Mišak

turgenjev 2016-05-21 00:06:21 +0000

Од Мише вишак.
Нити је то било какав вишак, нити је то било који Миша.
Сврстан у редове магационера, с почетком своје каријере Миша је обећавао својим поштењем. Увек му се могло веровати и стога му је, као таквом, и поверен одговоран (ал' руку на срце не и нешто компликован) посао. Са задатком да прати примање и издавање робе из магацина и обавезом да санкционише сваки покушај преваре (било у количини или квалитету), Миша је деценијама одолевао честим притисцима да подлегне превари зарад (поред осталог) и своје користи.
И није подлегао.
Кратко му је до пензије и, рекао би ''ситноо'' дослужени помоћник нишанџије. Остарио је Миша, пројахало је преко њега шефова, променила су се и правила, а осавременила роба. Све је ново и свакакве је другачије робе. Само је Миша исти. Донекле.
Дозволи и он себи сада да, понекад (мимо за њега новог прописа), остави изван магацина неку робу за коју по личној процени није имао основа да је прими или би могла да преноћи испред врата. Тако незаштићена и на око упадљива, та роба је сваком послодавцу вишак. Али старијима, и у тој фирми оседелима, она није вишак - него, од срца Мишак. Баш као и Миша, стари олињали мачак који никога не дира и ни од кога ништа не тражи, а знајући да му се ближи крај радног века слабо ко га и њега узнемирава. А опет је ту. Таква роба, тај мишак, седи ту и леба не тражи а проверено никоме није озбиљније ни примамљива за отуђење. Чак и да јесте, Мишина је и не дира се. До укњижења.

- Шта ће који курац ови рисови папира овде?!? На ходнику имамо вишак, а ови из финансијског кукају да им фали?!?
- Не смемо то да дирамо шефе. Неки магационер је то оставио испред и кад их питам сви ко омађијани говоре ''Какав вишак, будало, то је мишак. Не дирај!''

2
18 : 4
  1. Драго ми да свиђаш :)

Najnovije definicije

Rekli o sajtu

Osim velikih istorijskih i nacionalnih zabluda, podložni smo i onim „sitnijim”, ali koje nam određuju svakodnevicu. „Ne valja da se sedi na kućnom pragu, posebno kad grmi”, „Hleb od 500 grama je opšteprihvaćen pod nazivom kilo hleba”, „Ne valja da se zviždi u kući, to privlači miševe”, „Ne valja da se otvara kišobran u kući”, „Žvakanje žvaka može da deformiše vilicu”, „Ma koliko vruće i zagušljivo bilo, ne otvarati prozor, ubiće promaja”, navode na popularnom internet portalu „Vukajlija” niz sujeverja i zabluda našeg naroda.

Politika · 31. Januar 2011.