Prijava
   

My two cents

Ne znam da li ste i vi primijetili, ali ova je fraza izuzetno česta na američkim forumima. To je njihov idiom koji koriste prije nego što iznesu neko potencijalno uvredljivo ili kontroverzno mišljenje, da bi se time ogradili ako ih neko napadne, procijenjujući vrijednost svog mišljenja na samo 2 centa. To je navodno znak skromnosti i služi za učtivo kresanje u brk nekome onoga što mislimo.
Ta me fraza međutim jako nervira, prije svega zato što pokazuje koliko je američko društvo ekstremno materijalističko tako da apsolutno sve gledaju kroz pare, drugo zato što mi se povraća od te lažne skromnosti i učtivosti i insistiranja na jebenoj pristojnosti i kurtoaziji, i treće zbog toga što po navici tu frazu koriste i gdje treba i gdje ne treba, na primer, čak i kad mišljenje nije ni uvredljivo ni kontroverzno oni ga vrlo često "začine" sa "just my two cents" ili "just my couple of cents".

Koliko je ovo uobičajen idiom pokazuje i prisustvo rečenica kao što je:
You had to put your two cents in, didn't you?
Ovdje je pojam opinion (mišljenje) u potpunosti zamijenjen pojmom "two cents" tako da rečenica zapravo znači:
You had to express your opinion, didn't you?

Komentari

nikad nisam posetio ni jedan americki forum, tako da ti verujem
+

Kao prvo, 2c znaci otprilike 'moj mali prilog temi', pa u tom kontekstu ima smisla, a ne 'moje misljenje je bezvredno'.

Drugo, uglavnom onaj koji stavi tu frazu, da neki umeren komentar (tj i ako se ne slaze, gleda da ne vredja, ne pljuje, i ne proziva), tako da ne vidim nista lose u doticnoj. Kad bi svi odgovarali sa po 2 centa, bilo bi manje trolovanja i prepucavanja (ili ovog drugog, trolovanje je institucija za sebe).

Naravno, mozda dolazi i do "zloupotrebe", ali ja do sad nisam nailazio cesto na takve...

svejedno, zašto i taj "mali prilog temi" gladaju kroz pare?
i prečesto ga koriste
to mi stvara napetiju atmosferu nego da je odma reko šta misli bez izvinjavanja

Pa ono, prilog = pare, nije to tipicno ni za amere ni za moderno dekadentno drustvo, nego eto... Malo previse to primas k srcu, ipak je to samo glupa fraza, doduse jes' pomalo nepotrebna, ali valjda imaju fobije od tog da nekog slucajno potkace pa da se primi, sta ja znam...

A sta onda o nama govori "Ne jebe me ni 2%"?

za razliku od trulih Amera mi sve gledamo kroz seks :)))