Prijava

Пошто сам љубитељ свежег печеног теста - хлеба, ражљевака, лепиња, па и пица, и у породичном поседу ми је једна шамотна фуруна од три кубика, реко да видим има ли још колега које се баве овим старославним пећима, као и пушницама за месо(пошто су често имплементиране у егзоскелет фуруне). Да ли сте се опробали у зидању фуруне и да ли сте долазили у контакт са екипом у близини Панчевца која се бави шамотним пећима? Где наћи добру иловачу за зидање? Јесте ли посетили музеј хлеба у Пећинцима?
Да ли се осећате као пуноправне фурунџије? Да ли вам титула фурунџије смета у обављању свакодневних активности, или сматрате да нема ништа лоше у овом племенитом прехрамбеном спорту?
http://i1.trekearth.com/photos/40178/imag0031.jpg

хахах, добар, добар! ја о'ма помислио како има везе са оном мојом темом о фурунџијама и оџачарима, лолоол

ovo što reče aco, samo umesto "mojom" staviti "njegovom" :)

Hahahahahahahaha pobjeda!

јебо те годинама нисам јео прави, врућ хлеб... који смор... све нека срања ова по пекарама 90 посто не ваљају, а и кад ваљају купим у 11, 12 најраније и није то то...

Давид
јебо те годинама нисам јео прави, врућ хлеб... који смор...

Колко сам ја приметио, највећи је проблем густина овог дућан хлеба. Како га направе онако паперјастог, није ми јасно, морам цео хлеб да поједем уз два тањира пасуља, док од домаћег хлеба исечем кришку од центиметар дебљине по пречнику тепсије и доста ми за оброк.

Неам тих справа, али зато волим да месим разна теста. Рачуна ли се то?

Док год себе сматраш фурунџијом, рачуна се.

Да густина, значи то опет даље зависи од квасца или чега већ, на нечему шкртаре и одрази се на квалитет :/

U mom kraju ne znaju za furune i furundžije, peče se ispod peke, što ovde kažu ispod sača. I lebac, meso i pite ispadaju nenadmašno, nesrećnim spletom okolnosti hardver za te poduhvate devedesetih se obreo u drugoj državi tako da sad mora da se peče u rerni. Kulturnije, može biti, ali onog šmeka niotkuda.

Volim da eksperimentišem s lebovima tu i tamo, stavljao sam slike nekog sa domaćim kvascem dobijenim od suvog grožđa.

Eeeeee lepa pećka na ovoj slici. Ja planiram da ozidam "tursku peć" na drva, da stane jedno tri četr' praseta u nju, pa da me bog vidi. Imao sam jednu, ali sam se selio, pa ostade jadnica i propade. Za zidanje, uzmi običnu ciglu, a zidaj je sa blatom(blato, kozija dlaka ili pljeva, sol, malo peska) I pravi pod od cigala, običnih. Ispod poda nalomi stakla, jedno 7 cm debljine, pa sloj blata pa po tome cigle poslaži. Visina plafona nek bude ne veća od 52 cm( Idealna mera za manji utrošak drva). A ostalo, e ostalo košta, ima još par tajni koje se ne odaju.

Да васкрснем тему и да се пофалим да сутра мијесим питу. Биће са сирем. Ћу дизненадим дургара који долази навече. Ваљда није пост јебем му матер... Он се тиме баве иначе... мислим постом...

prvi srpski vampir
Za zidanje, uzmi običnu ciglu, a zidaj je sa blatom(blato, kozija dlaka ili pljeva, sol, malo peska) I pravi pod od cigala, običnih. Ispod poda nalomi stakla, jedno 7 cm debljine, pa sloj blata pa po tome cigle poslaži. Visina plafona nek bude ne veća od 52 cm( Idealna mera za manji utrošak drva). A ostalo, e ostalo košta, ima još par tajni koje se ne odaju.

Кад се човек разуме, он се разуме. Ти си први фурунџија, ванпире!!1

Imao sam takvu peć, negde imam i slike, ali sa običnog aparata. A za dobar hleb, imam recept, da se raspametiš, sad ću turim sliku da vidiš hleb koji pravim.
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/309888_2617748607695_331421174_n.jpg
Ovo je običan, a imam i dobar recept za pravi domaći sa kvascom kućne proizvodnje.