Prijava
 1.    

  Opština Trgovište

  Crna minuta dnevnika sa loše zamazanim optimizmom preko pa probija ispod sveže namolovani Dom kulture koji se ljušti sa ikonama SFRJ samoupravljanja: izgrebana reklama za sok sa medvedom Miloduh kome je besni arbanas izbo njušku da igra uz taktove zek zek dadumle, dadumle dadumle.

  Isti tekst koji se danas čita u dnevniku napisan je još 1905. u Politici i otada se ponavlja svake godine, prvo u novinama a kasnije i na televiziji:
  ...A opština Trgovište je jedna od najsiromašnijh opština u državi. Već godinama ovo mesto odumire i primetan je povećan broj stanovništva koje se iseljava iz ovog siromašnog kraja. Nekadašnja fabrika za prozvodnju kučine i valjaonica vunene mrkve i repromaterijala prestala je sa radom pre 80 godina. Međutim, preostali radnici i dalje dolaze na posao da odigraju jamb i bace Turčina dok se direktor krije u dimnjaku i zavija na vlaškom. Svake godine iz ovog kraja iseli se jedan od braće Tončev a preostali izvrše ćelijsku simbiozu pa se podele na novo stanovništvo kao kad se od preostalog testa iskamči još poneka čašom obilkovana vanilica. Ono što uliva optimizam je da je u poslednjih godinu dana primećen čopor izgladenlih vukova koji se izgleda trajno nastanio na padinama Trgovišta. Međutim, problem bi mogao da bude što postoji opasnost da Jovan Memedović pozove onu ženu iz Norveške što se bakće s kurjacima pa da pokolju čopor kako bi proizveli suvo sivo vukovo meso za izvoz na tržište Memedovićeve trpeze.

  Premijer Istočne Rumelije Aleksandar Vučić svečano je danas u Trgovištu otvorio jedno mladunče čoveka i pustio u promet tri i po andorida - poklon prijateljske opštine Šlezvig-Holštajn. Starci su udobno smešteni i smekšani ostavljeni da odvugnu i zadovoljno se smeškaju tretirani đubrivom. Časna starina Vrh planine Dukat podno Besne Kobile rekao je da ne pamti ovakvo nevreme i Perspektivu od Sarsa koja mu je omiljena pesma ujutru kad iznosi šporet na vetrenje po starom trgovištanskom običaju iznošenja šporeta. Ako šporet vidi svoju senku zima će trajati još 113 godina ili dve i po Nede Ukraden, a ako šporet ne vidi svoju senku odleteće sve prdeći na čunak puf puf u sunčanu Pelagoniju na parenje govoreći Zbgom Trgovište na kurac te nabijem.