Prijava
 1.    

  Hraniti decu gloginjama

  Slikoviti opis zabrinutosti finansijski slabostojećih, bračnih ili vanbračnih parova u trenutku susretanja sa pitanjem proširenja svoje porodice, odnosno, dobijanja potomstva.

  Indirektna konstatacija loše finansijske situacije koja se može, ukoliko se ne preduzmu određeni koraci u njenom rešavanju, preneti na potomstvo i postati realna pretnja, a ne samo simboličan opis ishrane bobicama, zbog čega ovaj izraz neretko dobija i oblik izgovora u epidemiji bele kuge.

  - Dragi, potrebna mi je koncetracija da spremim ovaj ispit. Što se, tako go, ne bi prošetao do onog šumarka na brdu i tim, svojim kurcem otresao kilo gloginja?
  - Dobro, obućiću se...a što da tresem svojim? Kažu da je lakše tuđ...
  - Možeš i tuđim, meni je svejedno. Važno je da naučiš da ih skupljaš, jer ako uskoro ne nađeš posao, drugog načina za ishranu deteta nema!
  - Čijeg...deteta?
  - Našeg, skote! Zakevila sam.
  ------------------------------------------------
  - Pero, kojim dobrom ti u mom kraju i ovako rano?
  - Evo, vodim Nemca da namiriše tartufe, a i da malo sredim misli.
  - Što, Pero? Šta je bilo?
  - Ma, ona moja... Ostavila me kao jabuku na groblju. Kaže, ne želi da živi k'o Amiš i da decu hrani gloginjama, a kamoli da sluša koliko su gloginje dobre za krvotok, da u njima ima ulja, šećera, limunske i vinske kiseline, da kora sadrži alkaloide...
  - Pero, izvini, ali žurim na posao. Pozdrav!