Prijava
   

Crveni pojas

Pojas koji ne postoji u karateu (osim na takmičenjima gde je jedantakmičar markiran belim, a drugi crvenim pojasom).

Međutim, oni koji imaju narandžasti pojas obično govore kako nose crveni jer drugima narandžasti pojas zvuči slabo, a crveni im je neki kul pojas. Ovi drugi (koji obično ne znaju koji su pojasevi u karateu) znaju samo da su prva tri: beli, žuti i narandžasti (neki ne znaju ni za narandžasti); i poslednja dva: smeđi i crni. Ne znaju kojim rasporedom idu plavi, zeleni i ovaj imaginarni crveni.

I tako kad kažeš da nosiš crveni, oni će "bravo majstore" ili tako nešto, a za narandažsti će ti reći "Šta? Tek?".

Komentari

Kad sam ja trenirao karate, narandžasti i crveni su bili ravnopravni. Nije bilo razlike među njima. Sada prvi put čujem da je crveni nepostojeći. Elem, dogurah do plavog pa se malkice smorih :)

Evo + za defku. Narodu je karate i dalje nepoznanica.
Samo bih hteo da dodam da crveni pojas na takmicenju nosi osoba koja brani titulu. Odatle je taj pojas "pozeljniji" :)
Kada sam ja trenirao karate Bog isao peske pojasevi su isli ovako: beli, zuti, narandzasti, plavi, zeleni, braon smedji] i crni. Nigde nije bilo crvenog.

Barače, ja mislim da još uvek imam negde baš crveni, kad sam ja trenirala bio je između oranž i zelenog... :)

@Marijagd: Izgleda da taj tvoj klub nije davao pojaseve prema japanskim pravilima.. Ovako kako je wicked naveo, tako je oduvek pravilo. SAmo neki klubovi malo više filozofiraju. Negde u Americi čak ubacuju i ljubičasti i roze i druge nijanse.

Roze...ali roze...:D

Ja kad sam isao na takmicenja mi smo imali u katama i borbama 2 boje za takmicare, crveni i PLAVI a ne beli, takve si bile i sudijske zastavice kojom se odredjivao pobednik. A kod meen je ja mislim drugacije bilo, posle narandzastog je bio zeleni, a za svaki pojas je morao biti potvrdjen jer je predjasnji bio uslovni.

uslovno zuti (polaganje)
zuti(sledece polaganje)