Prijava

Нисам за коомунизам, јер је то добро само као теорија.
Али, морам нешто да запазим:
Када људи причају о идеологијама најчешће критикују власт.
Власт се труди да буде препознатљива, како делима тако и визуелно.
Власт у својим намерама пречесто одлута од основне идеје јер, јебига, таква је људска природа.
Из тога се може извести закључак да људи лако повезују визуелна обележја једне идеологије са свињаријама које праве режимски керови. Из тога даље следи да свако визуелно обележје једне странке делује на појединце као да му махнете црвеном марамом пред носом.

@Warner von Latinsche
Nemam nameru da dajem 1000 e poreza da bi neki usrani kralj ziveo kao bog (ma kolika mi bila plata)

I da dodam skandinavske zemlje su najskuplje, tako da сinjeniсa da im je plata 3000 e i nema neku vrednost

Šta lupaš jebo te bog? Radiš tamo godinama i odeš u kurac da živiš sa tim parama. Jebe im se, uređena država, sve na svom mjestu, dobro zarađuju, dobro i plaćaju!

Nemam nameru da dajem 1000 e poreza da bi neki usrani kralj ziveo kao bog (ma kolika mi bila plata)

Не иде новац од пореза краљу. То си ти помешао дечко са комунистичким деспотима, е њима иду твоје паре.

Уређење осуђено на пропаст после смрти диктатора, затим следи хаос. Примери-Кина, СССР, Југа

Кина ?!?!

За Комунизам, јер смо средња класа..Да сам ја богат и пребогат, вероватно бих мрзео исти.

Da je komunizam onakav kakav je u teoriji,bio bih za...Ali ovako protiv...Komunizam ipak nije u skladu sa ljudskom prirodom i za to nikad neće biti pravilno sproveden,a vi koji bacate komentare u stilu nisu vas dovoljno ubijali samo pokopavate tu ideologiju koju navodno branite.

Не иде новац од пореза краљу.

Не свиђа ми се ни тај теоријски, Марксов комунизам, а нарочито не ови хибридни поазијаћени, кубански, па ни онај Титов.
Комунизам је вид догматског мишљења, колико религија расцепљује свет на двоје својим царством небеским, толико и комунизам то ради својом замишљеном утопијом и вером у човека. Контрадикторно, комунисти мисле да својим секуларизмом убијају религију, несвесни да су и сами опасно религиозни.

Mnogo komplikovano pitanje ali ZA, ali ne za komunizam kao ideologiju, već za marksizam kao filozofiju. To što je komunizam uopšte postao ideologija je pogrešna interpretacija Marksa za kog je jedna od osnovnih tema bila kritika ideologije.

Sreo sam se s jednim mišljenjem s kojim se slažem, što je delom i moj razlog za podršku marksizmu, a to mišljenje kaže da marksizam nikad u istoriji zapravo nije ni oproban, iz razloga što nikad nije ni bio uspostavljen kao sveprožimni svetski poredak iliti sistem za tadašnje zapadno pretežno industrijsko kapitalističko društvo. Uvek je imao kontratežu u kapitalizmu koji ga je podrivao i primoravao da se samoizoluje na npr staljinistički i kasniji sovjetski način. Marks se rukovodio jednom optimističnom idejom da će proletarijat ostvariti revoluciju i uspostaviti socijalistički poredak širom zapada, međutim, u ključnim zemljama izostale su socijalističke revolucije i marksova ideja nikad nije ni uhvatila koren, kamoli se igde ostvarila. Komunističke zemlje su samo mutanti takve ideje, njena izvitoperavanja upravo zato što su morale da vode neprestan rat protiv nepoljuljanog sistema na zapadu koga su upravo trebale da zamene. To je kulminiralo u gulazima, hladnim ratovima, gvozdenim zavesama i sličnim tekovinama ljudske sposobnosti da sve, pa čak i zdravu ideju, upropasti. Dakle, moje je mišljenje da istinska marksistička teorija nikad nije praktikovana

Danas je kapitalizam sveprožiman, izuzev možda marginalniih zemalja kao što su Kuba i Severna Koreja, koje opet zbog izolacije ili samoizolacije nisu u punom smislu marksističke zemlje. Kina je komunistička samo u tom smislu što je na vlasti komunistička partija, ali suštinski ona se upravlja po zakonima slobodnog tržišta i klasne stratifikacije. Moj razlog za je i to što sam protiv kapitalizma, koji je po meni poražavajući za ljudsko dostojanstvo u tom smislu što je čovek danas sveden, uz neznatno hiperbolisanje, na faraonovog šljakera u najk patikama i mestimičnim osveženjem u vidu koka kole.

