Језичке недоумице

  1. Колико сам схватио из овог форума, ако се Јутјуб преводи као назив америчке фирме, онда је управо ,,Јутуб" исправна варијанта.

  2. Постоји ли у овој држави ико ко нормира та срања или је све препуштено стихији.
    Шта раде ти лингвисти.
    (и ја питам свашта)

  3. Шта си добио? Да знам, ако ми неко буде срао да треба да се каже "туб", да ли могу да се позовем твој рад? :)

    Дала ми 8, на курцу је носам. Зато што сам користио литературу новију од 1930.

    Постоји ли у овој држави ико ко нормира та срања или је све препуштено стихији.
    Шта раде ти лингвисти.
    (и ја питам свашта)

    Смрде по мом факсу и буђају.

  4. Постоји ли у овој држави ико ко нормира та срања или је све препуштено стихији.
    Шта раде ти лингвисти.
    (и ја питам свашта)

    Смрде по мом факсу и буђају.

    Е таман хтедох да напишем блеје на Вуки и модеришу :))

  5. Стивене, сетих се да сам качио тај рад овде. Ово, додуше, није коначна верзија, немам појма где је:

    http://vukajlija.com/forum/teme/1439?strana=51#post_463684

  6. I meni najlogičnije zvuči Jutjub...
    Džimi, a ko ti je dao 8? Ako nije tajna :)

  7. Гордана Кораћ. Теби неће предавати, осим ако не будеш толико блесава да одабереш историју језика уместо семантике. :) Ви болоњци можете да бирате, нама су оба обавезна.

  8. Da, da, možemo da biramo... U tom slučaju, uzimam semantiku :)

  9. Тај рад. Мада, опет, вама неће предавати легенда Хлебец. :)

  10. Дала ми 8, на курцу је носам. Зато што сам користио литературу новију од 1930.

    Ахахах, конзервативни љубитељ препотопске литературе. Шта, бре, има да се мења, све је добро овако!

    ГМ, углавном се препушта стихији. Један пример:
    Интернет би требало да се третира као властита именица (јер не постоји више интернета). Но, одустало се од тога, једноставно је пракса победила норму, тако да је правилно написати интернет малим словом. Политика је једно време форсирала велико, али су и они одустали, кад су и лингвисти дигли руке.

  11. ГМ, углавном се препушта стихији. Интернет би требало да се третира као властита именица (јер не постоји више интернета). Но, одустало се од тога, једноставно је пракса победила норму, тако да је правилно написати интернет малим словом. Политика је једно време форсирала велико, али су и они одустали, кад су и лингвисти дигли руке.

    Tako sam i ja napisala internet malim slovom u definiciji, a Kaizen prepravio i na FB stranici napisao velikim. Kakav puritanac! :)

  12. Predavao mi je u prvoj fonetiku, tako da znamo i mi za Hlebeca :) Fini čovek i veliki stručnjak... Šteta što je otišao u penziju...

  13. А сећам се неке емисије у којој су причали како су још у кнежевини кад су уводили железницу за све појмове педантно, на време тражили српску варијанту. Па данас имамо "воз", "пругу", "железницу" итд. а не "трејн", "трекс" и "рејлвеј" (и то у различитим транскрипцијама).

  14. Tako sam i ja napisala internet malim slovom u definiciji, a Kaizen prepravio i na FB stranici napisao velikim. Kakav puritanac! :)

    Ау... ПА КАИЗЕНЕ, ДЕЦХО, КАКО СЕ САМО УСУДЈУЈЕСХ?!?

  15. GM

    А сећам се неке емисије у којој су причали како су још у кнежевини кад су уводили железницу за све појмове педантно, на време тражили српску варијанту. Па данас имамо "воз", "пругу", "железницу" итд. а не "трејн", "трекс" и "рејлвеј" (и то у различитим транскрипцијама).

    То је сад незамисливо...

  16. Интернет би требало да се третира као властита именица (јер не постоји више интернета). Но, одустало се од тога, једноставно је пракса победила норму, тако да је правилно написати интернет малим словом. Политика је једно време форсирала велико, али су и они одустали, кад су и лингвисти дигли руке.

    Uvek me je nerviralo ovo njihovo tumacenje, srecom nikad nije zazivelo. U startu su se vodili pogresnim principom. Internet je medij - kao televizija, radio, novine, nema tu mesta velikom slovu, cak ni u sali.

  17. То је сад незамисливо...

    Još bi rekli da su to nekakve ustaške radnje.

  18. Не морају да измишљају нове називе. Контам да би требало да буду много хитри да би нашли нову реч у српском за одговарајућу страну пре него што она уђе у употребу (чак и кад би знали како компјутер уопште изгледа). Ал оно... бар да одреде како се туђица правилно пише на српском.

  19. Warner von Latinsche
    "Обадва" је исправно.

    rece covjek na drugoj temi, pa se ja zapitah jel ovo bas tako i vecina nas zivi u zabludi, ili se warner samo zajebavao??

  20. "Два" је ваљда вишак. "Оба" је довољно.

Rekli o sajtu

Osim velikih istorijskih i nacionalnih zabluda, podložni smo i onim „sitnijim”, ali koje nam određuju svakodnevicu. „Ne valja da se sedi na kućnom pragu, posebno kad grmi”, „Hleb od 500 grama je opšteprihvaćen pod nazivom kilo hleba”, „Ne valja da se zviždi u kući, to privlači miševe”, „Ne valja da se otvara kišobran u kući”, „Žvakanje žvaka može da deformiše vilicu”, „Ma koliko vruće i zagušljivo bilo, ne otvarati prozor, ubiće promaja”, navode na popularnom internet portalu „Vukajlija” niz sujeverja i zabluda našeg naroda.

Politika · 31. Januar 2011.