Procitao "Potraga za citatteljem" od Heinricha Bolla, zbirka kratkih prica od kojih je samo par njih koje nisu totalno sranje.
Procitao jos i "Ministarstvo posebnih slucajeva" od Nathana Englandera, dobra knjiga, dijaloazi kratki i pametni, a dobra je zato sto u njoj umire ko? Slusalac Pink Floyda. Kazem ja, dobra. Pa kaze (mislim citat iz knjige, kratki razgovor oca i sina):
"Jos uvijek ne mogu disati" rece Kaddish. "Mozda ga je skroz usio."
"Mozda ga je zapecatio" rece Pato. "Kao da imas himen u nosu."
"Dosjetke djecaka koji vodi ljubav sa posteljinom."
Evo opet, kako nadješ takvu knjigu?
EDIT: Ne kako je nadješ, lako je naći. Nego kako je primijetiš?
Odlučila sam da uskoro počnem da čitam takve knjige, o kojima nemam nikakve predrasude. Sledeći put kad naiđem na knjigu za koju prvi put čujem, tu ću da kupim. Ne trebaju mi ničiji komentari ni utisci. Često mi baš to pokvari doživljaj.
EDIT: Pa i nije je baš lako naći.
Nemam pojma, gledam sajtove izdavačkih kuća šta je izašlo, preporuči mi neko... lutam po Internetu, posle tražim recenzije, ako treba i na Wikipediju, a ima i na FB-u grupa koje tu i tamo izbace nešto dobro kao preporuku. Ili ako naletim na neku antologiju priče, recimo nemačke, ruske, francuske, pa me zainteresuje pisac, pa tražim štogod od njega. ILi jednostavno odem u biblioteku pa preturam po policama, to najviše volim. Tog Ransmajera sam prvi put slučajno uzeo, video na polici izdanje Geopoetike (kao, ajd, oni objavljuju kvalitetne knjige), privukao me naslov (to su bile Metamorfoze, a tad sam čitao nešto o Ovidiju, pa me zainteresovalo kako Švabo vidi Ovidija), pročitao onaj deo recenzije na koricama, uzeo, i pao sam na dupe od divljenja i jeze! Onda sam jurio šta sve ima objavljeno kod nas, nekoliko knjiga uglavnom, nije teško pročitati. Ne znam kako je opremljena biblioteka gde ti ideš najčešće. Ali ako ti se svidi neki pisac, možeš videti recimo ovde koje su još knjige od njega prevedene (sajt je beogradske Gradske na Kalemegdanu), pa juri samostalno. http://bisis.bgb.rs/ A kupujem malo ređe u poslednje vreme, nemam više mesta, popucaše police, a ni novaca :)
Ja sam u Crnoj Gori i knjizare su vjerovatno slabije opremljene, ali nije to u pitanju. Mene je strah da uzmem knjigu koja mi je nepoznata od pisca koji mi je nepoznat jer se bojim da cu pogrijesiti. :) zato sam se do sad drzala knjiga za koje sam nedje nekad cula, a imam zelju da uradim bas suprotno. Tako cu sledeci put kad budem imala pare. Nego je steta sto u biblioteci ne mogu da preturam po policama, nego moram da kazem bibliotekarki sta ocu, pa mi ona trazi. Necuveno! :)
Pitala sam te ovo jer stalno pomislim da se zezas kad postujes na ovoj temi, a ti ozbiljan. :)
Al valjda i u toj biblioteci imaš neki katalog? Ako nema elektronski, onda mora da ima onaj sa karticama, i ona je dužna da ti omogući pristup bar njemu. Valjda...
Mada ta Ransmajerova knjiga za koju sam pisao da sam je našao prvu nije se zvala Metamorfoze, kako sam napisao, već Poslednji svet, a inspirisana je bila Ovidijevim Metamorfozama. Tu sam pobrkao.
Al valjda i u toj biblioteci imaš neki katalog? Ako nema elektronski, onda mora da ima onaj sa karticama, i ona je dužna da ti omogući pristup bar njemu. Valjda...
