Prijava
   

palenta

Urbani naziv koji subkortikalci koriste za kačamak.

Luna Lu bombastično najavljuje svoju emisiju:

A sada vas vodim na jedno fensi mesto, gde ćemo uz tradicionalnu indijsku muziku i ples gejši probati pohovanu palentu a la Stanojko sa kavijarom i šafranom i to serviranu u retuširanom opanku koji je nosila Merilin Monro, i to će nesumnjivo vrlo brzo postati apsolutni hit na ovim prostorima. Siromasi, crknite*. :)

*ovo poslednje je bila subliminalna poruka

Komentari

Draga Gospodzo, moje postovanje. aman sam morao ovo da okmentarisem strucno:
Naziv palenta su koristili moji gorstacki preci. To je italijanski naziv puru.
качамак je turski naziv.
pura je francuski naziv i takodje su ga koristili moji preci.

Није ствар у томе, знам да ниједно није наша реч, но свеједно хвала на овом прилогу. Ствар је у томе да поједини у последње мисле да је палента "урбано" а ово остало мање урбано... :)

Bogme u Vojvodini je kachamak naziv za jelo od brashna, krompira i topljenog sira....I jede se sa kiselim mlijekom...

Жабарски утицај на урбане Београџане госпоџо! А смешно је како им подваљују кукурузну кашу стилиѕовану по Италијанском стилу. Комад шафрана па се промени укус пуре... нема шансе.
Ево како ја памтим качамак. Скува се подварак Италијански лонац са сувим месом, па се први дан хаса са кромпиром куваним у љусци, а други дан се подгрејава, па се једе са палентом и онда се дезертира са киселим млеком и палентом. Трећи дан се на тај купус додају крменадле печене, а у свињској масти се пропржи рестоф купуса, па се једе са лебом. Ако остане за четврти дан купуса, неко се обеси. Е тако ја доживљавам паленту. Е дааа.. Има и немачки назив: боила

ja sam uvek govorila palenta:)
mada kaze se jos i mamaljuga.