Kad je pre nekoliko dana osvanuo naslov u dnevnim novinama „Željko Mitrović: Trovali su me“, na samoproklamovanom rečniku slenga vukajlija.com odgovorili su mu bez mnogo pijeteta: „Pa dobro, i ti si nas, i još to radiš“.
Ekonom:east Magazin · 03. Februar 2011.
Karenjina,trebao je pročitati preko raspusta za lektiru,ali došao do 130. strane i nisam mogao više.
Uliks (Ulysses), Dzejmsa Dzojsa.
Uzeo sam da citam orginalnu verziju na engleskom, i odustao jako brzo zbog toga sto nisam nista razumeo. Ne da nisam razumeo poentu nego nisam razumeo nista.
Kazu ljudi da je knjiga dobra. Padalo mi na pamet da procitam prevod na srpski, posto kao ne razumem, ali problem je sto ja reci razumem, ali recenice ne (a ziveo sam 4 god u irskoj, skolovao sam se tamo). Samim tim, ne bi se prepustio na milost i nemilost srpskog prevodioca, jer na zalost cesto prevod izgubi smisao knjige i pokvari jedan ceo sloj.
Sto znaci, ostacu uskracen (svesno) za ovu knjigu.
Ovaj primer prevoda sam skoro hteo da vidim, kada sam 1984 prvo procitao na srpskom, a onda namerno uzeo, pa ponovo na engleskom. Mnogo, mnooooogo bolja knjiga u originalu. Cela jedna tematika sa "novoengleskim" govorom u knjizi je osakacena prevodom.
OPŠTA PEDAGOGIJA I DIDAKTIKA ZA NEMATIČNE GRUPE - TRNAVAC-DJORDJEVIĆ
I SMRT NAD SMRTIMA - PEDAGOGIJA - JOVICA RANĐELOVIĆ!
Ne postoje užasnije knjige. Ne postoje!
Kelte, Uliksa pročitaj u prevodu profesora Zorana Paunovića, trenutno je upravnik Katedre za engleski jezik i književnost na Filološkom u Beogradu, meni predavao, veliki stručnjak, nećeš se pokajati.
Ne shvatam zbog čega toliko mrzujete Autostoperski vodič kroz galaksiju...
Ја сам Карењину прочитао лане и једва сам је згутао...Други пут је већ била и друга прича, тако да углавном све књиге које сам прочитао као лектире су ме на прво читање смориле. Искрено мислим да је тако и код већине.
Derviš i smrt, verovatno se ovo smrt odnosi na umiranje čitalaca...
Čekajući Godoa je smorna ali je kratka....
Ona lektira za prvu godinu, sad se ne sećam kako se zove, u Grčkoj je radnja, nisu Ilijada i Odiseja... ne mogu imena dda se setim
I na kraju Kir-Janja, veoma dosadna knjiga, samo loša kopija Molijereve tvrdice, veoma nečitka, na nekoj mešavini srpsko-bugarsko-grčko-makedonskog...
Antigona ti je ona za čije ime nisi siguran. Meni ona beše ok, čitao sam je u busu vraćajući se sa neke svadbe. Čitljiva je.
Makroekonomija - Djordjević, Obradović i još neki iz BG-a.
Knjiga opušteno može da služi kao 'ladno oružje!
Hvala.
Ma oke, ali cela ta Antička književnost mi je malo smorna, barem meni.
Inače najjača knjiga je Hazardski rečnik, Milorad Pavić bi se ladno uklopio u sistem vuke...
:)
И људи, леба вам, не стављајте лектире на ову тему док их не прочитате мимо школе. Јер сама обавеза набија негативну енергију и књигу не схватате као дело него као јебену обавезу, а то је аутоматски срозава.
Stavio sam ta dela jer sam mnoga pročitao 'bez obaveza', to jest nakon što sam ih pročitao kao lektiru i četiri nabrojana mi se definitivno nisu svidela... tj. smorila su me...
Zato što nije ona za svakoga. Ljudi radije čitaju pretenciozna sranja nego nešto zabavno i lako za čitanje.
Ja ne mogu da razumijem ko može uopšte da pokuša da čita Koelja, a kamoli da ga zaista i čita. Imam utisak da njega zapravo niko i ne čita, nego ljudi znaju za dvije-tri knjige što je napisao i kad ih neko pita koja ti je omiljena knjiga ka iz topa odgovaraju "Alhemičar!".
Ма нисам рекао теби. Него је овде сваки други пост у фазону "начи, управо сам прочитао ово-оно и сморио се к'о лав, али сам забо петака".
Искрено, не видим поенту лектире. Нико неће бити на добитку ако некога натераш да чита Достојевског. Прво што тај неко има да замрзи књиге јер ће их гледати као обавезу, а друго што ти тиме нећеш ништа добити. Лектира би по мом мишљењу, требала да се састоји од подуже листе књига од којих ће ђак сам изабрати пар комада и прочитати у току године/полугодишта. Тиме би и развио неки свој укус, и не би у толикој мери гледао на књиге као на обавезу.
Мада, то је само моје мишљење.
U savršenom sistemu da, ali u ovako raspalom školstvu teško!
A Milorad Pavić sa svojim delom KIDA. Ja bih to stavio kao obaveznu lektiru svima...
:-)
:-) :-) :-) :-) :-):-) He. Koji sam ja kreten, a meni to najdraža knjiga. Jbg. Beket je glup, znam. Al' eto, ne verujem. Znam al' ne verujem.
Samo pedagogiju. Samo jednu definiciju vaspitanja od milijardu istih a različnih pročitajte ako želite da padnete u duboku depresiju, divim se ljudima koji su uspeli da te knjižurine nauče napamet i prežive. Spomenike bi im podigla.
Silmarilion.
Ali onda sam dosla do glave O bici nebrojenih suza i procitala je do jutra do kraja.
Knjiga je okej, dosadna je jer sama po sebi treba da bude dosadna...
Sve lektire, svi nešto drndaju celu knjigu a na kraju ništa specijalno. Npr. "Robinzon Kruso", kada sam ga čitala mislim sve: "Što se nisi udavio već te izbacilo more?". Tako i za "20.000 milja pod morem"...: "Mog'o je vir da ih uvuče odma', nego ček'o celu knjigu da izginu"...