Prijava
 1.    

  Đango Unchained

  Kodno ime za veliku tajnu akciju Romulanaca, orkestriranu direktno iz Milana od strane, logično, Đanga, a sve sa ciljem proterivanja Kineza iz Bloka 70.

  "Bolje sapun u ruci, nego Kinez u Srbiji", rekao je jednom prilikom sredinom devedesetih Đango, potežući Džoni Voker dok gleda Gagija kako ovaj uvežbava svoje najnovije sloumoušn pokrete uz "Ciganin sam, al najlepši" od Ljube Aličića, jer prek čovek, kakav jeste, Đango nije dozvoljavao nikakav dens prizvuk u svojoj blizini, jer mu ga je Majkl Đekson ogadio kada je naprasno pobeleo. U svakom slučaju, nije tada ni slutio da će jednog dana upravo on biti idejni vođa revolucije na tržištu bofl robe u Beogradu i stvarni proterivač Kineza iz Srbije, o čemu danas naveliko bruje mediji.

  Sredina 2012. godine, nešto nakon Parade Romulanaca...

  Đango: Dobrodošao, Džedaje, u Milano. Kako si putovao?
  Džedaj: Lepo, čika Đango. Mada sam prvi put bio na more, mislio sam povračaču, obradovao sam se kada sam stigao u Bari.
  Đango: Ali zato te je Đasmin sačekao u Merdži. Sredio čika Đango sve, Đango dobar čovek. Nego, reci ti meni, gde ti je brat Avatar?
  Džedaj: Avatar otišao u Beć. Kaže 'oće na koncert Kebe, a tamo su nam Enver i Đeljana, pa se odmah vraća u Beograd da bude uz tatka dok se oporavlja. Iskren da budem, čika Đango, Avatar se malo uprpio, kaže da je video Đasmina kako je u stvari on 'teo da nam upuca tatka na Paradi Romulanaca.
  Đasmin: Ma šta priča to?!? Pa ja sam bio telohranitelj Đejov na koncertu u Bišofshofenu taj dan, nisam ni bio na Paradi.
  Đango: Osim toga, upucan je i Ljuba Aličić, a znaš koliko ga volem.
  Džedaj: Znam, čika Đango, to sam mu i ja rekao.
  Đango: Nego pusti sad to, ću da rešim ja kasnije. Imamo mnogo veći problem... Kinezi!
  Džedaj: Kakav problem s Kinezi?
  Đango: Počeli su mnogo da se ciganišu.
  Džedaj: I ja bih rekao. Podigli su cene, a nama ni ne spuštaju više kad hočemo da kupimo na veliko.
  Đango: Eto, sve znaš. Profit od tezgi mi je mnogo opao, a ne može samo ovaj luna park da izdržava celu favelu. Ali zato smo došli na sjajnu ideju... Proteraćemo Kineze!
  Džedaj: Kako ćemo to? Gde da ih oteramo, čuo sam da je Japan čak i dalje od Beća!
  Đango: Ništa nije dalje od Beća, ali baš me briga gde će da odu. Đasmin ima kompletan plan kako ćemo ih zaplašiti.
  Đasmin: Da! Slušaj. Prvo, ime cele akcije je Đango Ančejnd. Gledao sam novi film Kventina Trantalina i savršeno se uklopilo u životnu priču našeg Đanga.
  Džedaj: A šta je akcija?
  Đasmin: Poslaćemo Đoleta Đoganija da im noću podmeće požare u skladišta, a biće i obučen kao ninđa. Kada radi one njegove brze pokrete rukama, uverljiv je i niko mu ništa ne sme čak ni od Kineza. Ukoliko bude neki problem, naš novi prijatelj Luiđi je rekao da će poslati u Beograd svoju braću sa Siciliju da nam pomognu.
  Đango: Mnogo smo se lako zbližili sa Italijanima. Je l' tako Luiđi?
  Luiđi: Si, senjor Đango.
  Džedaj: Pazi stvarno, nisam ni znao da Italijani toliko liču na nas. Dobar dan, gospodine Luiđi.
  Đasmin: Slušaj dalje, posle toga svi iz favele će noću kamenicama da polupaju izloge u Bloku 70. Cilj je da do kraja 2014. godine proteramo sve Kineze iz Srbije.
  Đango: Ne baš sve, ostavićemo samo ove što grade most Zemun-Borča, ubrzaće mi to znatno transport robe do Beća van glavnih saobraćajnica.
  Džedaj: Sjajan plan. Šta ja treba da uradim?
  Đango: Sutra se vraćaš za Beograd, u favelu, razglasi svima planove i započni mobilizaciju.

  Par meseci kasnije, decembar 2012, B92...

  Živana Šaponja Ilić: Nakon ukidanja viza, svojevremeno je veliki broj kineskih državljana masovno došao u Srbiju tražeći bolji život. Međutim, trgovci sa Istoka danas novo tržište pronalaze u Poljskoj, Južnoj Americi, Africi i sve više napuštaju Srbiju, pritom neobično uplašeni...