Prijava
   

Zrno graška iz profila

Johan Bauman, novopečeni poručnik u tenkovskoj diviziji XXVI korpusa nemačke XVI armije, stajao je na prostoru izmedju dva rova i zadovoljno žmirkao u Sunce kasnog januara. Jučerašnja ofanziva donela je značajan napredak u strateškom smislu i nije mogao a da se ne podiči činjenicom da je baš njegova jedinica dala možda i najveći doprinos u tome. "Ko zna..." - pomislio je - "Možda će uskoro i sve biti gotovo pa će me poslati kući...". Da, kući. Tamo gde su Fani i beba čijem rodjenju nije prisustvovao. Već je unapred bio smislio šta će im obema reći kada ih bude video. Nasmejao se na to. Glupo bi bilo naglasiti koliko su mu nedostajale. Nije bio tužan zbog toga, nosio se gordo sa takvim mislima. On još jednom pogleda u zubato Sunce na Istoku, osmehnu se i pade mrtav u debeli snežni pokrivač ispod svojih nogu...

----

Jurij Kozlov, major VIII specijalne jedinice XV korpusa ruske III armije, puzao je kroz ruševine bivše izvidjačke komande i s vremena na vreme blago otresao sneg sa okovratnika svoje uniforme. Juče je na tom mestu stajala dugačka šestospratnica sa ogromnim lučnim ulazom, ali posle ofanzive nemačkog Vermahta od nje je ostao samo jedan deo tog luka i slovo "J" na njemu. "Proklete švabe..." - promrljao je za sebe i nastavio dalje da puže. U sledećem trenutku već se nalazio iza prirodnog zaklona od nekadašnjih spoljnih zidova i pred njegovim očima se pružala velika bela čistina. U daljini se, i to skoro sasvim neprimetno, micala jedna sićušna tačka i nije mogao a da se ne osmehne na to. Nije znao zašto, samo je to učinio. Već odavno nije mario za ovakve autonomne poteze svog tela - navikao se, valjda. Navikao se još od onda kada su mu javili da su mu žena i sin poginuli u nemačkom bombardovanju Odese. "Rat je to. Svi su nekoga izgubili..." govorio je sebi a i drugima. On se još jednom tupo osmehnu na tu misao, proveri kroz nišan i povuče oroz...

Definicija napisana za takmicenje Pačija škola.

Komentari

E, ja sam Nato! Sinoc palo teze opijanje u Lipi, sad sam na poslu i video, fazon, minut do dvanaest, pa rek-o da se ne predam bez borbe:) Nema cirilice na ovom kompu(?!) nisam mogao da se ulogujem na svoj profil pa mi draga ustupila svoj. Valjda je u redu...pozzz

Samo likvidiraj nastavke iza ovih rimskih brojeva.

Nece mi mnogo pomoci al' ae :) Hvala, ni sam ne znam sto sam ih turio...

Одлично што си стигао, биће ово интересантно надметање! +

Da se javim sa mog (lololo) i bez ošišanog jebenog pisma. Hvala na razumevanju Cajku, Androsu na strpljenju. pozzz

Аутуномне потезе тела ми мало боде очи, можда само нисам чуо раније па зато. Добра дефка, али минус, Профе, јеби га, много је некако... Не знам. Ђачка. :)

Profe, ubacio si mi slike u mozak samo tako. Svaka čas'! +++ *

Dobro napisano. +
Što se autentičnosti tiče:
Ni Nemci ni Rusi nisu označavali svoje armije rimskim već arapskim brojevima sa tačkom.
XXVI armijski korpus nijada nije bio deo 16. armije, niti je imao okopnu diviziju u svom sastavu za vreme borbi u Rusiji.
Rusi nisu posle '41 imali korpuse kao niži nivo komande, nego su divizije grupisali direktno u armije koje su u bile ekvivalent nemačkim korpusima, a armije u frontove, koji su bili ekvivalent nemačkim armijama po veličini i snazi. Postojali su mehanizovani i konjički korpusi, ali su bili formacije veličine divizije.
Sorry za cepidlačeneje ;)

Neko je mnogo igrao kol of djuti +

@Мистер но

Хвала на примедбама, брзина којом је дефиниција писана није дозволила бављење ситницама. Ценим да поента текста не губи на својој снази тим недостатком:-)

Али, хвала, заиста.

