Prijava
 1.    

  Ne može ni da prismrdi

  Interesantno, ali ovo je pohvala, kompliment. Upućuje se nekom entitetu iks koje straobalno plodi u nekoj oblasti, znatno bolje nego entitet ipsilon sa kojim se upoređuje. Pa se kaže da to i to ne može ni da prismrdi tome i tome (''ma kakav ipsilon, ne može ni da prismrdi iksu''), pri čemu su jedinice smrada, tj. smrdljivi kvantovi, merilo kvaliteta tog, figurativno rečeno, plođenja.
  Zašto se baš za nešto što je kulje od nečeg drugog kaže da jače smrdi nikad mi neće biti jasno, tek, ovaj izraz komotno može da se stavi u rang sa ogavštinama tipa: slomi nogu! kojom kaobajagi treba da ohrabrite nekog nesretnika i poželite mu sreću pred značajan događaj; ili sa izrazom: usralo te, koji se koristi kad čoveka potera neka sreća (''Brate, dobro te usralo ovih dana'', ''Marš tamo baksuze, nikad mi bolje nije bilo, usrala ti se mama kad te rodila..'')
  Praktično, što vas neko napravi većim Smrdom Mudićem i namaže sa više izmeta, to ste bolji. Poenta je da jače smrdite od nekog slabijeg smrdljivka, koji, eto, ne može ni da vam prismrdi koliko ste jaki.

  - Džej, šta ti misliš o kandidatu Dragiši iz Dudulajca? Da li može da ti prismrdi ovom obradom tvoje pesme.
  - Slušaj Sale, znači odavde sam osetio dečka, ne vredi ti bato taj adidas sprej ako si juče muzao koze, još gore, veruj mi. Kad sam ja doneo Versače na Dorćol osamdes' devete, a ovi moji zinuli ovako, reko: Mrš! majku vam ciganjsku, prvo mora da se okupate pa onda da se prskate. Ako si šmeker, moraš da budeš šmeker do kraja..