Prijava
   

Ako neće Frejžer Muhamedu, onda će Muhamed Frejžeu

Siže razmenjivanja prozivki tokom najvećeg bokserskog rivaliteta iz zlatnog doba teškaša koji se odigrao sedamdesetih godina prošlog veka između Muhameda Alija i Džoa Frejžera.

Komentari

I ja kao on, letim kao leptir, ubadam kao pcela i jedem govna kao muva :)

Frejžer?
Valjda Frejzer.

Frejža, barem po videu :)

Transkripcija nije puka onomatopeja originalnog izgovora, već prilagođavanje fonetskom i ortografskom sistemu jezika na koji se transkribuje, u konkretnom slučaju srpskom.

Dakle - Frejzer u srpskom bio i ostao.

Pa ne znam baš, prezime legendarnog pleja niksa sa kraja šezdesetih početka sedamdesetih je u srpskom jeziku transkribovano kao Volt FrejŽer tako da ja bih i ovog boksera tako transkribovao ali ko sam ja eh.

Za legendarnog pleja niksa niko nije ni čuou Srbiji u to vreme, dok se bokser Frejzer pored Kleja (Alija) nije skidao sa naslovnih strana. To su bili mečevi koji su se čekali više nego danas Đoković u finalu Vimbldona.
I nikada, ni u jednim novinama Džo Frejzer nije transkribovan kao Frejžer.
Dakle, bokser je Frejzer, ne ulazeći u izgovor, jednostavno tradicionalno je tako i tu nema priče. Kao što je iu grad Sidnej, a ne Sidni kako ga ceo svet izgovara.

Ako su ti novinari grešili iz sopstvenog neznanja ne znači da i mi treba da nastavimo to neznanje, treba da ispravimo njihove greške. Pogotovo kada postoji način da transkribujemo prezime na način koji je bliži originalnom izgovoru nego ovaj za koji smo se arbitrarno opredelili. Nije kao da je u pitanju Leri BERD (Brd, Bird itd), gde jednostavno nemamo odgovarajući zvuk da odglumi samoglasnik. Nije fer prema blaženopočivšem Džou da ga prekrštavamo kad već ne moramo.

Apsolutno se ne slažem s tim. Pola veka je bio Frejzer, treba i da ostane. Ovi novij Frejzeri mogu i sa ž.

Kao što je slučaj i sa Džordžom Vašingtonom. Prvi predsednik SAD je bio i ostaje Vašington, a ovaj noviji Denzel je Vošington.

Pravopis jasno kaže da ukorenjene oblike ne treba menjati.

Bulgakov vadi lektorsku batinu. Spašavajte se.