Podijeli sa Vukajlijašima

1. Samo picke ne biju zene.

2. A jebi ga morao bih da se umešam sa ej dru že nemoj da maltretiraš tu ženu onda bi on rekao nije to tvoj problem ja bih onda preneo čas posla na lično između nas dvojice sukob i razvlačio bih ga po pesku uz ponavljanje rečenice je l vidiš kako je to lepo kad tebi neko radi i to sve ne zato što sam ja hrabar nadrealno nego što me baš izjeda kad je nepravda pred mojim očima i kad neko jači maltretira slabijeg to me baš baš poremeti i izbaci iz takta

3. šta se ovo tema "oralno me zadovolji stratimire" zaključala, ispravite to.

4. Napušavanje na forumu jbg, bio kaizen pre neki dan da ga banovao na 7 dana i zaključao temu. Srce mi se cepa, ko stratimirovo grlo mojom kurčinom kad me ponese malo

5. Каизен не схвата да закључавањем теме напушавање неће престати, само ћемо почети да га хранимо на свим темама

Боље је за форум било онако да има једно место где је све сконцентрисано

Или то, или да га трајно банује

6. https://www.kurir.rs/vesti/moja-zivotna-prica/3717351/vanja-grbic-u-zivotnoj-ispovesti-kuriru-poticem-od-hrebeljanovica

Ljubić: Sora na sanskritu znači nebo. Sorabi, nebeski narod
    Realnost: Servi - slugeranje

Grbić: Moji preci su rođaci Lazara Hrebeljanovića, čuvali smo njegov grb i po tome postali Grbići.
    Realnost: Imali nekog grbavca prađeda što je muzo svinje i skupljao gubavce.

7. Nevjerovano koliko realistična slika i koliko pritom djeluje moderno, kao da je neko ovih dana uslikao aparatom.

A slika je naslikana 1909.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/09/Serebryakova_SefPortrait.jpg

8. Karavađova djela su naravno puno ozbiljnija i imaju veću težinu, a jednak realizam.

Al mene je kod ovog autoportreta Serebryakove oduševilo to što slika izgleda toliko spontano i nepretenciozno, a opet realistično. Realizam nije toliko u savršenim detaljima, već uopšte njen izgled, poza, izraz lica... Kao neka cura danas da se sprema za izlazak i malčice je nervozna zbog kose...

9. Tell me you gay without telling me you gay

10. Karavađo čiter brate prešo igricu kako je moguće da neko tako nešto naslika pre 400 godina jebote bog. Karavađo time-traveler confirmed. Svi ti slikari generalno, koj je to nivo proviđenja i umešnosti, kolko se osećam neadekvatno što pripadam istoj rasi kao i oni.

11. Da u pravu si treba malo duže gledati da bi ta nit između realnosti i fikcije postala skoro nevidljiva. Kao da si iPhoneom uslikao i stavio neki suptilni filter koji se ne primjeti tako nešto

12. Po nekim mojim teorijama (a ja volim da teoretišem), možda je vrhunac ljudske civilizacije, u smislu kulturno-umjetničkih dostignuća bio tamo negdje između 1400. i 1900. godine. Otprilike od početka renesanse do početka moderne.
    U tih 500 godina su nastala gotovo sva neprevaziđena djela svih grana umjetnosti (sa izuzetkom filma, popularne muzike i književnosti, koji su imali velika djela i kasnije)

Nakon 1900. imamo pad te visoke kulture... društvo i tehnologija se i dalje razvija, ali nema više likova koji će posvetiti život oslikavanju Sikstinske kapele, ili koji će komponovati simfonije kao Betoven, i tome slično...

13. kad je nastao fotoaparat prestao je realizam. deal with it.

svaki period umetnosti ima neku novost. klasicne kompozicije postaju kompleksnije onda kad je unapredjeno ono drndalo i napravljen klavir. elektronska muzika nastaje kad si mogo elektronski da generises zvuk.

uporedjujes najbolja umetnicka dela u periodu od 500 god i prosek danas. kazes da je mikelandjelo bolji slikar tehnicki od dalija recimo, sto je blesavo.

i u to vreme je bilo nekvalitetnih sranja, i danas imas bisere koji ce da prezive 500 god. to je jedino sto je tacno u umetnosti.

