Prijava

I sistem i krav maga su, kao što ruski sistem i sam objašnjava, sistemi nekoliko tehnika, preuzeti iz najrazličitijih veština, ponajviše iz ninjutsu-a, tj. budo taijutsu, i prilagođeni agentima koji nemaju vremena da se zajebavaju i posvećuju svoje živote izučavanju veštine već im treba par kratkih jebitačnih i jednostavnih tehnika koje mogu da primene.
Nisu borilačke veštine.
Možda će neko reći da sam pristrasan, ali tvrdim da, što se efikasnosti najbolja veština jeste budo taijutsu, tj. ninjutsu koji prenosi Bujincan federacija, na čelu sa sensei Masaki Hatsumijem.
http://en.wikipedia.org/wiki/Bujinkan
http://en.wikipedia.org/wiki/Masaaki_Hatsumi

Problem većine veština je njihova ograničenost, tipa samo udarci, samo bacanja, samo poluge, samo oružja, jedino je još skup kung fu stilova sveobuhvatan kao i budo taijutsu, ali dok se tamo često uče stilovi koji oponašaju životinje, budo taijutsu je namenjen upotpunosti fizionomiji čoveka... učiš ono što je tvom telu najprirodnije da radi.
Velike veštine se ne odlučuju duelima majstora, zato što su majstori izvanredni pojedinci koji vrlo često prevazilaze okvire svoje veštine, već se prava slika vidi kod početnika, ono što ti početničke lekcije odmah pruže bez višegodišnjeg jačanja tela, uma i sticanja iskustva. Ja tvrdim da početnik budo taijutsu-a može da porazi svakog drugog početnika.

Ku-fa

Omiljena borilačka veština poznata kod kamiondžija.

Reč "Ku-fa" je nastala skraćivanjem i spajanjem reči: kurbla i fap, a tehnika je suviše slobodan stil, koji je poznatiji pod imenom, volj' šoferšajbnu, volj' vozača.
:)

Prste... Radi se i mačevanje, tj. kenjutsu, a ne kendo, koji je samo sport, pa kao takav ima i zabrane. Judo i kendo i slično su sportovi, nisu veštine. U veštini nema "brate, ne možeš to, to je zabranjeno".
Sem sa katanama (ako ih ima) i bokenima, radi se i sa bo štapovima, hambo, tanto, šurikenima, naginatama... blablabla... kaiševima, hemiskama, kašičicama za kafu... šta god ti je pri ruci. :D

Wing chun kung fu.

Nikakve posebne borilacke vestine, sistemi su bolji.

Ja, sokokombatsistem je kul.

"to train men for close combat in the shortest time", rece prezentacija na sajtu.
Deza vu po stoti put, nista drugacije od svega do sad izmisljenog.
Ne moze jedna vestina biti najbolja, ali moze biti onaj koji je uci.
Opet cu da spomenem wing chun iz sebicnih pobuda, zato sto ga treniram.

EDIT: par postova kasnije, pojeo sam ove reci. Sad sam zreliji pa znam da postoje i bolje vestine.

Wing chun kung fu. :)

pljuvanje šlajmarom, onom žutozelenom

I tasmanijski djavo odnosi pobedu :)

@Otaku, pa i ja sam bio subjektivan u svom izboru, ne vidim u čemu je problem. A kad smo već kod wing chun-a, instruktor soko combat system-a je godinama podučavao i wing chun. A svako ko ozbiljno shvati trening za manje od godinu dana može da bude veoma dobar u uličnim borbama, znam to po sebi i po još nekim drugovima koji dugo treniraju. Sistem se upravo sastoji od najpraktičnijih tehnika iz navedenih veština na sajtu. Jedna veština sama po sebi nije kompletna. A o kvalitetu instruktora najbolje govori njegov rang: "provisional master grade of Wing Chun - Level 1" i "Ninjutsu shidoshi - black belt instructor". A i lično sam se uverio što je najvažnije...

@LesTaT, moram da ti priznam da sam u stvari onaj komentar postavio Mirjani, zato sto me je vrrrrrlo suptilno procackala komentarom pre tvog (ona zna od ranije sta ja treniram ;)).
Nista meni ne smeta sokokombat sistem, cak ni cinjenica da opis vestine zvuci kao opis x drugih. Dovraga, cak i zvanicna prezentacija mog EBMAS wing chun kung fu sistema zvuci jako slicno. Mene licno to nervira, jer onda to znaci da je sve isto, i ruski sistem, i krav maga, i mma, i wing chun, i ninjutsu i jujutsu. A postoje razlike, vestine se ne razlikuju samo po tehnikama i njihovoj prakticnosti, nego i po idejama koje stoje iza svake vestine (pod idejom ne mislim na ono "ideja je da vestina bude sto primenljivija i sl", nego strategija kojom se savladjuje protivnik, a razlicita je od vestine do vestine)
Eto, nemoj se ljutis :)

Машинка - једна жена у далеком селу која држи чопор вукова да јој чувају двориште.