Prijava
 1.    

  kauzalnost

  Uzrocno-posljedicna relacija sa obicno apstraktnim zavrsetkom. Posljedica u 9/10 slucajeva mora biti intenzivnija od uzroka, sto se kosi sa prvim principiom termodinamike i uvodi pitanja u pretpostavku o eventualnom postojanju perpetuum mobile-a. Sa druge strane ne kosi se sa teorijom haosa. Kauzalnost je operacija sa fraktalnim ishodom, odnosno nepredvidivim ponasanjem.
  Uprosceno, kada kazete nekom prolazniku dobar dan, a on vas posalje u pizdu materinu, vasa sljedeca reakcija je cisti proizvod kauzalnosti. Da li cete ga udariti poslati nazad u njegovu ili pak se nasmijati i proci, ili se ne nasmijati uopste? Toliko je opcija, a toliko jednostavan uzrok - dobar dan :)

  Ova definicija moze biti izbrisana ili ne, ja to ne znam. To ce znati moderator koji bude citao + kriteriji o objavljivanju definicija.
  Z druge strane moze biti dobro ocijenjena, to ce ocijeniti oni koji budu citali + njihov mood u trenutku dok budu citali + ocjena da li im se da citati ovoliko naglabanje + domen shvatanja teme + ocjena samog autora teksta + individualni stav ... etc+n.
  ...
  Tolika sitnica, toliko puno parametara ...