Prijava
 1.    

  Nikola Nikic

  Covek vazi za najludjeg trenera i igraca fudbala. Trener reprezentacije BiH, kadeta. Njegove izjave i intervjui mogu uci u antlogijiske.

  Ovo je deo intervuja sa Nikicem za magazin "Sport"

  9. Je li istina da ste jednom umjesto prema protivnickom, krenuli ka golu zelje s namjerom da date zgoditak?
  - Igrali smo protiv Partizana i Jusuf Hatunicme loptom snazno pogodi u glavu. Iznesu mene iza Partizanovog gola i doktor Hamo Hasanbegovic pokaze mi prst i pita vidis li? Ma kako ne vidim prst. Udjem u igru, neko mi doda loptu i podjem ja pravo ka svom golu. Sreca, moj suigrac Josip cilic, na sesnest metara uleti mi klizeci. Sudija mu da zuti karton, a mene iznesu vani.

  10. Zbog povrede glave?
  - Pa, da. Doktor je poslije rekao da sest mjeseci trebam pauzirati. Ali nas fizoterapeut se nije slozio: Ma kakvi, taj ce za mjesec dana biti kao nov. Doktor mu upitao: Kako ce tako brzo, a ovaj odgovorio: ma nema on mozga. I fakat za mjesec dan ja zaigram, a fizioterapet pred svima kaze: Jesam li vam je rekao da nema mozga.

  14. U karijeri ste dali mnogo golova. Koji je bio recept za tu efikasnost?
  - Driblam, driblam, sut i gol. svabo mi je rekao: Tvoje je da das gol, ako ga ne das do osamdesete minute izadji sam.

  22. Zar niste dobili batine kada ste igrali za Olimpijakos, nakon sto su navijaci usli u svlacionicu da tuku igrace?
  - Oooo... Grci su strasni. Izgubili mi jednu utakmicu s tri nula u subotu i dosli na trening u utorak. Zakljucali sve kapije. Ali doslo tristo navijaca na tribine. Mi mislili oni dosli navijati. Joj, kad pocese skakati s tribina. Kad su poceli tjerati igrace, aj strasnog suda. Udaraju nogama i rukama. Ja pobjegoh ziki Stojanovicu pod noge. U njemu dva metra i mislim tu je spas. Ipak do mene se probise dvojica navijaca i kazu mi: tebe nece niko, ti si majstor ovdje. Gdje god sam igrao ljudi su me volili. Samo nisam znao pare zaraditi.

  24. Vi ste jedan od rijetkih kome je i biznis s kafanom propao?
  - Jedini sam koji je imao kafanu i propala. Ovi moji, iz Modrice, dali mi kafanu Roks. Ja sam uveo recke. Ko god mi dodje, kaze napisi recku. Imao sam milion recki. Da sam za svaku uzimao pfening mogao sam se obogatiti. I sto je najgore kafana je bila uz magistrali put. Mozes misliti.

  30. Bili ste jedan od najbrzih igraca bivse drzave. Jeste li ikada saznali koliko ste u prosjeku pretcali na jednoj utakmici?
  - Bilo je brzih igraca od mene. Ali ja sam bio najbrzi s loptom. Moj profesor Hazim Salihovic, koji me tri godine obarao iz matematike, kazao mi je: Ko nema u glavi ima u nogama. Eh, da sam to ranije shvatio bio bih mozda najbolji igrac na svijetu.

  31. Bas vas nije isla matematika?
  - U prvoj godini gimnazije izvede me profesor pred tablu i nacrta krug. Kaze mi: Nikola dat cu ti dvicu, ako pogodis koliko je stepeni ovaj krug? Nisam ja bio na casu kad se to ucilo i okrenem se oko sebe a moj drug na dlanu napisao 360. Kazem profesoru: Dajte profesore, pa 360 stepeni. Ali onda ce on: Dobro Nidzo nemoj se okretati, a ako ti neko bude sapnuo keca ces dobiti. Joj, on onda unutar onog kruga nacrta jos jedan i postavi pitanje: Koliko ovaj ima stepeni. Kazem ja sebi hajde da malo ukljucim logiku: Ako ovaj veliki ima 360, onda je ovaj duplo manje. Rekoh: Duplo manje. Kad sam ja to rekao u razredu nasta lom od smijeha. Prosle godine kad su igrali veterani i novinari ovdje igrali utakmicu za vecerom im ispricam ovaj slucaj. A sofer koji je dovukao novinare, kad sam to ispricao mrtav ozbiljan me upita: pa jesi li pogodio?

  40. Koju utakmicu bi ste najradije zaboravili?
  - Igrali smo protiv Spartaka u Moskvi. svabo je prije pocetka utakmice rekao: ti cuvaj ovog, ti ovog... A meni ti cuvaj Prostor! Kontam kakav prostor. A tada je za Spartak igrao Protasov. Tri puta mi uzmu loptu i odmah poslije toga primimo gol. Poluvrijeme 4:0 za Spartak. U svlacionici svabo pita: Nikola sta sam tebi rekao... Rekli ste Prostor, ali niste rekli koji je broj. Osim se okrene pomocniku i kaze: Boro, vodi ga pod tus vidis da je prolup'o. A ja se taman navikao igrati pod reflektorima i bilo mi krivo.

  61. Smeta li vam kao treneru kadetske selekcije BiH to sto nasa himna nema tekst?
  - Smeta. Da bar ima malo teksta da pjevamo, a ovako nas uspava onda ne mozes pospan igrati.