Prijava
 1.    

  Visoka moda

  Ono čime se pojedini modni stučnjaci oduševljavaju kad vide na modnim pistama, dok to ni jedna osoba koja poseduje ogledalo realno ne bi obukla u javnosti

 2.    

  Visoka moda

  Veš okačen na terasi na vrhu solitera.

 3.    

  Visoka moda

  Pokazatelj niskog standarda.

  Odeća sa našeg buvljaka učiniće da izgledate kao da ste upravo sišli sa modne piste. Šareno, šašavo, plastično i podrpano!

 4.    

  visoka moda

  Poznata u svijetu pod svojim italijanskim nazivom "alta moda". Podrazumijeva sve moguće kreacije koje se mogu vidjeti na Fashion TV i na kojekakvim modnim revijama. Kreacije su uglavnom unikati, stvorili su ih svjetski poznati modni kreatori, a cijene istih su astronomske. Sve je to lijepo, ali ima jedna stvar koja mi nikako nije jasna:

  Kako se to uopšte može nazvati modom kad to niko ne nosi. Moda po definiciji podrazumijeva nošenje garderobe i ostalog što je u trendu, a trend tj. modu slijedi veliki broj ljudi. Pošto te kreacije niko ne nosi sem manekenki i nešto manje brojnih manekena na pisti, izlazi da je pojam "visoka moda" sam sebi protivriječan.

  Ipak, da ne bi ispalo kako sve banalizujem, iznijeću pretpostavku da ideje koje kreatori plasiraju kroz svoje kreacije visoke mode kasnije budu imitirane u znatno manje ekstravagantnom izdanju od strane proizvođača garderobe koja kasnije zaista postane trendy, tako da alta moda izvrši tek posredni uticaj na ono što će zaista u nekoj sezoni biti "in".

  Ipak, razlika između krajnje ekstravagantnosti alta mode i prozaičnosti standardne garderobe koja je "u modi" je često tako velika da laici ne mogu nikako vidjeti kakav je to visoka moda imala uticaj na ovu "ne-visoku".

  NAPOMENA: Ovo je najobičnije razmatranje i u modu se apsolutno ne razumijem, samo sam iznio svoje skromno viđenje, podstaknut time što sam vidio neke "luđačke" kreacije na TV-u.