Prijava

Kolfilde, lično nemam ništa protiv teme, možda se uključim kasnije, ali stvarno je Luks dobro primetio, u poslednje vreme se stalno otvaraju neke filozofsko-socijalne teme. Dajte nešto prirodnjačko, ako bar nije zezanje. :) Eto, no more spam. :)

Čovjek je inteligentnto biće. Imamo jezik, riječi, logiku, pa i osjećanja, kojima se vodimo kad rješavamo situacije. Bilježimo istoriju i stičemo iskustvo, što bi takodje trebalo da olakšava. Ipak, često se pribjegava nasilju, po meni previše često. Zašto mnogim ljudima u mnogim slučajevima nasilje predstavlja rješenje?

Ти многи људи имају слаб осећај за логику, што надокнађују емоцијама и због тога настаје насиље већином.

Da li je nasilje urodjena ljudska karakteristika? Da li čovjeka iskustvo uči da je nasilje od pomoći u životu?

Сваки човек дође у то неко искушење. Свако пожели некад да неком прилепи шамарчину. То јесте урођено, али ваљда, што је човек ментално јачи, то више може да се контролише и реши проблем на неки други начин. А искуство би требало да научи човека да насиље није решење. Можда ће некад насиљем и да стигне до својих циљева, ал' ако настави тако, једном ће да најебе. Мис'им, у већини случајева, ал' увек има изузетака.

Koliko je zastupljeno psihološko nasilje u svakodnevnom životu? Da li se to uopšte može da se ubroji u nasilje?

Насиље је јак појам за тако нешто. Једино ако је жртва нека поремећена особа, то се може сматрати насиљем. Мис'им, бар ја тако мислим. И можда онај курац, нека злоупотреба положаја, малтретирање радника и тако то. Ал' и тај радник увек може да се позове на своја права и не мора свашта да си дозвољава. Бар тако треба да буде у правним државама.

Kako mislite da su povezani pol, stepen obrazovanja ili materijalno stanje sa nasiljem?

Више се чује и прича о случајевима сиротиње. Нормално је да има више случајева, ако узмемо у обзир да већина људи живи у лошим условима. А насиља итекако има и код богатих, али они то успешно сакривају. А кад бисмо рачунали још и кримосе, који вероватно чине највећи проценат богатих људи...

Ona situacija, opsuje ti neko majku pred svijetom, tebe u suštini boli uvo za to što on kaže i u normalnom slučaju ne bi tome pridavao mnogo pažnje, ali zbog očekivanja okoline ga odalamiš. Ima li toga i koliko?

Има доста. Каква би то свадба била без да се неке пијандуре не поткаче и потепају? (: Али то се обично заврши неком брзом интервенцијом посматрача, једино ако уместо песнице одма' севну ножекање, онда је озбиљније.

Koliko su ironične mirovne misije, "rat za mir"?

Можда не би биле толико ироничне да је само то циљ, али обично се ту ради и о некој великој користи од рата за те "миротворце".

Kakav bi svijet bio kad bi prestalo fizičko nasilje? Da li je to moguće i kako je ostvarivo?

Нема шансе. Чак оне државе са најбољим стандардом имају већином затуцано становништво. То је тако увек било и остаће.

Dajte nešto prirodnjačko, ako bar nije zezanje.

Верујем да си за две године боравка на сајту овладала вештином отварања теме.

Верујем да си за две године боравка на сајту овладала вештином отварања теме.

Juče sam nešto krenula da otvaram, pa sam odustala na kraju. Aj videću neki dan, da bude nešto zanimljivo. :)

Ovo ne zaboraviti, nasilje je seksi. Nasilje je prirodni oblik u kome se ispoljava čista moć, a moć je nametnuti volju, a kako nego nasiljem, ili predočavanjem bliže ili dalje perspektive njegove upotrebe.
https://www.youtube.com/watch?v=TKhrQhdxjI8

Neki psiholozi su u nekom istrazivanju dosli do zakljucka da je sklonost ka sadomazohizmu direktna posledica fizickog zlostavljanja u djetinjstvu.
Po principu: roditelj ubije dijete od batina, pa mu posle bude zao, pa mu kupi cokoladu.

Pa dete poveže čokoladu i zadovoljstvo? Kakvi su to psiholozi, nije dete Pavlovljev pas :)

koliko ja nesto kontam,sva ta istrazivanja su nepouzdna.

Navela sam banalan primjer. Postoje i složenije šeme uslovljavanja. Ti se ne bi složio sa tim?

Navela sam banalan primjer. Postoje i složenije šeme uslovljavanja. Ti se ne bi složio sa tim?

Немам појма, сувише ми је једноставна и механичка та теорија. Читао сам свашта о томе, неки причају о размени моћи, неки о потиснутој агресивности коју суперего окреће према егу, неки поистовећују мазохизам са женским принципом пасивности, неки дрве о еросу и танатосу. Мени се свиђа шта каже Сартр. Мало препричавам и поједностављујем, мазохизам је по Сартру је превазилажење своје једности и субјективности: третиран као објекат, од стране Другог, човек постаје део устројства света, његова једност и субјективност се гасе, и тако симболички покушава да стигне до стварног постојања. Не сећам се како је објаснио зашто то није добро :)

Ukratko, svaki čovek je zaseban, ne moš ljude kalupit tako, nije ti ovo horoskop. :)

Čitah i ja svašta nešto ali Sartrom se nisam baš bavila koliko pamtim. Kad se sve svede, obično je istina u najjednostavnijim formulama. A nasilje kao rezultat uvijek ima novo nasilje.

Нисам баш сигуран да је најједноставније и најбоље, можда сам ја склонији компликацији. А човек обично има као резултат другог човека :) И тако све у круг, човек и насиље.
ЕДИТ У ствари, насиље има страшно много чари, агресивност помаже да се преживи, а како успеш да укалупиш то у нешто друштвено прихватљиво, толико ваљда и успеш у животу.

Ne može sa bagrom drugačije osim batinom.

A nasilje kao rezultat uvijek ima novo nasilje.

Ovo bar u 50% slučajeva u stvarnom životu nije istina.
gledati samo primere kod klinaca, gde bully maltretira nekog, i što ga se taj drugi više plaši ovaj ga intezivnije maltretira...a onda kad mu pokaže zube uglavnom ga ostavlja na miru.
Naselje je često opravdano i poželjno

Svako ko je nasilan treba da pretpi nasilje. Nasilnici su sustinski picke od ljudi.

Pa ne znam sad, možda sam i ja nekad zlblzlb

pa da, pičke...al nema teorije da će prestati sa maltretiranjem ako im se ne uzvrati fizički, silom...priča i lepa reč ne pomažu