Prijava
 1.    

  Hiperbola

  U davna vremena, uz parabolu i elipsu bejaše jedna od tri posestrime, koje su zajedno sekle konus. Onda, dođe misteriozni srednji vek i hiperbola dobi i značajnu primenu u desetercima, ispevanim uz gusle.

  Godina: 1386. negde o Gospoinu dne
  Lokacija: krčma u nekoj vukojebini
  Događaj večeri: nastup čuvene striptizete - Kosovke devojke
  VIP ekipa: Obilić, Kosančić, Toplica, Kraljević i još kojekakve velmože

  Separe. Cirka se rujno vino, a fenjeri bacaju strobove. Iz bijelih grla dopire neki haus uz guslarsku podršku slijepog Mićuna. Promoterke u narodnim nošnjama merkaju mrče, koji su sišli s obližnjih planina. Na podijumu, gola Kosovka devojka sa ovcom na leđima, uvija se oko namašćenog stuba k'o Selma Hajek i mami muške poglede...
  Nakon par sati, fajront. Sa poda se kupi srča, i obezbeđenje izbacuje pijane goste kroz prozor, direktno u Sitnicu. Separeu sa junacima prilazi zvezda večeri.

  Kosovka: Pomaže bog, junaci!
  Svi u glas: Bog ti pomog'o, lepotice. Sjajan performans, zaista.
  Kosovka: Hvala, trudim se. Nego, da pređemo na stvar. Drugarice mi rekoše da vi imate najveće buzdovane u okolini, pa ja reko' da utvrdim verodostojnost tih informacija. One govorahu o nekih 25 santima bez šešira. Stoga, momci, oružje na videlo.
  Svi zajedno: :izvadiše buzdovane:

  dramska pauza i grohotni smeh Kosovke devojke

  Kosovka devojka: Hahahaha, majku im glupavu, šta one znaju šta je 25 santima. U redu je, momci, navucite untercigere, slobodni ste.

  I tako nastade hiperbola kao stilska figura.

 2.    

  Hiperbola

  Kada producenti od đubreta od piva koje vredi 35-40 dinara na reklami predstave kao vrhunski soj piva iz najviših, najbržih i najhladnijih planinskih voda, najpriznatijih ječmenih polja i najskuplje nemačke tehnologije i uz sve to opiče i jedan kadar gde savršena* devojka drži pivo u ruci i široko se osmehuje.

  *Ona devojka koja ide u teretanu i zdravo se hrani, te pivo, a posebno ne ovo za široke narodne mase ne pije ni u ludilu.

 3.    

  Hiperbola

  Milijardu puta sam objašnjavao šta je to hiperbola. Sada me mrzi!

 4.    

  Hiperbola

  Rado koriscena stilska figura policajaca (ujedno i jedina koja im je ostala u glavi) prilikom pisanja izvestaja.

  Situacija: Pevanje u parku.
  Izvestaj: Vikali su i bili drski, ometali javni red i mir (u nenaseljenom delu grada) onda je Bozovic izvadio svoj pistolj (neprijavljeno oruzije...).

 5.    

  Hiperbola

  Kada u džepu imaš sto dinara, i mnogo si gladan, pa u pekari umesto četvrtine bureka, tražiš dve osmine.

  Kad' od muve praviš vola, to se zove hiperbola.

 6.    

  Hiperbola

  Tradicionalna stilska figura u književnim delima. Krasila je srpski narod dugi niz vekova, što se može zaključiti na osnovu epskih pesama, a krasi ga i danas, što se može čuti u svakodnevnom životu. Može da se prevede kao laž.

  Istina - Izašli smo sinoć. Popili po dve čaše viskija. Video sam neku brutalnu ribicu. Ona mene nije. Zakačio me neki tip. Zapalili kući u dva.

  Hiperbolisana istina - Izašli smo sinoć. Pio se viski, flaša za flašom. I to ne neki krš, već Džek. Kar'o sam neku egzotičnu cupi, navaljivala k'o dete na čokoladu. Potom se potukli, razbio sam nekom tipu arkadu. Kući u zoru, i tako.

 7.    

  Hiperbola

  Stručan naziv za preterano laganje u pesmama o Marku Kraljeviću.

  Uze marko suvu drenovinu sa tavana od 9 godina i stegne je u desnicu ruku pa iz nje iscedi vodu.

 8.    

  Hiperbola

  Omiljena stilska figura pijane osobe u pripovedanju svoje lovačke priče.

 9.    

  Hiperbola

  Sneg ispred kuće mog dede.

  Sneg ispred njegove kuće oko 30-tak centimetara, daj Bože toliko:
  Deda:" Pusti te Dnevnik i te priče sneg dva metra na Kopaoniku, dođi ti do mene da vidiš, sneg preko tri metra, pokrio mi prozore" !!
  Ja:" Pa deda ti nemaš prozore..."
  Deda:" Ma ajde, ne mogu vrata da otvorim od snega " !

 10.    

  Hiperbola

  Stilska figura koja se najčešće koristi kada se opisuje izlazak u grad, nekada se koristi i kontrast.

  Osoba 1: Brate da vi'š sinoć u grad popio sam deset votke i četri pivceta, posle smo otišli do Sanje pa smo nastavili da pijemo domaću posle toga sam ja tako pijan vozio svakog posebno kući.
  Osoba 2: Jeste brate kako ti kažeš, nego da'l se ne sećaš da sam i ja bio i da si ti pao ispod stola posle treće votke i jednog pivceta a kod Sanje kući smo te odveli da se malo otrezniš pa si ti posle dva sata otišo kući i to jedva.

 11.    

  Hiperbola

  Omiljena stilska figura srpskih političara.

  Znani nam junak:ja čvrsto verujem da će Srbija u veoma skoro vreme postati članica EU.