Koju knjigu trenutno čitaš?

  1. taksativno, amplitudira.... :)

    Slazemo se mi deki. Ta "neka emigrantska tragedija" ce se analizirati, obradjivati, procjenjivati, kroz prizmu drugih dogadjaja, kojih se djelo doticalo, ili koji su se nagovjestavali kroz djelo. Kako vrijeme "dobija na tezini", tako se i ta prizma sagledavanja stvari mijanja. Iz tog razloga je Dostojevski je i dalje relevantan, a Kapor nije. (salim se, dobar je Momo)

  2. P.s. Imate posebnu čast da me večeras imate za sagovornika jer sam drogiran ko američki sprinter. Iskoristite to na najbolji način :)

    aa, pa to je to

  3. Dostojevski je bio slobodniji da piše od Kapora, to je apsurd ali je istina. Pisati pod budnim okom ideoloski uskog režima je isto kao pisati sa 15 slova umesto sa 30 i to da ne biraš slova. Zato Kapor ima težinu (čitaj: breme) i uvek će je imati.

  4. Hahaha brate, ja sam se primila, u smislu, vidiš kako intesantan konstruktivan dijalog vodimo, skoro kao Vučić i Angela Merkel, a sve fino, smireno, razumno. :D

    Da li će tada "neka emigrantska tragedija" biti prozor za spoznaju te i takve vremenske epohe?

    Slažem se, ali upravo je u tome stvar, da li je ona danas (ta tragedija), po sebi, kvalitetna jednako kao što će biti za 50 godina?

    Pisce realizma smo izučavali i izučavamo kroz istoriju umetnosti kao takve. Kolokvijalni izraz umetnost zahteva od umetničkog dela vrednost. Taksativno beletristiku realizma nazvati umetnošću kolokvijalnim izrazom bi bilo pogrešno.

    Hahahaha ja sam ovo pročitala 10 puta i nedokučiva mi je poruka. Prva rečenica je tačna, ali ne kroz istoriju umetnosti jer se ona bavi slikarstvom već kroz istoriju književnosti. Kakav kolokvijalni izraz umetnost? :)

    a Kapor nije.

    Niti će biti HAHA. :)

  5. Znaci Kapor je bolji od Dostojevskog.

    Ali dopada mi se Kapor. U jednoj knjizi je opisao njegov susret sa Andicem. Pitao ga je sta misli o njegovim knjigama, a Ivo mu rekao: "Ne znam kakav ste pisac, ali cuo sam da dobro crtate."

  6. Kakav kolokvijalni izraz umetnost? :)

    Sama reč (izraz) umetnost olako se koristi to sam hteo da kažem. U svakodnevnom govoru to je nešto dobro ali generalno umetnost (da li književnost, vajarstvo ili film) svakako može biti i loše.

  7. Dostojevski je bio slobodniji da piše od Kapora, to je apsurd ali je istina. Pisati pod budnim okom ideoloski uskog režima je isto kao pisati sa 15 slova umesto sa 30 i to da ne biraš slova. Zato Kapor ima težinu (čitaj: breme) i uvek će je imati.

    Nadam se da troluješ, ovo je prosto suludo. Ne može se ovako ocenjivati pisac i književnost. Ovo je biografizam koji je zastareo pre 100 godina. Zapravo nije ni biografizam nego je nacionalizam. Deki, možeš ti i bolje. :)

  8. Ovo je metafora zapravo

  9. Sama reč (izraz) umetnost olako se koristi to sam hteo da kažem. U svakodnevnom govoru to je nešto dobro ali generalno umetnost (da li književnost, vajarstvo ili film) svakako može biti i loše.

    Na fakultetu se pravi jasna distinkcija uvek. Da bi nešto bilo umetnost, mora da uđe u kanon kao priznato od akademika da je umetnost. Surovost jbg. :D Mali akademci u svojim zadimljenim sobicama određuju šta je umetnost i boli ih kurac za svakodnevni govor. Ako je loše (odnosno okarakterisano kao loše) onda je kič ili šund, to je to. Kako je skoro jedan profesor rekao: trafikarska književnost hahahahaha

  10. Cim neko kaze "Umetnost, kao takva" , znaci da je pocelo da preljeva.

  11. Torazulu, pusti nas da se proseravamo na temi slobodno, ne razgovaramo u tvojoj dnevnoj sobi. :)

  12. torazulu
    Cim neko kaze "Umetnost, kao takva" , znaci da je pocelo da preljeva.

    Malo je istina izgovorenih danas bilo lepše upakovano.

  13. . Da bi nešto bilo umetnost, mora da uđe u kanon kao priznato od akademika da je umetnost. Surovost jbg. :D Mali akademci u svojim zadimljenim sobicama određuju šta je umetnost i boli ih kurac za svakodnevni govor.

    sta cemo sa konceptualnim umjetnicima, savremenim slikarima i td.?

  14. @torazulu

    bravo, dobra, +

  15. Ništa, lomače su izašle iz mode jbg

  16. Ma dalekobilo da vam branim, ja se isto tako nekad pravim lud, pustim kosu, obucem mantil na golo, ponesem lulu i odem na neko knjizevno vece ili izlozbu, pricam mlateci rukama i pokazujuci drskom od lule, sad se bas spremam za noc muzeja.

  17. Svrati do prirodnjačkog muzeja botaničke bašte imaju divne leptire

  18. sta cemo sa konceptualnim umjetnicima, savremenim slikarima i td.?

    Pazi, ja mogu da pričam samo za književnost koju studiram i profesore koji su na katedri tu već decenijama. Mnogo puta sam čula od svih njih da oni to ne smatraju umetnošću. Profesor koji predaje opštu je čak i Pikasa okarakterisao kao netalentovanog i besmislenog smutljivca koji nije znao šta će sa sobom. Ne priznaje se književnost starija od polovine dvadesetog veka kao zapravo vredna, iako se neki pretvaraju, većina misli da treba još čekati, o ovim novim delima da ne pričamo. Moderno pozorište je prezreno takođe, posebno od te stare garde. Od jednog asistenta sam saznala da postmodernu smatra citiram: baljezgarijom. A od asistentkinje da smatra da je minimum za kristalisanje vrednosti 50 godina, ali često je potrebno i više. Zato sam ono i napisala. Ne spominjem Marinu Abramović i slične dijabole, jer su oni u rangu Đoše što se moje katedre tiče. Ima nekoliko entuzijasta među kolegama ali tu se sve završava.

  19. Mici ja sam autolimar

  20. Mici ja sam autolimar

    HAhahaha pa dobro, tvoje mišljenje nije manje relevantno od mog svakako. Nadam se samo da bi i ti bio otvorenog uma da ja krenem da palamudim o karoseriji ili nečemu autolimarskom. :)

Rekli o sajtu

Osim velikih istorijskih i nacionalnih zabluda, podložni smo i onim „sitnijim”, ali koje nam određuju svakodnevicu. „Ne valja da se sedi na kućnom pragu, posebno kad grmi”, „Hleb od 500 grama je opšteprihvaćen pod nazivom kilo hleba”, „Ne valja da se zviždi u kući, to privlači miševe”, „Ne valja da se otvara kišobran u kući”, „Žvakanje žvaka može da deformiše vilicu”, „Ma koliko vruće i zagušljivo bilo, ne otvarati prozor, ubiće promaja”, navode na popularnom internet portalu „Vukajlija” niz sujeverja i zabluda našeg naroda.

Politika · 31. Januar 2011.