14. Jovo ima u toj teoriji nešto. Uzmimo na primjer muziku. Ne trebaš ići ni 40-50 godina u prošlost a da ne primijetiš neki shift što se tiče kreativnosti i kompleksnosti popularne muzike. Početkom 80tih tehnologija naglo napreduje. Početak vladanja elektronske muzike. Bubanj mašine, sintizajzeri, 808, 909, 303 etc, postaju vrlo jeftini. Oni koji su tada bili muzički obrazovani znali su vrlo tačno kako i na koji način ta tehnologija im može pomoći kod evolucije njihovog zvuka. Giorgio Moroder, na primjer. A ostali da ne kažem amateri su koristili tu tehnologiju površno. Ne kazem ja da ne volim niti da mogu uživati u popularnoj muzici koja nije na tom višem recimo "cerebralnom" nivou nego da su od početka 80tih većina muzičara postali relativno lijeni u poređenju sa muzičarima sedamdesetih i šezdesetih. A sa klasičnom muzikom se to ne treba ni porediti. Mozak da nam eksplodira.

Kod nas je ta lijenost došla u ranim devedesetim sa darom bubamarom i evo jos je tu. Danas je glavna aspiracija biti neka seoska pjevačica. Naučnika, lingvista, pisaca, slikara apsolutno nemamo. U neku ruku razumijem. Narod se osjeća ugroženim i hoće da se obogati na najlakši način. Zvezde Granda je valjda ta obećana zemlja. Što ne znači da Sašu Popovića ne treba za jaja objesiti.

15. Ne znam šta podrazumijevaš pod "tehnički". Naravno da Mikelanđelo nije posjedovao znanja o tehnikama koje u njegovo doba nisu ni postojale. Ali s onim što je imao čova je napravio čuda i to u više grana umjetnosti. Kod njega nisu imala toliko fokus na realizmu, kao npr. kod Karavađa, ali brate likovi su imali nevjerovatnu izražajnost. Crte lica, emocije, ludilo... Samo kad bi čovjek krenuo gledati npr. na fresci Strašni sud, jednu po jednu facu...
    Nije on tu ni mogao da se bavi realizmom na taj način jer je ta freska 13,7 x 12 metara i na njoj ima ogroman broj likova... i budući freska, nije se ni očekivalo da bude realistična već da ima određenu simboliku, i da stvara određeni efekat.

Ali generalno nije džaba Mikelanđelo Mikelanđelo. On je bio bolji vajar nego slikar. Uzmi Davida, uzmi Mojsija, Pijeta... itd... Znači po meni je ladno ispred Dalija, bez ikakve dileme.

16. u klasicnoj muzici postoje dela koja su objektivno losa, ili trivijalna ili glupa/lenja, sta sad ako je violina i klavir mora da je dobro, a ako je kompjuter mora da je lose. i medju jako dobrim kompozitorima se provuklo, a to je samo mali procenat onog sto je samo ostalo zaboravljeno jer je bilo lose.

pravite osnovnu gresku i poredite lose danas sa dobrim od pre.

17. nije ispred dalija po svemu ovome. neuporedivo je jer su crtali razlicite stvari, a od jednog ti se svide pa sad kao poredis a verovatno uzivo nisi video nista od toga.
    jel mozes da garantujes da je dali uzeo da radi isto sto i mikelandjelo da 100% ne bi bolje izvajao/naslikao nesto po tvom ukusu?

18. Slažem se da u klasici ima sranja, i to značajna količina.
    Generano, mislim, celte, moja teza je nategnuta... neka vrsta provokacije. Ne kažem ja sad 100% od 1400. do 1900. da su sve sama remek djela. Nego hoću da iznesem hipotezu, tako da kažem, da ipak ima neke istine u tome da kad je najviša umjetnost u pitanju, da nakon tih godina ipak dolazi do nekog opadanja. I govorim samo u umjetnosti. Društva su danas na neuporedivo višem nivou nego 1900. O nauci je smiješno i pričati.
    Ali u umjetničkom stvaralaštvu mislim da se nešto desilo s dolaskom moderne, u negativnom smislu. Moguće da su ljudi izgubili onu dozu idealizma i možda i naivne vjere u bilo šta, nakon što su se pojavile teorije kao što je relativitet i kvantna fizika, koje samu realnost i zdrav razum dovode u pitanje... A onda na to dodaj svjetske ratove, razne totalitarizme, atomsko oružje, to postaje ozbiljno šizofreno doba.
    Možda je to uzrok, a možda je nešto drugo.
    I naravno ima remek dijela i prije i poslije tog perioda. I nisu sva djela iz tog perioda Bogom dana...

Ali oću da kažem, kad bi gledao neki prosjek, mislim da je baš u tom periodu smještena najveća frekvencija dijela koja su neupitnog, prvorazrednog značaja.

Rekli o sajtu

U subotu, 27. novembra 2010. u Klubu studenata tehnike biće održana smotra sadržaja popularnog šaljivog sajta. Vukajlija je mesto gde se Internet zajednica okuplja kako bi na duhovit i originalan način definisala reči i izraze, sleng termine, našu svakodnevnicu i aktuelne događaje, po paroli - „Ovde možete da definišete sve ono što ste oduvek želeli, a nije imao ko da vas pita”.

Mondo · 25. Novembar 2010.