Prijava

Ćaos, uskoro se selim u zgradu u kojoj ću biti na j....om 11. spratu, malo me prpa pravo da vam kažem.

Šta ako:
1. govno stane (ok znam: "mirno sačekati i pozvati dežurne službe itd itd"...) mislim for real šta čovek da radi, da li da pokuša da se isuče ako mu je izlaz na domak ruke?
2. još gore - govno se otkači
ovo je prava horor priča, jer su liftovi u Srbiji otprilike u stanju kao i infrastruktura Javnog preduzeća Železnice Srbije, a ima na pretraživaču ovakvih slučajeva koji se vrlo lako mogu okončati fatalnim ishodom (otkači se konzola ili kabina sa na primer 9 sprata i ćao doviđenja)

... sa druge strane čuo sam i brdo priča kako su liftovi, pa čak i neodržavani kao što su naši prilično paranoično siigurno projektovane naprave i da za svako "ako" postoji i "onda" onog koji ih je projektovao i proizveo.
Čemu verovati?
Ili da idem peške na 11. (to je dosta penjanja keve mi)

Idi pješke. Mrzim liftove. Ne znam ni sam zašto. Kad sam išao kod rodbine u Srbiju dešavalo mi se nekoliko puta da se lift zaglavi, ali samo na nekoliko sekundi, nikad nisam bio sam u liftu, ali sam se prestrašio, u kurac. Od tada sam stalno išao pješke, na peti sprat. Brat ide liftom, a ja pješaka. Sam se nikada nisam vozio u liftu. U drugom srednje sam išao kod profesora na instrukcije, a on je bio na sedmom spratu. Uvijek sam išao stepenicama.

Idi stepenicima, napravi sport od toga, vrlo brzo ćeš ući u kondiciju i neće biti problema. :)

Јако је мала шанса да се догоди сценарио који си описао под тачком два.

Много веће опасности вребају за девојке, ако им се манијак увуче у лифт и сачека их да се врате из провода касно.

a li da pokuša da se isuče ako mu je izlaz na domak ruke?

Nikako, bila je ovakva slicna situacija na Beogradskoj Hronici, klinac pokusao da se izvuce i :KLAP: ostade ruka izmedju lifta i hodnika. Jedva ga izvukli. Zamisli na pola puta dok neko izlazi da krene. A i sam si rekao

liftovi u Srbiji otprilike u stanju kao i infrastruktura Javnog preduzeća Železnice Srbije,

ma brate, ja već 15 godina idem sam liftom i nisam imao problema nikad... A ovo drugo nisam nikad čuo da se desilo kod mene u blokovima (liftovi od 60+ godina)

i ja sam čuo tu priču za dojaja sigurne liftove...

Много веће опасности вребају за девојке, ако им се манијак увуче у лифт и сачека их да се врате из провода касно.

večeras se vraćam iz provoda kasno u tvojoj zgradi, pa baš da vidim 'oću l' da te sretnem.

2. još gore - govno se otkači

hehehe stisni se u fetus pozu ako počne da leti nadole.
Lulabi, ti ono beše brišeš ljudima definicije po sajtu? buhahha
Ma najgore je kad nema svetla unutra a neko otpevao rigoleto pre tebe. Ili kad se neko dobro našprica kineskim parfemom a lift dihtuje baš onako hermetički dobro.

oftopik

kad smo kod brisanja, luli aj čisti malo ove nove meni defka za 8 minuta već na drugoj strani -.-

Не знам дал сте чули али научно је доказано да ако лифт крене да пада, тик пре него што удари у земљу, ти скочиш, и то је то. Ником ништа. Само треба знаш каће удари. Ето неког решећа, напредујемо!

ako se otkači, trenutak pre nego što padne ti skoči u vis, ali pazi glavu! To spašava dokazali mitbastersi!

Шта год да радиш, не покушавај да се измигољиш из лифта ако се заглави између спратова. Регистроваће да нема тежине, па може да крене и онда оста ти без главе.

Нису толико лоши лифтови у Србији. Мислим, јесу прљави и одвратни, и каткад не можеш да их позовеш, јер је неко оставио отворена врата која се не затварају сама, али кад уђеш у њих, служе сврси.

