stojan Tonev rekao je danas novinarima da se u americkoj bolnici u nemackom gradu Landstul nalaze cetiri tesko ranjena bugarska vojnika i da ce kasnije tamo biti prebacena jos trojica.
Ја не желим да Срби гину бранећи америчке интересе, поготову што се зна да су амери увек против српских интереса.

Ниси ме разумео, нисам ја за клање других већ да будемо спремни да не кољу нас. Имам 2 сина и молим Бога да не буде рата, да они буду прва генерације у мојој породици која неће ратовати. У прошлом веку ја, ћале, деде, прадеде сви су ратовали. Доста је више. Али разуми да су сви против нас, а на страни Шиптара, Хрвата и свих других. Понављам да не верујем да ће сада стати са комадањем Србије. У Русе не верујем, јер су нас увек користили за своје потребе. Ако не будемо спремни да сами сачувамо себе, своју земљу и све оно до чега нам је стало, нико други неће. Блато које помињеш је наше, и ако га изгубимо нико нам друго неће дати.

За мене је већа фрка када шипци на југу Србије скину српску заставу са зграде општине и ставе албанску. Уради то у америци па ћеш да осетиш правосудни систем и цимерку по имену Тајрон тешку 150 кила у неком затвору. Прошле године су мексиканци превели америчку химну на шпански језик јер скоро пола САД-а говори шпански, па је настала жестока фрка, јер америчка химна мора да се пева на енглеском и тачка. Када је нека скандинавска фирма у реклами за неко пиће приказала калифорнију, тексас и још неке савезне државе у саставу мексика морали су да повуку рекламу и да се извине јер се са територијалним интегритетом САД не сме ни нашалити. шипци су добили Косово и сад неко очекује да ће стати на томе, како да не.
Ко хоће нека затвори очи и настави да сања, само нека стави поруку "Кољи не буди".

За Србију је било одлучено да се бомбардује већ много пре 99-те године. Ја сам већ 98. био на положају у очекивању напада па су нас повукли ваљда због очекивања резултата Рамбујеа. Запад је имао циљ да отцепи Косово било милом (прихватањем услова из Рамбујеа) или силом (бомбардовање)и да тамо пошаље своје војнике и направи базе. Наша страна је урадила оно што је америма највише одговарало, борили смо се, они су се ослободили вишка наоружања и добили су што су хтели то јест Косово. Погрешна политика, али нисмо имали ни неког посебног избора. Ми смо једино видели да још увек можемо да се одупремо колико-толико ако хоћемо. Косово је било очишћено од шипаца бар на кратко.
Али шта нас чека у будућности?
Прогуглајте појмове Бујановац, Прешево,Медвеђа и први појмови су везани за ослободилачку војску, отцепљење, припајање Косову и слично. Овом тенденцијом ускоро ће добити аутономију , а онда по европским стандардима право на отцерпљење и слична срања већ виђена, а не треба заборавити ни Санџак.Сви стварају војску, само ми нашу кунемо, пљујемо и уништавамо. Није савршена, има великих грешака, довољан је војни рок од 6 месеци, има старешина, велики број, неспособних и дркаџија, имамо застарелу технику и још милион разлога, али то није разлог да се одрекнемо једине коју имамо. Кад тад ће на југу грунути буре барута, а тада ће бити касно за обуку и слична срања. Зар није боље бити спреман и знати колико-толико по питању војске, да не кажем рата, или чекати ко овце на клање и надати се да ће нас неко други одбранити? Зар није научена лекција из Хрватске, Босне и Косова?
Ми смо увек чекали, надали се да ће проћи ако зажмуримо и правимо се да нема проблема и веровали у Русе и поштење запада.
Више се не ради толико о мушкости и патриотизму, већ о спремности да се дочекају будућа срања (и преживе ако бог да)....

рекао или не Баћушка се том статистиком много бавио......

то значи да сам погрешио и да ипак је настала једна добра ствар из те зајебанције,али се бојим да је лоших ствари мнооооооогоооооо више.....

мој друг би реко: ко не би њу, ја би њега.....

И са тим кршом смо издржали 78 дана против натоа, што потврђује да бој не бије светло оружје, али са твојим оптимизмом и вером сигуран сам да би нас и лилипутанци изјебали.....

Ја сам у војсци стекао пензију тако да само донекле упознат са том тематиком. Прошао сам пут од војника до старијег водника. Најбоље војнике смо имали 99.године кад је било најтврђе. Какви год да су били у цивилству тадашњи војници су били екстра. Пожртвовани, храбри или су бар добро контролисали страх и радили су више него што се од њих тражило. Није било битно да ли је Србин, Црногорац,Муслиман, Мађар или које год нације да смо их имали, битно је било најебати се кеве онима горе. После рата је уведено толико нових правила у војсци да је још више пао морал и старешина и војника. Наша војска је сада само расадник топовског меса за Ирак, Авганистан и где год амери направе срање. Мој рођак је официр у специјалним јединицама тврди кад дође време да га неће питати да ли хоће да иде у стране мисије него ће само добити наређење, а ако неће, само ће добити папире о прекиду службе без икаквих права.
Што се тиче цивилног служења сматрам да је то уведено само да се намести маминим и татиним синовима што лакше да одгуле свој део, а уједно да се још више наруши морал војника. Како ли се осећа неки војник на стражи на цичи зими и како ли извршава своје дужности, а зна да неки његов вршњак лади јаја у вртићу и на крају ће оба бити исти пред законом.Један је 24 часа у касарни са ограниченим изласцима и на војничком казану, а неки срећник се зајебава неколико сати на назови радном месту, поподне оде кући кеви на ручак, увече изведе рибу без икаквих ограничења само да се ујутру појави на радном месту. Још има примера да се лик само једном појави код неког свог рођака, пријатеља на одређеном радном месту а после тога само ујутру позове телефоном да провери да ли треба да долази или не. Цивилно служење треба да буде за оне који су физички ограничени за војну службу (вид, слух, неухрањеност и слично), а сви способни да обуку униформу и одрапе својих 6 месеци. Ако је због факултета неко на цивилном служењу, то је срање. Можеш да завршиш факс па одеш у војску или обрнуто. Војник у мом воду је напоредо вршио своје дужности и давао испите, а није он био једини па да се каже да је штреберчина. Кад је испитни рок добије ОПП, оде положи испит и врати се.
А што се тиче да за 5 минута научиш неког да користи пушку не слажем се. Пушка је лака, свака будала може да повуче обарач, а шта са противавионским топовима, средствима везе, радарима, санитетом, авионима? Како ћеш за 5 минута научити неког да користи радар или наоружа авион? Није ово неки устанак па је битно само да имаш танџару и сабљу, сада је рат много компликованији и треба ти доста обучених људи а не гомила лака на обарачу.

види се да си имао времена на претек...

#590
+5369
103
definicija