Prijava
   

Arhivski snimak

Foto, audio ili video zapis nekog događaja ili ličnosti, čija vrednost raste srazmerno njegovoj starosti.

Dok spiker čita: ‘Dragi gledaoci, u našem gradu se privode kraju pripreme za sutrašnji maraton. Očekuje se učešće više od 10 hiljada takmičara iz zemlje i sveta... ‘, za to vreme na ekranu vidimo ‘arhivski snimak’ privođenja kraju priprema za prošlogodišnji maraton.
Razumem da nema potrebe svake godine snimati pripreme za održavanje maratona i prikazivati kao vest. Razumem i da je mesto gde je ‘start’ daleko PREKO 200 metara od TV i da nije uvek moguće probiti se do ‘lica mesta’ i napraviti reportažu. Razumem i da većina i ne obraća pažnju na ono što vidi na ekranu, a i ako obrati pažnju, ne primećuje takve gluposti. E, pa nije glupost. I ne volim da nas prave budalama. Bolje da za vreme čitanja te vesti prikazuju spikera, nego ‘arhivski’ snimak i time dokažu koliko ih boli qrac za gledaoce i koliko ih mrzi i da otaljavaju svoj posao, a kamoli da ga rade.
Arhivske snimke neka koriste kad prikazuju nešto što više nije moguće snimiti, a ne da događaj koji je u toku, na dohvat ruke, pokrivaju arhivskim snimcima.