Ова друга ситуација је нереална, јер лифт углавном има своје кочнице које се активирају у случају квара сајле и не може слободно да пада. Објашњавао ми човек који ради на одржавању лифтова.

bolje pazi da se ne zagrcnes dok jedes, ili da ne padnes sa 11. sprata...
a za lift se opusti, ja se vozim od desete godine i zaglavio sam se mozda pet- sest puta... odglavljivao sam se ili na dugmice ili rucno... a lift je u rasulu... jos niko nije povredjen, a nema kakve vandalizme taj lift nije doziveo!

Bitno je poštovati težinska ograničenja, ukoliko lift nema onaj mehanizam po kojem sam zapišti kada se pretovari. Jednom sam se sa tri druga zaglavio u liftu i čekali smo sat vremena majstora, a sve zbog toga što nismo poštovali težinsko ograničenje.

Ako je stari lift onda može lako da se zaglavi. Al' opusti se, odglaviće se brzo. Ja sam se par puta zaglavio i većinu puta sam sluške imao i nisam se mnogo smorio. Ne treba ništa da se plašiš. :)

Шта год да радиш, не покушавај да се измигољиш из лифта ако се
заглави између спратова. Регистроваће да нема тежине, па може да
крене и онда оста ти без главе.

uuuuu gadno... Mogu da zamislim glavu na jednom spratu, a telo ostalo u kabini lolololo

Moram ja da pitam jedno pitanje... Dal moze da se otkine sajla od lifta? Ono nesto da pukne i da me spusti u prizemlje bez stiskanja na dugme?:)

Šta ako skočiš dok si u liftu, da li tada možeš da stradaš? :)

Не знам дал сте чули али научно је доказано да ако лифт крене да пада, тик пре него што удари у земљу, ти скочиш, и то је то. Ником ништа. Само треба знаш каће удари. Ето неког решећа, напредујемо!

Incorrect. Osim ako ne troluješ. :) Ako bi lift padao i dostigao brzinu od, štajaznam, 80km/h tik pred udar, a pod pretpostavkom da bi uopšte imao pojma kada da skočiš, svejedno bi se odrazio recimo brzinom od 20km/h, što bi značilo da bi tvoja relativna brzina na zgradu, tj. dno okna, bila 60 na sat, što nikako nije mala vrednost. Da je manje opasno, stoji, ali opet, nije baš da bi bilo nikom ništa. Ako bi se uošte moglo izvesti.
To je izvučeno iz nekog slučaja valjda iz 40-ih, 50-ih godina, kad je neka sekretarica pala sa liftom u nekoj žešće visokoj zgradi, i prošla samo sa manjim povredama, međutim, to se najverovatnije desilo zbog toga što je konstrukcija lifta i okna bila takva da se ispod lifta bukvalno stvorio vazdušni jastuk koji je usporio pad, a i kabl koji se otkačio je napravio neku vrstu amortizera na dnu.
U svakom slučaju, scenario otkačinjanja lifta je moguć, naravno, kao i sve ostalo, ali vrlo redak, k'o što rekoše ljudi, ili kako to reče Daglas Adams, kao da iz aviona baciš kuglicu i kažeš: ova kugliaca će pgoditi sendvič sa tunjevinom. Tako nešto. :) Ako i dalje cvikaš, pešačenje nije loša ideja, ja sam recimo do skoro bio na 7. pa sam ipak skoro uvek išao peške, ako ništa - kondicije radi. Što bi rekli: napravi od toga fetiš, lolo. :)

sumnjam da ovo moze tako lako da se otkine+ ima ih 6 komada

http://www.tribestbl.com/pictures/liftovi/sajle.jpg

skakali smo u liftu da nebi otisao predaleko... samo stane na sledecem spratu...
u najgorem slucaju, stane odmah...

sumnjam da ovo moze tako lako da se otkine+ ima ih 6 komada

Sta ga znas, vremenom konopci popuste. Mozda sam bas ja taj sendvic sa tunjevinom koji ce biti pogodjen ping pong lopticom iz aviona.:D