Kviz - ''Istorija''

1. Ajd da ja metnem jedno pitanje. Poreklo "našeg" 4S, logo cele nacije "Samo sloga Srbina spašava"? (mislim na sličicu iz koje je kasnije i stvoren slogan)

2. Od Vizantijskog grba/zastave.

3. A može i "Srbin Srbina sekirom seče".
    Tastatura je tvoja, Čače. :)

4. Nek postavlja ko god hoće, ne znam šta da pitam.

5. Ево ја ако неће нико...

Које године је на власт дошао норвешки краљ Харалд V?

6. Samo bih zeleo da stavim tacku na ono pitanje o broju stradalih Srba u ratovima od 1804. do 1999.
    Naime, SANU na osnovu istorijskih podataka procenjuje taj broj na 3-3.5 miliona
    Najvise je Srba poginulo u svetskim ratovima ( 1.2 miliona u Prvom, te 1.7 miliona Jugoslovena u drugom, s tim sto je od tih 1.7 velika vecina Srba). U dva Balkanska rata broj stradalih Srba je nepoznat, ali se procenjuje na 100-120 hiljada. Jos nekoliko desetina hiljada Srba poginulo je u Ustancima, te srpsko-turskim ratovima 1876-1878.
    Oko 30 000 Srba je pobijeno u BiH tokom rata,a 10-15 u Hrvatskoj. Za vreme bombardovanja poginulo je oko 2500 ljudi. Ukupno, to je broj od blizu 3 miliona, ali istoricari smatraju da je taj broj i veci jer su mnogi umrli u zarobljenistvu, a dokazi o njihovom tamosnjem boravku su unisteni ili su poginuli na drugim frontovima pod drugom zastavom. Mnogi su i nestali i najverovatnije poginuli ali nisu nadjeni.
    Sve u svemu, procena je da bi danas u Srbiji zivelo umesto 6.2 11-12 miliona Srba, u BiH umesto 1.5 3.5 miliona, a u Hrvatskoj umesto 200.000 2-2.5 miliona. Srbi bi cinili preko 60% stanovnistva BiH i oko 35% stanovnistva Hrvatske.

7. Срцепарајући подаци...

8. Ma Harald Peti je bre ovaj sto sad vlada majku mu zapadnjacku agresorsku. 1990?

9. Хахахахах јесте, то је трик питање. 1991. да будем тачан. Терај даље, Севастократоре.

10. Naime, SANU na osnovu istorijskih podataka procenjuje taj broj na 3-3.5 miliona

онај исти САНУ са ћосићем и бећковићем и тадићевим ћаћом?
    немо си неозбиљан

11. онај исти САНУ са ћосићем и бећковићем и тадићевим ћаћом?
    немо си неозбиљан

Znam i ja da ponekad lice na Deretu, ali rekao sam na osnovu istorijskih izvora. OVe brojke ( narocito kada govorimo o svetskim ratovima ) nalaze se i u udzbenicima za istoriju, cini mi se cak i nacionalnoj arhivi. Cak i na Vikipediji ih mozes pronaci.

12. Sta je Staljin rekao kada su mu Nemci ponudili slobodu njegovog sina u zamenu za slobodu jednog nemackog generala?

Evo i par zanimljivosti:
    Smatra se da je Dzingis kan oplodio toliko zena da je oko 5% danasnje populacije najverovatnije njegovog porekla.
    Hrvatski sabor je 1992. "utvrdio" da je u Jasenovcu ubijeno 2238 ljudi, dok je u Blajburgu ubijeno oko 600.000 Hrvata. Da ne bude samo nasa SANU na meti.

13. Mislim da malo preteruju. Ajde oko 2.5 do 2.7 miliona, ali preko 3 miliona je previše.

14. Hrvatski sabor je 1992. "utvrdio" da je u Jasenovcu ubijeno 2238 ljudi, dok je u Blajburgu ubijeno oko 600.000 Hrvata. Da ne bude samo nasa SANU na meti.

истина.. ал није исправна та логика - ако они лажу ајмо и ми. није океј рећи да је у јасеновцу страдало пар десетина хиљада људи, ал подједнако није океј ни рећи да је милион људи страдало, то је непоштовање према тим људима што су страдали и прављење играрија са статистиком као да су то само бројеви

контам и ја тако око 2 милиона, чакец

15. Рекао је "Ја немам сина по имену Јаков."

16. Netacno. Ili mozda jeste, ali nisam mislio na to. Evo da malko pomognem: u pitanju je hladnokrvna recenica koja ima veze sa sahom.

17. Ne bih nikad menjao lovca za pešaka ili tako nešto.

18. Ne menjaju se pesaci za generale zavisi vec i od prevoda, mada negde sam video sliku tog Jakova iz zarobljenistva jednom lep covek, kao da nije Staljinov xD.

19. Ne menjam topa za pesaka. Teraj dalje.