Prijava
   

Kvalifikovan/a k'o četnički vojvoda

Degradacija profesije. Dok su u I svjetskom ratu zvanje vojvode ponijeli Stepanović, Mišić, Bojović i Putnik, školovani oficiri kojima se divila Evropa i čije se bitke i dan-danas izučavaju u vojnim školama, u II svjetskom ratu za vojvodu su proglašavani mesari, čobani i neuki seljaci, nerijetko potpune analfabete.
Navedeni su se razumjeli u vojnu taktiku kao Mara.
Lažem - Mara se razumjela bolje.

- Znaš li ko je novi šef računovodstva? Ana! Radi tek šest mjeseci, samo sa srednjom školom i uspjela je ono što nama dvojici diplomiranih ekonomista nije pošlo za rukom zadnjih pet godina. Žemska nema tri čiste. Ne zna da razgraniči aktivu od pasive. Kontni plan je za nju misaona imenica. Ne znam kako se progurala kad je kvalifikovana k'o četnički vojvoda...
- Jeb'o ga ti, razmisli malo! Ništa ti neću reći.
- Kontam! 'Ajde da i mi popušimo direktoru. Jedino ćemo tako avanzovati.
- Ti puši, ja štelim mjesto preko direktorove žene. :hnjo, hnjo:
- Zajebavaš!? Joooj, zalomi ga jednom za mene!

Komentari

Мој горњи коментар је такав, јер 'оћу да се зна да сам дао минус овде, а не би' да губим време да се бавим неком анализом ове дефиниције. Довољно сам времена изгубио читајући је. Довољно је рећи да су војводе били официри Краљевине Југославије, поп Ђујић је био поп - дакле исто школован.. Чобани, сељаци или на пример БРАВАРИ су могли да буду само обични војници. Ето, ипак сам се позабавио овом дефиницијом, кацам дебил.

Sreto, burazeru, pa čemu tolika gorčina? Naravno da nisam mislio na oficire Kraljevine Jugoslavije, već na samoproglašene vojvode koji su potpuno anonimni istorijski i predstavljaju lokalne kabadahije - vođe čopora od 7-8 ljudi koji ih zovu vojvodama. Pričao mi djed. Bilo je tih slučajeva samoproglašenja i u ovom ratu. Poznajem jednog lično. Mislim da se iz poštovanja prema Velikoj Četvorci titula "vojvoda" ne bi smjela koristiti više nikako. Poput Džordanovog dresa - digne se pod svod dvorane i niko više nikad ne koristi dres sa tim brojem. Ipak ti hvala što si obrazložio minus, bez obzira na ton obrazloženja.

Да, да... И ти лика, који је слаг'о пар људи да је војвода и повео их са собом, упоређујеш са Мишићем и Путником?

Naglasak je na degradiranju profesije. Gdje ćeš veće degradiranje od mesara koji se naziva vojvodom?

'Aj dobro. Nećemo više.

minus.

veća degradacija je kad ti je banda opančara sa bravarom na čelu države.

Boga mi ste vi ovo previše ozbiljno shvatili. Ne branim ja ni ove druge. Inače mi je pola familije bilo u četnicima, pola u partizanima, tako da sam neutralan.