Prijava

videh ti na profilu da ti je pol muski, videh i ovo:

Ja mislila da se prica o mitologiji, a ti kako oces!

a posto si bio/la iznerviran mojim spamovanjem dok si kucao/la to sad me zanima koji si rod

Мој је ник настао на основу словенске митологије...

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B3

Иначе, словенска мистологија је изузетно занимљива, можда занимљивија од грчке, али има врло мало писаних трагова о њој. Неки прабогови у словенској митологији имају извесну аналогију са веровањима у Индији. Чувени је Бог Род, створитељ свега, па одатле вучу корене речи родитељ, родити и сл.

Preporučujem knjigu zaboravljena gora, nije nešto naučno tačna, ali je zanimljiva.

Ovo je najace mitsko bice u slovensko mitologiji:
http://i107.photobucket.com/albums/m308/gontyna-kry/vukodlak.jpg
Poslednjih par noci stalno setam sumom ne bi li naleteo na nekog vukodlaka/vampira, ali jbg, nista nigde. :)

Probaj u Novom Pazaru ;)

hahhahahhahaha, verovatno sam jedini koji to nije video na TV-u

Inače da li ima neka knjiga o seobama Slovena praistorijskim? Taj motiv sam pročitao davno u Jeleni pa sad nisam siguran da li je to djelo mašte pisca te knjige ili je ranije negdje pomenuto. I ako bi se mogli izbjeći izvori kao Deretić ili Olja ona-sa-dva-prezimena.

У право сам читао једну књигу где се пише да у народним епским песмама Милош (Обилић или било који други Милош у песми) представља словенског бога Јарила (хришћански познатог као Св. Герман). Заснива се на теорији да Милош има доста везе са коњима и да су он и коњ заправо једно, што се може преписати Јарилу, Велесовом сину. За више прочитајте "Мабиногион (келтско-словенске паралеле)" од Александре Бајић.

Не знам скоро ништа о овоме, али јако је занимљиво, него чини ми се да постоји неки стрип о словенској митологији?

Корнелије, има сигурно, мада ја не знам ни један. У ствари, мислим да знам један али не могу да се сетим како се зове.

Наћићу већ. . .

Evo nekih dela iz likovne umetnosti na ovu temu, baš su kul, pa koga zanima nek pogleda http://obraz.volxv.info/main.php?g2_itemId=2045. Ovo JEBE
http://www.youtube.com/watch?v=Rs-iH_RYiyE

http://www.slovenskamitologija.rs/
Сад читам књигу, одлична је. :)

Словенску митологију треба читати искључиво од доказаних аутора, попут Бандића и Чајкановића. О овој теми има претерано много кич и шун литературе, а ово је такође била неизоставна тема неонацистичких култова који распредају гомиле лажи и идиотизама на рачун словенског паганства а потом и хришћанства (јер је ``хришћанство јеврејска подвала и лаж``).

Поређење Милоша Обилића са некаквим култом словенских божанстава је ето, једна од оних шунд подвала неопагана. У Теорији књижевности је доказано како су и Милош и добар део прича везаних за њега створени тек након 17. века.

Сизифе, знаш ли где има да се купи нека добра књига од Чајкановића? Сви га спомињу у свакој књизи где је занимљиво, али нигде да нађем да узмем неку његову.

Кои цар је беше реко на некој теми да би сви ми Срби требали да се вратимо старој словенској религији и боговима Перуну, Сварогу, Дажбогу и сличнима?

Самчевић Добре књиге не могу да се купе, за њима мора да се трага и копа - такве се одавно не штампају и не продају. Најбољи савет који могу да ти дам јесте да одеш на Филозофски факс и питаш антропологе у библиотеци (тамо сам и ја читао). Људи, увек, али увек и обавезно читајте само изворну литературу, а не романтичне и друге брљотине за медиокритете.

L@ki Имамо ли мало царева који у Србији праве од готовог вересију?

mislim da je bilo ranije nekih predloga da se uvede zlatni Perun kao novcanica

Добре књиге не могу да се купе, за њима мора да се трага и копа - такве се одавно не штампају и не продају. Најбољи савет који могу да ти дам јесте да одеш на Филозофски факс и питаш антропологе у библиотеци (тамо сам и ја читао).

Ма сигурно се поново штампају, није то било ко него Веселин Чајкановић...the Веселин Чајкановић. Ја сам купио прошле године неку књигу о митским бићима Срба (не могу да се сетим ко је написао) која се поново штампала после више година.