Prijava
 1.    

  Sekina varica

  Izraz koji se koristi kada je neko halapljiv, pa umesto samo da se posluži nečim, što se jeli u datoj situaciji podrazumeva, uzme poveću količinu tog nečega, enormno veliku u očima nadzirača (obično starije osobe - bliskog srodnika, koji je takodje u gostima; obično ih je nekoliko) ili posmatrača (domaćina i ostalih gostiju - sa strane, manje ili više poznatih glavnom akteru). Kako bi nadzirač stavio do znanja posmatračima, da je svestan i duboko pogodjen ponašanjem svog mladjeg saputnika (što je put do domaćina kraći, a posmatrači nepoznatiji, bol je veća) on, namerno glasno da svi prisutni čuju, izgovori rečenicu navedenu dole u primeru, čime žestoko žacne glavnog aktera i omogući mu da se izvesno vreme nadje u centru pažnje. I glavnom akteru i nadziraču, pa i posmatračima, je jasno da ovaj slučaj zahteva dodatnu diskusiju (izmedju glavnog aktera i nadzirača) na putu do kuće ili nakon povratka istoj - navedena je u primeru.
  Napomene :
  -Izraz se ponekad koristi čisto šale radi i izmedju osoba istog statusa.
  -Posledice su po glavnog aktera mnogo gore ukoliko izraz upotrebi neko od posmatrača, umesto nadzirač.

  Slavska atmosfera...domaćica (ili njena ćerka) nosi poslužavnik sa žitom i vinom, a zatim na red dolazi slatko i voda. Slatko je od šumskih jagoda. Prinosi poslužavnik mladjanom gostu. On umesto očekivane jedne uzima 3-4 kašičice istog. Tada njegov nadzirač zgranut izgovara čuvenu rečenicu : "Šta si navalio ko da je sekina varica!?" Smeh, ili samo zatišje medju prisutnima, pogledi uprti u mladjanog gosta, on crveni, ne sme da podigne pogled, brzo ispija gutljaj - dva vode i stavlja kašičicu u čašu sa ostatkom iste. Domaćica, odnosno osoba koja drži poslužavnik obično uz blagi smeh izgovara : "Pusti dete...neka ga. Uzmi sine, uzmi još slobodno...pusti ti njih, zajebavaju..."
  Diskusija koja sledi nakon ovog dogadjaja : Porodica se vraća kući kolima, sa slave. Otac vozi i nakon izvesnog vremena poluglasno pita : Jeli bre ti...pika ti materina, šta si na navalio onako na ono slatko, a?
  Sin : "Pa..."
  Majka : "Jeste, ko da si željan. Ti treba samo da se poslužiš, a ne da pojedeš sve. Nije ti to za ručak. Treba i drugi gosti da se posluže. Ajde beži bre, kako te ljudi gledaju, kazaće - kako je željan. Ako si željan, kad dodješ kući daću ti celu teglu pa jedi je
  em ti majku...Ovo ti je prvi i poslednji put da si tako uradio."
  Starija sestra - smeje se.
  Majka : "Ti mala nemoj da se keziš, ni ti nisi ništa bolja. Evo ti maramica izduvaj taj nos."
  Sin - gleda kroz prozor, plače...
  Otac "Hej...šta radiš jel plačeš?"
  Sin - plačno : da...
  Otac : "Nemoj plakati u redu je, samo nemoj više onako da se ponašaš...jel važi...jel dogovoreno matori?"
  Sin - brišući suze, grcajući izgovara : "Važi."