Prijava
 1.    

  restruktuiranje

  1. Ekonomsko pravni izraz koji podrazumijeva pretvaranje određene (uglavnom neprofitabilne) firme u oblik koji je prikladniji stanju na tržištu (uglavnom se restruktuiraju društvena preduzeća zaostala iz vremena samoupravljanja, i to ona koja su pred stečajem)), s namjerom da se od gubitaša napravi profitabilna kompanija.

  Uglavnom završi neslavno tako što direktori i upravni odbor pohapaju to nešto sredstava koje Vlada (koja uglavnom i radi to restruktuiranje, rijetko ćete vidjeti privatnika da iz džepa plaća nešto za dobrobit firme) izdvoji u te svrhe.

  2.Takođe, ovaj izraz može i da se koristi da se opiše serija zahvata iz estetske hirurgije, u svrhu da se od neke izanđale propale osobe napravi nešto profitabilnije. Slično ovom prvom, ako izuzmemo taj pravni aspekt.

  Prvi vid:
  - I tako drugovi, ovaj, pardon, gospodo, Ministarstvo je izdvojilo 324 miliona dinara za restruktuiranje Fabrike za proizvodnju ništa, tako da kroz 6 mjeseci očekujemo rast prometa od 566% i sklapanje novih poslova sa inostranim partnerom koji je pristao da otkupi 230% naše buduće proizvodnje, a planiramo i otvaranje novih 546 radnih mjesta...
  6 mjeseci kasnije: Fabrika obrasla rastinjem, radnici na ulici (troje od njih izvršilo samoubistvo, 7 se ranilo, 14 na intenzivnoj zbog štrajka glađu), generalni i finansijski sagradili sebi po vikendicu, 3 člana upravnog voze nova kola a povjerenik Vlade za restruktuiranje kupio stan u Belvilu.

  Drugi vid:
  -Jesi vid'o novi Svet, ala su restruktuirali onu Jovanu/Jelenu/Anu (ime nebitno)?
  -Ma džaba joj, ne bih opet dianr na nju potrošio...