gamby trijumfom se zvao svecani i paradni defile vojskovodje i njegove odabrane legije.Trijumf se najcesce dogadjao na ulicama Rima uz veselje i besplatu klopu i pice. Pokazivao se i plen i zarobljenici i robovi.
Trijmf je organizovan posle velikih pobeda, ali i manjih, pa cak i posle poraza.
Kako se zvao najveći uspeh koji mogu da postignu rimske vojskovodje?
gamby trijumfom se zvao svecani i paradni defile vojskovodje i njegove odabrane legije.Trijumf se najcesce dogadjao na ulicama Rima uz veselje i besplatu klopu i pice. Pokazivao se i plen i zarobljenici i robovi.
Trijmf je organizovan posle velikih pobeda, ali i manjih, pa cak i posle poraza.
Jebote. Pa kad napravi odredjeni uspeh u ratu (odredjen broj zatvorenika, pobeda, kurac palac) organizuje se svečanost, muda sarma i vojskovodja ide na Kapitol da zableji malo sa Jupiterom.
Cezar je na primer imao 5 trijumfa.
Postoje vrlo precizni uslovi pod kojima se vojskovođama odobrava trijumf. Recimo, Klaudije, lik koji je osvojio Britaniju, nije dobio trijumf zato što nije bilo dovoljno poginulih rimskih vojnika.
Elem, moje pitanje je:
Kako je Klaudije osvojio Britaniju?
Ја јок... Можда малко Египат ал се ни у то не разумем толко.... Иначе ја сам лик који зна о много ствари по мало... у суштини не могу на неку тему да улећем у расправе јер се не разумем ни у шта толико добро, конташ шта хоћу да кажем :))
pa da dobiju rat ,jebalo majku sta ce im vise od toga! ;D
Rinsvind pogodio.Jeste trijumf.
mislim da bi mogao da preformulises pitanje
Jebote. Pa kad napravi odredjeni uspeh u ratu (odredjen broj zatvorenika, pobeda, kurac palac) organizuje se svečanost, muda sarma i vojskovodja ide na Kapitol da zableji malo sa Jupiterom.
Cezar je na primer imao 5 trijumfa.
Jeste da.
Postoje vrlo precizni uslovi pod kojima se vojskovođama odobrava trijumf. Recimo, Klaudije, lik koji je osvojio Britaniju, nije dobio trijumf zato što nije bilo dovoljno poginulih rimskih vojnika.
Elem, moje pitanje je:
Kako je Klaudije osvojio Britaniju?
Pa kad je pizda i bori se ko kurva.
Брате то није општа култура! :))
Šta onda, da promenim pitanje?
ма јок, шпрдам се малко... вероватно има људи који знају одговор, ја са историјом слабо стојим, улетео безвезе :))
uuu ja baš volim istoriju, pogotovo Rim
messalina, za tvog muža pitaju, ti to najbolje znaš. XD
Ја јок... Можда малко Египат ал се ни у то не разумем толко.... Иначе ја сам лик који зна о много ствари по мало... у суштини не могу на неку тему да улећем у расправе јер се не разумем ни у шта толико добро, конташ шта хоћу да кажем :))
Победио је неку битку можда :)
Ladno sam ovo zaboravio. Inace istoriju kidam.
Odobravanje trijumfa je bila veoma ispolitizovana forma, tako da mnoge vojskovodje koje su ga zasluzile nisu uspele da ga dobiju i obrnuto.
Veliki broj sjajnih rimskih pobeda nije bio ovencan trijumfom, dok su neke pickarske, pljackaske i genocidne akcije bile nagradjene trijumfom.
Primer: Trajan posle osvajanja Dakije, napravio haos, pobio uglavnom rudare i opljackao rudnike. Velicanstveni trijumf.
Edit: Najveci uspeh rimskih vojskovodja je bila pobeda+ziva glava.
Отео чаробни напитак од Гала.
Pomoc ?
To je i najzanimljivije, bitke skoro i nije bilo
Njega je zena otrovala, Agripina se valjda zove.
Da, pečurkama
Ajde jedno pitanje od mene. Kako su ljudi brojali (racunali) godine pre Hrista odnosne pre nove ere?