Da, valjda. I ja bih rekla valjda. Ali nikad mi nije palo na pamet da pitam. Pitaću.
pročitao onaj deo recenzije na koricama, uzeo, i pao sam na dupe od divljenja i jeze!
Nadam se da će, kad pročitam, biti: Rekao mi Valdemar, ja uzela i oduševila se! :) ako nadjem. Šta me košta da s vremena na vrijeme pročitam neku knjigu koju nijesam planirala da čitam.
Mišel Uelbek, Elementarne čestice
Mari Luiz fon Franc, Snovi
Kako uspevam da ukomponujem istovremeno ove dve, nemam pojma, a razmišljam da uzmem i još Svilu od Barika pa da napravim žurku u glavi. :) Recite ne drogama.
Nadam se da će, kad pročitam, biti: Rekao mi Valdemar, ja uzela i oduševila se!
Al pazi, teška je nekako, ne što se tiče stila, već možda to mislim zato što je meni teško pala na dušu. Nemoj je ostavljati posle pedeset strana, ja sam morao da probijem nekakvu barijeru da bih uživao u njoj :)
EDIT Inače bavim se ovih dana bibliomantijom, otvorim Bibliju, i gde zabodem, taj mi pasus odgovara na postavljeno pitanje. A u pičku materinu, uvek ispadne da će čisti uživati u raju, a nečisti patiti u paklu, kakvo je to proricanje kad uvek znaš šta ćeš da izvučeš.
Gubitnik, Tomas Bernhard (nije baš da sam počela, ali hoću)
Čitao sam pre godinu-dve, toliko me je smorila knjiga da sam hteo da odgrizem neki svoj deo tela, dovršio na silu. Smrt, ne na lep način, već od dosade. Svedena rečenica, ponavljanje jednog te istog, rasplinuta kompozicija, ne znam zašto ga uopšte toliko cene. Za toliko priče o klaviru očekivao bih malo muzikalnije delo. Verovatno subjektivan stav, jbg, ne znam...
Na sajtu vukajlija.com definisan je pluskvamfutur I i II , poseban morfološki oblik glagola, kojim se služe političari kada govore o ulasku Srbije u Evropsku uniju.
Procitao "Potraga za citatteljem" od Heinricha Bolla, zbirka kratkih prica od kojih je samo par njih koje nisu totalno sranje.
Procitao jos i "Ministarstvo posebnih slucajeva" od Nathana Englandera, dobra knjiga, dijaloazi kratki i pametni, a dobra je zato sto u njoj umire ko? Slusalac Pink Floyda. Kazem ja, dobra. Pa kaze (mislim citat iz knjige, kratki razgovor oca i sina):
"Jos uvijek ne mogu disati" rece Kaddish. "Mozda ga je skroz usio."
"Mozda ga je zapecatio" rece Pato. "Kao da imas himen u nosu."
"Dosjetke djecaka koji vodi ljubav sa posteljinom."
Odlučila sam da uskoro počnem da čitam takve knjige, o kojima nemam nikakve predrasude. Sledeći put kad naiđem na knjigu za koju prvi put čujem, tu ću da kupim. Ne trebaju mi ničiji komentari ni utisci. Često mi baš to pokvari doživljaj.
EDIT: Pa i nije je baš lako naći.