Filantropofobe u potponosti se slazem sa tobom.

Filantrofobovo mišljenje na ovu temu mi se najviše dopada.Isto tako bih stavio paralelu između religije i komunizma jer je svaka vera kao filozofsko stanovište uglavnom dobra(iako nisam vernik ovo priznajem),ali je ljudi svojom prirodom unište i izvitopere.

Filantropofobe u potponosti se slazem sa tobom.

Да се слажеш с њим, не би држ'о то што држиш за приказну слику.

Slazem se sa njim jer sam komunista, a Marksov komunizam je pravi komunizam.

Filantropofob izrazio i moje mišljenje malo glomaznije.

Pratim stavove, zanimljivo je pitanje, ne mogu da se uključim jer nisam potkovan, čini mi se da bi ovde trebalo poznavati neka od Marksovih i Engelsovih dela ("Kapital", "Poreklo porodice, privatne svojine i države", "Antidiring" itd.) da bi se mogla napraviti usporedba između do sada primenjenog i izvornog, teorijskog.
Laički, onaj princip "Svi muzemo kravu jer je svačija", ako se ne varam, definitivno mi ne miriše na dugovečnost i prođu. Šta je izvorni komunizam, voleo bih da neko označi ovde.

Изворни комунизам ти је у свакој породици, логично је да тако сваки шири систем почиње :)

@Culle.haha
Otprilike je tako ( nemogu da puno pisem, tastatura mi je u kurcu)
Po meni Marksovom komunizamu treba dodati i nesto Titovo, samoupravljanje.

Ubeđen sam da je zabluda mišljenje da se istočno evropski "komunizam", srušio sam od sebe. Osnova njegovog neuspeha jesu kapitalistički ekonomski interesi, propaganda od strane istih, kao i podrivajuće delovanje zapadnjačkih tajnih službi zarad kapitalističkih interesa. Komunizam jedino može da funkcioniše kada je sveprožimni sistem i kada ne postoji njegova antiteza. Tada nema potrebe za zatvaranjem u sebe, nema potrebe za ideologizacijom, nema potrebe za gulagom i golim otokom, jednom rečju nema potrebe za paranojom.

Evo okačiću jedan isečak iz genijalnog filma "Network" koji fino objašnjava šta je kapitalistički sistem, čak je danas možda i drastičnije. Ali najinteresantnije u videu je na 2:45 kada ovaj lik koji je oličenje kapitalističkog magnata kaže "O čemu misliš da Rusi pričaju na njihovim državnom veću? O Karlu Marksu? Oni izvode svoje linearne programske grafikone, statističke teorije odlučivanja, mini-maks rešenja i izračunavaju cenovne mogućnosti njihovih transakcija i investicija, isto kao i mi..." Koliko je žalosno istinito to podsmevanje marksizmu koji je izgubio bitku protiv kapitalizma i morao da se kao gubitnik povinuje neumitnim pravilima igre protivničkog sistema, sistema protiv kojeg je ustao. Sovjetski komunisti se, kao što kaže ovaj lik iz filma, nisu ni bavili Marksom, vrlo mali broj njih ga je čitao, možda samo delić intelektualnog sloja tadašnje Rusije, kao i u drugim "komunističkim" zemljama. Slično je sa Biblijom, imamo tekst koji dobrim delom sadrži za društvo zdrave i poučne ideje, ali retki hrišćani ga zapravo čitaju, već se prepuštaju autoritetu crkve, koja samu sebe predstavlja kao jedinog istinskog tumača. To i jeste problem sa takvim idejama, što ljude prosto mrzi da uključe svoj mozak i da dođu u neposredan odnos sa tekstom, već se prepuštaju interpretacijama rukovođa sistemom čime i sami od strane tih rukovođa bivaju interpretirani, manipulisani i instrumentalizovani. Pastir - stado odnos...

http://www.youtube.com/watch?v=zI5hrcwU7Dk