Prijava

I ja sam upisao iz istog razloga i sa društvenog smera otišao na ETF... Nisam se najbolje snašao, obnavljam sad godinu ali sam mnogo više zapeo sad. Inače, spremaj prijemni od januara najkasnije i obavezno pre početka nastave dobro prouči izvode i integrale, i po mogućstvu diferencijalne jednačine, ako nisi imao pojma o navedenom kao ja, nećeš znati šta te je snašlo...

to jeste, relativno... ako se resis, kreni da ucis matematiku. pogotovo ako upises neko programiranje, navikavaj mozak na resavanje problema, posto ces ko inzinjer to ceo zivot da radis, da resavas probleme sto drugi prave :)

Razmišljam da upišem ETF u Beogradu ili Novom Sadu, pa me interesuje koliko je teško upasti?

Nemoj, bar ti je to moj prijateljski savet. (pričam za ETF u Bg-u) Ako si bio specijalac u srednjoj (spec. mat. smer), onda ćeš ETF, ali to si planirao još u osnovnoj, i lagano ćeš proći, tako je svima koje znam (specijalce). Dok na primer oni koji su bili prirodno - mat. su manje ili više zapeli (od ovih koje znam, 1 na budzetu drugu, 3-4 na samof. i dvoje troje obnavlja), a sa društvenog malo njih znam da su upisali ETF (tačnije na prvi mah ne znam nikoga). Treba ti mnogo programiranja. Imaš ti posao, ali moraš da ga završiš. Ne znam šta si u srednjoj, koji smer, ali iskreno ti savetujem, možeš recimo FON (tu je malo lakše upasti nego na ETF), koji isto ima informatiku kao smer.

ja sam bio obicno matematicko odeljenje, nisam specijalno, pa sam dosta bolje prosao od vecine specijalaca. mislim bolje je relativna stvar, al da kazem da sam zavrsio brze i sa vecim prosekom.

moje iskustvo je da mozes sa bilo kojom skolom da upises, ako si spreman na ozbiljan rad, i na ucenje radi znanja. zaboravi ocene, ovde je situacija da se nadogradjuje, ako nesto labavo, sve gore postaje dok se ne vratis i ne naucis dobro sto ti fali.

sto znaci, nadji nekog iz prve godine, evo ko sto sijalica kaze, pogledaj sta je najteze, pa vezbaj dok ne pocne da ti se stvara slika u glavi sta je to ustvari. kad razumes ukapiraces sta mislim pod slika.

ja se ne secam sta bese tesko, al recimo da jesu diferencijalne, integrali itd, to ti i za fiziku treba.

Idem u opštu gimnaziju, pa ne znam koliko će mi teško biti na prijemnom. Hoću da upišem energetiku, ne interesuje me programiranje, tako da FON otpada.

Inače, spremaj prijemni od januara najkasnije

To sam i mislio, ali nisam još prelomio oko upisa.

Nije toliko bitno iz koje srednje škole se dolazi na ETF, nego koliko se upregneš. Ja, eto, recimo iz srednje tehničke iz bosanske pripizdine završih ga bez većih poteškoća.
Na Bg ETF je u prvoj godini malo grudvanje, ovi iz matematičke se kurče malo više jer su spremniji, ali posle druge godine se to sve manje-više izniveliše.
Ako dolaziš iz gimnazije, onda nije loše da možda razmotriš fiziku za prijemni jer je prilično laka, samo malo opširnija, dok matematika zna biti nezgodnija.

zaboravi ocene, ovde je situacija da se nadogradjuje, ako nesto labavo, sve gore postaje dok se ne vratis i ne naucis dobro sto ti fali.

Problem je što oni nas u gimnaziji tjeraju da radimo za ocjenu, npr. u elektro školi mnogo više nauče nego mi u gimnaziji.

Jednu stvar bih da dodam, kao neko ko je blizu tržišta rada: ako neko od vas klinaca ima npr. porodični biznis ili roditelje koji su se ostvarili u svojoj struci, neka upišu ono što će nastaviti porodičnu delatnost, bez onih priča da upiše šta voli. Ako su nekome roditelji advokati ili sudije/tužioci a on ne upiše pravo, treba mu zabraniti studije. Em se odriče brzog uhlebljenja i nasledstva stručnih poznanstava i veza, em tako piša sebi u lice, mada ta dva idu jedno uz drugo.