Nemam pojma, gledam sajtove izdavačkih kuća šta je izašlo, preporuči mi neko... lutam po Internetu, posle tražim recenzije, ako treba i na Wikipediju, a ima i na FB-u grupa koje tu i tamo izbace nešto dobro kao preporuku. Ili ako naletim na neku antologiju priče, recimo nemačke, ruske, francuske, pa me zainteresuje pisac, pa tražim štogod od njega. ILi jednostavno odem u biblioteku pa preturam po policama, to najviše volim. Tog Ransmajera sam prvi put slučajno uzeo, video na polici izdanje Geopoetike (kao, ajd, oni objavljuju kvalitetne knjige), privukao me naslov (to su bile Metamorfoze, a tad sam čitao nešto o Ovidiju, pa me zainteresovalo kako Švabo vidi Ovidija), pročitao onaj deo recenzije na koricama, uzeo, i pao sam na dupe od divljenja i jeze! Onda sam jurio šta sve ima objavljeno kod nas, nekoliko knjiga uglavnom, nije teško pročitati. Ne znam kako je opremljena biblioteka gde ti ideš najčešće. Ali ako ti se svidi neki pisac, možeš videti recimo ovde koje su još knjige od njega prevedene (sajt je beogradske Gradske na Kalemegdanu), pa juri samostalno. http://bisis.bgb.rs/
A kupujem malo ređe u poslednje vreme, nemam više mesta, popucaše police, a ni novaca :)
Ja sam u Crnoj Gori i knjizare su vjerovatno slabije opremljene, ali nije to u pitanju. Mene je strah da uzmem knjigu koja mi je nepoznata od pisca koji mi je nepoznat jer se bojim da cu pogrijesiti. :) zato sam se do sad drzala knjiga za koje sam nedje nekad cula, a imam zelju da uradim bas suprotno. Tako cu sledeci put kad budem imala pare. Nego je steta sto u biblioteci ne mogu da preturam po policama, nego moram da kazem bibliotekarki sta ocu, pa mi ona trazi. Necuveno! :)
Pitala sam te ovo jer stalno pomislim da se zezas kad postujes na ovoj temi, a ti ozbiljan. :)
Mada ta Ransmajerova knjiga za koju sam pisao da sam je našao prvu nije se zvala Metamorfoze, kako sam napisao, već Poslednji svet, a inspirisana je bila Ovidijevim Metamorfozama. Tu sam pobrkao.
Neobične priče - Gi de Mopasan
Da, valjda. I ja bih rekla valjda. Ali nikad mi nije palo na pamet da pitam. Pitaću.
Nadam se da će, kad pročitam, biti: Rekao mi Valdemar, ja uzela i oduševila se! :) ako nadjem. Šta me košta da s vremena na vrijeme pročitam neku knjigu koju nijesam planirala da čitam.
Bil Brajson - Kratka istorija bezmalo svačega
Lektira za lomaču, dr Vojislav Šešelj, nezavisna unija tiskara jeromonaha Nikolaja Stamatovića, 2013
Robert Ladlam - Holkroftova pogodba
da vinčijev kod, odlična je knjiga.
Mišel Uelbek, Elementarne čestice
Mari Luiz fon Franc, Snovi
Kako uspevam da ukomponujem istovremeno ove dve, nemam pojma, a razmišljam da uzmem i još Svilu od Barika pa da napravim žurku u glavi. :) Recite ne drogama.
Al pazi, teška je nekako, ne što se tiče stila, već možda to mislim zato što je meni teško pala na dušu. Nemoj je ostavljati posle pedeset strana, ja sam morao da probijem nekakvu barijeru da bih uživao u njoj :)
EDIT Inače bavim se ovih dana bibliomantijom, otvorim Bibliju, i gde zabodem, taj mi pasus odgovara na postavljeno pitanje. A u pičku materinu, uvek ispadne da će čisti uživati u raju, a nečisti patiti u paklu, kakvo je to proricanje kad uvek znaš šta ćeš da izvučeš.
Вилијам Шекспир - Хамлет
Avgust 1914- Aleksandar Solženjicin
Herman Hese - Pod točkom
K.G.Jung- Duh i život
I pomalo listam Inferno od Den Brauna, to mi dodje kao odmor.
Nema u biblioteci. :) bilo bi čudo da ima. Meni je ustvari i milije što nema, jer već imam spisak knjiga koje treba da pročitam.
Ima zanimljivih delova, ideja, ali pročitaću još nešto od Uelbeka, da mogu da sudim :)
Gubitnik, Tomas Bernhard (nije baš da sam počela, ali hoću)
Čitao sam pre godinu-dve, toliko me je smorila knjiga da sam hteo da odgrizem neki svoj deo tela, dovršio na silu. Smrt, ne na lep način, već od dosade. Svedena rečenica, ponavljanje jednog te istog, rasplinuta kompozicija, ne znam zašto ga uopšte toliko cene. Za toliko priče o klaviru očekivao bih malo muzikalnije delo. Verovatno subjektivan stav, jbg, ne znam...
"Uhvaćen" - Harlan Koben