Језичке недоумице
  • En_Dotter

Ај да видим ове наше полисрбоглоте да ни се нађу да ни поможу око некија недоумица!

Увек сам се питао док сам играо цоунтерстрике како се каже правилно следеће:
    Тричим ножем
    или
    Трчим СА ножем

Заиста нисам успео да дођем до ваљаног одговора... :(

• medicus

TrIčim nožem se sigurno ne kaže
    A ako imaš druga koji se zove Nož, onda možeš trčati sa njim!
    Inče trčiš noseći/dežeći nož! I meni je mama uvek pričala da ne trčim dok imam nož ili makaze u rukama!
    Elem... Možda grešim!

• medicus

Zašto u srpskom nema slova ʒ (s ćirilice) - ʒid, ʒmni, ʒinʒov, Ʒiva...
    I zašto se više ne sređuje ta latinica, ili se na kraju krajeva ne ukine!
    Primer: injekcija
    Tako se i čita, umesto iŋekcija, kako su ljudi navikli, zahvaljujući digrafemi „nj”!
    Slični primeri su Nadživeo, Podželudačni...
    Shvatate šta hoću da kažem! Nosim se mišlju, da je srpskom potrebna jedna makar i delimična reforma!

• Hipnos

Pa,potrebna je. Ali,koliko će to zaživeti sad... Imamo primer da se sam pravopis menja svakodnevno,pa kako onda očekivati da se prihvati nešto drugo...

• M

Kad 'oću da napišem cigar'a, misleć' na cigaretu, treba li da stavim onoliko apostrofa koliko nedostaje slova ili samo jedan? Treba li cigar'a ili cigar''a?

• Hipnos

Uvek se stavlja samo jedan.

• Mastrixt

Hahaha, koji si ti ludak Meśa! :)

• medicus

Ne zajebavaj, već da je'an cigar' duvana da ispušimo, pa svako na svoju stranu!

• M

Ma, koga boli kurac kako se piše, ja ću jednostavno da prestanem da pušim, da ne razbijam glavu o tome.

• Цыплёнок

Trčiš sa nožem, a sečeš nožem. :) Al' to si mog'o i ženu da pitaš. :D

A ovo za apostrofe je i meni malo nelogično.
    Npr., da li je kod "hajde" - 'ajd' ili ajd'... Mada je izglednije da je sa jednim apostrofom. Ali, kad proverim, javljam.

• MOTIKA

Гледаоц или гледалац, ја сада имам велики проблем, то јест од кад је Корлеоне поставио деф. гуглам и и даље ми није јасно. Могуће да је у оба случаја правилно, можда не...

• Hipnos

Hehe. ˝Gledalac˝ je za jedninu(tipa: On je gledalac),a dalje kroz padeže je:gledaoca,gledaocu,gledaoca itd. U množini imaš ˝gledaoci˝i zatim:gledalaca,gledaocima.gledaoce... U pitanju je glasovna promena L u O. Ok?

• MOTIKA

Ок :) Што значи, да гледаоц, као гласовна промена у било ком облико не постоји?

• Hipnos

Pa,prema tekućim pravilima,bilo bi nepravilno da kažeš za nekog da je gledaoc:)

• Mastrixt

@MOTIKA

Evo ti koristan link za te stvari:
    googlefight

• MOTIKA

@Hipnos
    Hvala mistrija razresena :)

@Mastrixt

Uzasno koristan link, hvala punu, ustedeo si mi 3 meseca zivota xD

• MOTIKA

@Mastrixt

E bukvalno to :)

• En_Dotter

Али ако кажем трчим СА ножем то би значило да нож и ја трчимо заједно...
    Возим се са бициклом - бицикла и ја у приколици се возимо.
    Ако кажем трчим ножем то би значило да ми је нож превозно средство...
    Авај!!! Куд сад...

Гледаоц - неправилно ко што је речено
    Гледалац - правилно
    Гледаоци - прелазак л у о - зато и забуна :Д

• medicus

Bravo! A ovo za nož sam već objasnio...