Обележавање стогодишњице српског ваздухопловства

Najbolje je krenuti izjutra rano. Jer ako kreneš kasnije, ići ćeš pešaka od Zemuna. Pogotovo što će biti i ruskih i američkih aviona, pa žele ljudi da vide.
Koliko se sećam, prva vazduhoplovna komanda je osnovana 1912. godine u Nišu. A prva naša avio kompanija 1927.AEROPUT :D Enemi, ispravi me ako grešim
Vazduhoplovna komanda, prva vazduhoplovna jedinica Srpske vojske, formirana je u Nišu 24. decembra 1912. godine. U sastavu je imala: Aeroplansku eskadrilu (odeljenje), Balonsko odeljenje, Golubiju poštu i Vodoničnu centralu. Krajem 1912. godine srpsko vazduhoplovstvo imalo je 12 aviona, impozantan broj za to vreme, a prema francuskim kriterijumima odgovarao je ekvivalentu dve eskadrile. Iscrpljeno u balkanskim ratovima, srpsko vojno vazduhoplovstvo dočekalo je Prvi svetski rat sa skromnim snagama: šest pilota, četiri aviona i dva balona.
Imam pitanje: Zašto je baš 2012. stogodišnjica? Mislim, Rusijan je u Beogradu leteo 1911. (doduše i poginuo, a uz to je bio Slovenac) a Sarić još 1910. (doduše u Subotici koja je tad bila u Austrougarskoj). Dakle, od kog događaja se računa istorija vazduhoplovstva u Srbiji?У Нишу основано Српско војно ваздухопловство.
СОК НЕ ГРЕШИ!