Problem je što oni nas u gimnaziji tjeraju da radimo za ocjenu, npr. u elektro školi mnogo više nauče nego mi u gimnaziji.

Nauče te kurac. Moj smjer bio elektroenergetičar, a ne daj bože da se neko iz generacije peo na banderu negdje, sve bi nas štapom u dijelovima skidali.
Srednja je kurac, fakultet je kurac. Niko te ništa neće naučiti sem onoga što sam ukapiraš i toeto

EDIT: vi'iš kako Prov lijepo citira Bleka, zna čovjek pravi recept

@savage

to je najgluplje nesto sto mozes da uradis, ako vec imas nekog ko ima i veze, a i moze da te poducava, a sve to oce za dzabe da radi jer si mu dete. cale ti zubar, ima uhodanu ordinaciju, svu opremu, pacijente, iskustvo da te uci, a ti upises andragogiju. serem se na izbor profesije, crkni gladan kad si glup.

Ja i nisam toliko pogrešio pošto sam upisao majčinu struku, ali da sam bio još pametniji i da sam upisao ono čime se otac bavi, sad bih realno bio plaćen kao solidan inženjer elektrotehnike, plus što sam i pre fakilteta bio donekle uhodan u tom poslu, čak me i matori učio da radim na totalnoj stanici, lol.

Elem, ako je neko odličan student i andragogije, naći će posao makar i na nekoj katedri, ali face it, takvih je malo. Činjenica je da je average v-jaš mrcina i lenština i da je zadovoljan šesticom.

ako neko od vas klinaca ima npr. porodični biznis ili roditelje koji su se ostvarili u svojoj struci, neka upišu ono što će nastaviti porodičnu delatnost, bez onih priča da upiše šta voli

+1
Znam glave koje su otvorile ozbiljne geodetske firme i uložile velik novac u totalke, gps i te munje a sinovi im upisali dif jer ih ovo ne zanima i izbili siguran hleb iz ruke. Tužno.

Elem

SERE KAKO MATURANTI TREBA DA UPIŠU ONO ŠTO ĆE IM DONETI BRZO POSAO
http://www.memecreator.org/static/images/templates/1006263.jpg
TRIPUJE SE U DRUGOJ POLOVINI DVADESETIH DA UPIŠE DRAMSKE UMETNOSTI

Na prvoj Etfa imaš Programiranje1, Programiranje2, koje moraš da položiš, nebitno što hoćeš da upišeš elektro smer (ili kako već). Ne znam, u pravu je celt što kaže relativno je sve to ko je odakle, ali u teoriji. Preko noći se radne navike ne stvaraju (znam i po sebi ako ništa). A kažem da je specijalcima lakše, jer eto npr ta dva progr. su svi ispolagali ko ništa, dok su se ostali svi jebavali, ili još nisu položili.

I oduvek su mi nepoznanice bile opšte gimn. tj u mom gradu je nema, pa nemam pojma ni šta se uči više/manje. Tink vajzli, posle nema kajanja. Ali prva ti je fizika (2 oeta) i programiranje (isto dva), ostali predmeti su bukvalno Goku Rac.

I da, zaboravih još onda da dodam, matematika će ti biti skroz drugačija nego ono na šta si navikao, spremaj se da učiš definicije, teoreme i dokaze napamet, Iričanin ti neće oprostiti ako radiš svojim rečima (ako hoćeš BG).

E, da dodam, ako neko upiše istinski ozbiljan fakultet poput ovih tehničkih, onda i nije bitno šta su roditelji. Ipak, postoje i drugi ekstremi. Poznajem mnogo ljudi kojima su roditelji u nezavidnoj materijalnoj situaciji, a on upiše DIF ili neki tako treš. Pa jebem mu mater, ako već dovodiš roditelje u situaciju da odvajaju od usta, barem razmišljaj trezveno.

Svjestan sam da će mi trebati nekolika mjeseca pripreme, možda čak i neki privatni časovi, ali jbg. Čuo sam takođe da je lakše upasti i završiti u Novom Sadu nego u Beogradu, pa me interesuje,ima li tu istine?

Ima. S tim što mislim da nema "Elektrotehnički fakultet" u NS, ima valjda FTN, i moooždaaa Elektronski (znam da u Nišu ima Elektronski).

upisite medicinu. ez money a i bolesne picke. najgora ona sestra 50k plata. molim lepo. moze lock

Med. sestra nema fakultet, i ima... 35k.