Neko je mnogo igrao kol of djuti

Više Hearts of Iron 2, Company of Heroes i Men of War

@Тхе Проф
Apsolutno, sitnice su relativno nevažne, i dopala mi se defka, samo ja se zamlaćujem vojnom istorijom, pa rekoh da bacim više kao zanimljivost možda nekom bude interesantno :)

Namrsten sam poceo da citam, ali poslednja recenica prvog dela i prva drugog su mi vratile osmeh na lice.
GJ
+

Ne znam koji vam je, ali vi i dalje s Pačjom školom. Pretvorili ste Vukajliju u literarnu sekciju, bolje reći sigurnu kuću za pisce u pokušaju koji nisu imali para ili talenta da bi izdali knjigu.
Na stranu to što definicije veze nemaju s temom, već bi toliku količinu patetike teško mogao da svari i Sergej Ćetković lično.
Protestovao sam i protiv Mizantrofija, ali tek sad vidim koliko sam pogrešio. Jeste da ti je i za te defke trebao godišnji odmor da ih iščitaš, ali tamo je bilo bar malo smešno...
A da, bila je i u okviru Pačje škole jedna smešna: Čovek - kako to, Gordo, zvuči.

Bulgakove, sve je to ok (Bog zna da se slažem sa tobom na izvestan način) ali mojne da apostrofiraš baš mene kao pisca u pokušaju, patetičara, promašitelja teme. Ja se na ovom sajtu zajebavam, nemam ni najmanjih aspiracija da postanem pisac tj. BOLI ME KURAC DA TO BUDEM! i piskaram čisto iz zabave i jerbo me to opušta.

Nemoj da čitaš ako ti se ne čita, to je barem lako:)

A što se tiče promašivanja teme, ne bih previše zalazio u to, vidi, bre, čime smo morali da se bakćemo :) I, ono, kao, argumentuj, brate....

pozzz i cenim koment

Drago mi je da su tekstualne definicije konacno zazivele. Veoma dobro, zao mi je sto se nisam na vreme ukljucio u natjecanje, iako zapravo nisam ni siguran o cemu se tacno radi. Bravo.

Тхе Проф
Ma otkud ja znam da si ti ovo pisao, ne liči na tebe. Lepo piše Marija Mitić, a igrom slučaja sam koment ostavio baš ovde, mogao je da se nađe ispod bilo kojeg zrna graška.
Ne kažem ja da je ovo pisanije loše, kao što ne mislim da su svi pisci u pokušaju loši niti da su svi članovi literarnih sekcija loši.
Jednostavno, ovakvim sastavima (zaista se nisam udubljivao u njihovu književnu vrednost, a da ima patetike - toga ima jošte kako) nije mesto na naslovnoj strani Vukajlije jer nisu DEFINICIJE. Znači, može Pačja škola, ali da ja i drugi čitaoci ne budemo bombardovani pismenim sastavima odatle. Nego nek se to lepo objavljuje tamo na Forumu, a na naslovnu neka dolaze samo najbolji radovi.
I svima dobro! I ljubiteljima dugačkih pisanija jer imaju svoje mesto za okupljanje i nama koji volimo Vukajliju i kojima treba ona vrcava, duhovita Vukajlija, Vukajlija koja objašnjava neke stvari!

@Bulgi

Eno u trećem komentaru od gore imaš objašnjenje za nastanak ove defke, a sve to što si rekao stoji i zaista je naporno čitati sve te iste naslove jedan za drugim. Ne znam samo kako bi funkcionisalo to da defke kačimo na Forum jerbo onda eventualno nagrađivanje autora istih ne bi imalo nikakvu poentu ( a kako nagrade nisu stvarnog tipa )...

Sve jasno. Sa tuđeg kompa, preko tuđeg profila - znači zakulisne radnje. :)

...i nemam ništa od toga, moj Mihaile Afanasjeviču. Samo trovanje rozeom iz Lipe...

http://vukajlija.com/zrno-graska-iz-profila/680250 Izvinjavam se zbog nedoličnog prišljamčivanja na kolegin dobar tekst, ali ne znam gde ovo treba da stoji, pa ako je neki mod raspoložen da je prebaci u kvalifikacionu grupu, forum ili gde već treba da se nalazi. Hvala.

Nema toga sad, zakasnio si. Kvalifikacije su gotove, kao i prvo kolo, a ova tema (2. kolo) je već pri kraju glasanja. Učestvuj van konkurencije, pa i sa narednim temama, slobodno.

@Melkijades

'Mesto učestvovanja a ti glasaj za mene, isto ti se 'vata :)

Šalu na stranu, piši uporedo sa učesnicima, ne vidim problem u tome...

Hoću, ako ne propustim. Slabije sam aktivan ovde u poslednje vreme, nisam u tokovima..

Ovo je bila tema na pismenom u jednoj gimnaziji